Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
111156 Τραγούδια, 254768 Ποιήματα, 28003 Μεταφράσεις, 26570 Αφιερώσεις
 

Νυχτέρι - 1995      
 
Στίχοι:  
Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Μουσική:  
Θανάσης Παπακωνσταντίνου


Σε τούτο το νυχτέρι
η Σανκάρ κι η Μπαλιστρέρι
μου κρατάνε συντροφιά.
Κι η νύχτα η κοροϊδεύτρα
κράζει και λαλεί
πάλι νταλγκάδες το παιδί.

Αρχέγονες οι μνήμες,
τα παπούτσια φαγωμένα
απ’ τις κοκκινόπετρες.
Στην ξενιτιά δεν πήγα
ούτ’ αρρώστησα
μα το κλαρίνο με τρυπά.

Ανάμεσα στο Βέγα,
τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρ
υπάρχει μία θέση του ουρανού
όπου θα πάω σαν γίνω
σκόνη αστρική,
για κει σας κλείνω ραντεβού.
 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 100%  (2 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 17493
      Σχόλια: 5
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Στην Ανδρομέδα και σ...
1995
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   Panos2 @ 25-06-2004
   Ανώνυμο σχόλιο
29-08-2006 14:41
«Ανάμεσα στο Βέγα, τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρ»
Ναι, αστέρια που σχηματίζουν το λεγόμενο και καλοκαιρινό τρίγωνο, σχεδόν στο ζενίθ, δηλαδή πάνω από τα κεφάλια μας. Ο Vega και ο Altair είναι κοντά μας γι' αυτό φαίνονται φωτεινά, ενώ ο Deneb είναι αρκετά μακριά αλλά είναι τεράστιο αστέρι, γι' αυτό και τόσο λαμπρό, παρά την απόσταση των 2500 ετών φωτός από τη Γη. (Από σχόλιο του galanta)
   Ανώνυμο σχόλιο
29-08-2006 11:30
Η Ρόζα Μπαλιστρέρι από τη Σικελία και η Λαξμί Σανκάρ από την Ινδία είναι δύο τραγουδίστριες στις οποίες έχει ιδιαίτερη αδυναμία ο Θανάσης. Ειδικά για την Μπαλιστρέρι έχει ταξιδέψει σε όλη την Κάτω Ιταλία αναζητώντας ανέκδοτες μουσικές της (βρήκε). Άλλωστε όπως κι ο ίδιος λέει: "Οι μεγαλύτεροι τραγουδοποιοί είναι αυτοί που παραμένουν άγνωστοι". Και περιμένουν να τους ανακαλύψεις, θα προσέθετα εγώ. /Σημειώσεις του μέλους balistreri σε σχόλιο για το Θανάση.
   Ανώνυμο σχόλιο
11-08-2006 13:30
Όχι, σχετικά με την αστρική σκόνη και το ραντεβού δεν εννοεί το θάνατο. Σίγουρα δεν εννοεί το θάνατο.
   Ανώνυμο σχόλιο
06-08-2006 14:15
Καβάλ: Γιώργος Δεληγιάννης /Είναι από τα πιο παλιά πνευστά της περιοχής των Βαλκανίων. Στην Τουρκία είναι το όργανο των βοσκών. Το καλάμι του έχει οκτώ τρύπες (εφτά μπροστά και μία πίσω) και δεν έχει ούτε γλωττίδα ούτε κάποιο άλλο πρόσθετο κομμάτι. Συνήθως αποτελείται από τρία ξεχωριστά κομμάτια που συνδέονται μεταξύ τους. Το μήκος του μπορεί να είναι από 30 έως 80 εκατοστά και η διάμετρός του περίπου 1,5. Για το παίξιμό του απαιτείται ιδιαίτερη δεξιοτεχνία. Ο ήχος του είναι ζεστός και μελαγχολικός. Παίζει σε δύο-τρεις οκτάβες περίπου. Με ειδικές τεχνικές το καβάλ μπορεί να μιμηθεί και τον ήχο του κλαρίνου.
   Ανώνυμο σχόλιο
05-08-2006 12:58
«Ανάμεσα στο Βέγα, τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρ»
ΒΕΓΑΣ: Το λαμπρό αστέρι του αστερισμού της Λύρας. Το άστρο Βέγας περιβάλλεται από έναν δίσκο υλικών και μάλλον πρόκειται για τα πρώτα στάδια της δημιουργίας ενός νέου πλανητικού συστήματος. ΝΤΕΝΕΜΠ: Το λαμπρό άστρο του αστερισμού του Κύκνου. Το άστρο Ντένεμπ σημαδεύει την ουρά του αστερισμού, ενώ τα πιο αμυδρά του άστρα σχηματίζουν τα απλωμένα του φτερά και το μακρόστενο λαιμό του σε μία μορφή που μοιάζει με σταυρό και γι' αυτό ονομάζεται σήμερα Βόρειος Σταυρός. Τον Αύγουστο μάλιστα, χωρίς φεγγάρι, ο Ντένεμπ στον Κύκνο, ο Βέγας στη Λύρα και ο Αλτάιρ στον Αετό, σχηματίζουν ένα τεράστιο «καλοκαιρινό τρίγωνο». ΑΛΤΑΙΡ: Το άστρο Αλτάιρ είναι το λαμπρότερο στον αστερισμό του Αετού. Περιστρέφεται τόσο γρήγορα ώστε έχει σχήμα αυγού.

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο