Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/stixoi/public_html/core.php on line 23
stixoi.info: Όπερα - Γλωσσάριο 6
 
Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
130732 Τραγούδια, 269450 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 Όπερα - Γλωσσάριο 6
 
[B]Κωμική όπερα[/B]: Γερμανικό είδος όπερας που έχει τις ρίζες της στη λαϊκή κουλτούρα Αποτελεί τον αντίποδα της σοβαρής όπερας. Παραλλαγή της αποτελεί το [B]Ζίνγκσπηλ[/B]([I]singspiel[/I]): Εναλλαγή τραγουδιού και ομιλούμενων διαλόγων. :έφτασε στην ακμή του με τον Μότσαρτ και καθόρισε την εξέλιξη της γερμανικής ρομαντικής όπερας.

[B]Κονσερβατουάρ[/B] : σχολή για μουσική εκπαίδευση ,χώρος ανώτατης εκπαίδευσης για όλα τα είδη μουσικής.

[B]Φινάλε[/B]: Η τελευταία σκηνή της όπερας ή το τελευταίο μουσικό νούμερο μιας πράξης.

[B]Ιμπρεσάριος[/B]: διευθυντής ιδιωτικού λυρικού θεάτρου ή θιάσου .

[B]Παρτιτούρα[/B]([I]score[/I]): μουσικό κείμενο που περιλαμβάνει όλα τα οργανικά και φωνητικά μέρη μιας σύνθεσης. Τα μέρη που αντιστοιχούν σε κάθε όργανο καταγράφονται σε ξεχωριστά πεντάγραμμα΄, τα οποία διατάσσονται παράλληλα στη σελίδα με τρόπο ώστε όλα τα όμοια μέτρα και οι νότες που ηχούν ταυτόχρονα να είναι μαζί σε κατακόρυφη διάταξη. Κατά παράδοση τα έγχορδα γράφονται στο κάτω μέρος της σελίδας και τα πνευστά στο επάνω.

[B]Κρεσέντο[/B]:( από [I]ita[/I]l[I]crescere[/I]: αυξάνω, μεγαλώνω) Οδηγία εκτέλεσης για ένα μουσικό κομμάτι με την οποία ο συνθέτης ζητά μια βαθμιαία αύξηση της έντασης του ήχου. Στις όπερες χρησιμοποιείται ως μέσο για την επίτευξη δραματικού εφέ. Διάσημα έχουν μείνει τα κρεσέντι στις όπερες του Τζ. Ροσσίνι.
Ακριβώς το αντίθετο είναι το [B]ντιμινουέντο[/B]( βαθμιαία ελάττωση της έντασης του ήχου)

[B]Τσέμπαλο[/B]([I]κλειδοκύμβαλο)[/I] : Το σημαντικότερο έγχορδο όργανο από΄ τον 16ο μέχρι τον 18ο αιώνα, πρόγονος του πιάνου, με απαλότερο απ’ αυτό ήχο. Στην όπερα το τσέμπαλο χρησιμοποιούνταν έως και το 19ο αιώνα ως συνοδεία του ρετσιτατίβο. Συχνά δεν υπήρχε καθορισμένη σύνθεση γι’ αυτή τη συνοδεία, παρά μόνο μια αρμονική γραμμή, και ο τσεμπαλίστας αυτοσχεδίαζε ακολουθώντας τον τραγουδιστή. Ο Μότσαρτ στις παραστάσεις του καθόταν συνήθως ο ίδιος στο τσέμπαlo.


 Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 4
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Συλλογή
      Όπερα
      Κατηγορίες
      Γεγονότα - Ιστορία - Μυθολογία
      Ομάδα
      Πεζά
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση.
 
daponte
07-06-2009 @ 02:07
http://www.youtube.com/watch?v=wrlSap4sDSU

http://www.youtube.com/watch?v=OloXRhesab0

http://www.youtube.com/watch?v=PQgPx7UbSK4
niotis@yahoo.gr
07-06-2009 @ 09:39
για σου φιλε Σταυρο μου αρεσουν οι ανθρωποι που ασχολουντε με κατι επιδη το θελουν εισαι ενας απο αυτους ::up.:: ::up.:: ::up.::
καλο σου απογευμα
Celestia
07-06-2009 @ 16:48
::theos.:: ::theos.:: ::theos.::
χρηστος καραμανος
10-06-2009 @ 08:23
Το σημαντικότερο έγχορδο όργανο από΄ τον 16ο μέχρι τον 18ο αιώνα, πρόγονος του πιάνου, με απαλότερο απ’ αυτό ήχο. Στην όπερα το τσέμπαλο χρησιμοποιούνταν έως και το 19ο αιώνα ως συνοδεία του ρετσιτατίβο. Συχνά δεν υπήρχε καθορισμένη σύνθεση γι’ αυτή τη συνοδεία, παρά μόνο μια αρμονική γραμμή, και ο τσεμπαλίστας αυτοσχεδίαζε ακολουθώντας τον τραγουδιστή. Ο Μότσαρτ στις παραστάσεις του καθόταν συνήθως ο ίδιος στο τσέμπαlo.
ΩΡΑΙΟΤΑΤΟ ΔΑΠΟΝΤΕ!!! ::up.:: ::up.:: ::up.::

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο