Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/stixoi/public_html/core.php on line 23
stixoi.info: Επιθετικότητα Λατρεία Βίας
 
Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
130577 Τραγούδια, 269412 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 Επιθετικότητα Λατρεία Βίας
 Ο φόβος είναι το εργαλείο ποδηγέτησης ανθρώπων και συνειδήσεων.
 

Σχολείο και επιθετικότητα

Το παιδί ενστικτώδικα, καθοδηγούμενο και πειραματιζόμενο συνειδητά, προσπαθεί να «βρει» την ταυτότητά του και τον υπαρξιακό του χώρο. Υπενθυμίζεται ότι το παιδί είναι σύμπλοκο βιοψυχοκοινωνικό όν που βρίσκεται κινείται και υπάρχει στο αντίστοιχο σύμπλοκο βιοψυχοκοινωνικό περιβάλλον, με το οποίο διαντιδρά συνεχώς και με το οποίο συναποτελεί αδιάσπαστη ενότητα. Ανάλογα με τον χαρακτηρολογικό του εξοπλισμό και τις επιδράσεις που έχει δεχθεί αναπτυσσόμενο, από τους γονείς και το γενικότερο μέχρι τότε περιβάλλον του, βιώνει τον εαυτό και τον κυμαινόμενο υπαρξιακό του χώρο. Αυτά επίσης λαμβάνουν χώρα γενικά στο σχολείο και επί πλέον στις αναφυόμενες ομάδες συνομιλήκων κατά την εφηβεία, στα πλαίσια διαδικασιών (διαντίδραση ατόμου – περιβάλλοντος), αναφορικά με τις εξελισσόμενες βασικές στάσεις και βασικές συμπεριφορές.
Το σχολείο αποτελεί κοινωνικό χώρο. Κατ΄αρχήν εκεί, το διαμορφούμενο συναισθηματικό κλίμα και η τοπική συνοδός κοινή γνώμη μπορεί να χρωματίζονται δημοκρατικά ή αντίθετα φασιστικά, με οποιονδήποτε χρωματισμό και απόχρωση και με όλες τις παρελκόμενες συνέπειες. Όπως ο κάθε χώρος, έτσι και το σχολείο προσδιορίζει κατά τον όποιο βαθμό συμπεριφορές, για διδάσκοντες και μαθητές. Εξ αντικειμένου, ευνοούνται οι συνεργατικές εκδηλώσεις (Συμπεριφορά «Θέση – έκφραση»), αλλά συνυπάρχουν και όλες οι άμυντικές συμπεριφορές («Επίθεση», «Φυγή – αποφυγή», «Απολογία»). Αύξηση της Συμπεριφοράς «Επίθεση» μπορεί να εμφανισθεί για πολλούς και διάφορους λόγους, που συνοψίζονται κατ’ ουσίαν στον εξής ένα: Ύπαρξη σχετικής ασφάλειας ή ανασφάλειας, που απορρέει από τους ίδιους ή από τον «χώρο». Θηριώδη σε μέγεθος κτιριακά συγκροτήματα όπου «χάνεται» ο μαθητής, ευνοούν την εμφάνιση ανασφάλειας και επακόλουθης άμυνας και αναφύονται επιθετικές συμπεριφορές (καθαρά αμυντικές ή αντίθετα κατακτιτικές). Η αίσθηση της έλλειψης του επιθυμητού προστατευτικού ελέγχου, η αίσθηση ότι ο μαθητής είναι παρατημένος και χρειάζεται να υπερασπισθεί μόνος του τον εαυτό του, επιτρέπει την εμφάνιση τόσον αμυντικών συμπεριφορών («Επίθεση», «Φυγή – αποφυγή», «Απολογία»), όσον και ιδιαίτερα της αμυντικής κατακτητικής Συμπεριφοράς «Επίθεση»,. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για αύξηση της υπαρξιακής καταξίωσης ήδη ακυρωμένων παιδιών στο οικογενειακό περιβάλλον, με διαταραχή της ενδοοικογενειακής ισορροπίας και αρνητικού «Σημείου αναφοράς» εκεί. Άλλοι επιπρόσθετοι παράγοντες, όπως η αύξηση του αριθμού των μαθητών και η ελάττωση του ζωτικού χώρου, η τόνωση της «παπαγαλίας» και η απαξίωση της δημιουργικότητας, η τυχόν αυτοαπαξίωση των διδασκόντων, η μη τόνωση αρχών εναρμονισμένων μεταξύ τους, στα πλαίσια της λογικής και της πραγματικότητας, η ελάττωση της τόνωσης της ατομικότητας (του προσώπου) και η αντίστοιχη αύξηση της μαζικότητας και της απροσωπίας, η ελάττωση του νοιαξίματος στην πράξη των γονέων, ανυπαρξία νοιαξίματος των διδασκόντων προς τους μαθητές κλπ. Αν οι γονείς «πετάξουν» στο σχολείο το παιδί (λχ εσώκλειστοι μαθητές), τότε συμπεριφορές άμυνας λχ Επίθεσης, εύκολα βγαίνουν στο προσκήνιο. Βλ. το μυθιστόρημα «Τα παιδικά (μαθητικά) χρόνα του Τομ Μπράουν».

Η Λατρεία της βίας

Μπορεί να μείνουμε έκπληκτοι με το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που λατρεύουν τη βία. Βλέπουμε έφηβους που γίνονται ένθερμοι θιασώτες της, και ενήλικες να μετέχουν φανατικά σε καταστάσεις βίας.
Η εξήγηση αυτού του πολύπλοκου φαινομένου είναι τελικά πολύ … απλή. Οι έφηβοι αυτοί, οι νεαροί ενήλικες αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, όταν είναι με τη μεριά της βίας, δηλαδή της δύναμης, νοιώθουν και αυτοί αρκετά δυνατοί. Έτσι βιώνουν τον εαυτό τους ως δυνατό και νοιώθουν να υπάρχουν μέσω των καταστάσεων βίας (Χουλιγκανισμός, Συμμορίες, Σατανισμός, Ρατσιστικές Οργανώσεις, Φασισμός και Δικτατορίες όλων των αποχρώσεων).
Οι άνθρωποι αυτοί γενικά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Διότι προφανώς ένοιωσαν κατ΄ αρχήν πάνω τους άμεσα ή έμμεσα για λογαριασμό άλλου, την επίδραση της βίας, του «ευνουχισμού» και της απαξίωσης.
Σημείωση: Πολλά εγκλήματα έχουν ως βάση τους τη διαστροφή του σεξουαλικού ενστίκτου.
Στη συνέχεια, στην ψυχή τους, προστατευτικά, έλαβε χώρα το φαινόμενο «Ταύτιση με τον δυνατό επιτιθέμενο». Έτσι απέκτησαν την αίσθηση ότι με την ταύτιση έγιναν οι ίδιοι δυνατοί, εκχωρώντας την συνειδητή βούλησή τους (υπήκοοι) στον αρχηγό ή την Οργάνωση με τις ιδέες της. Ακόμα γλυτώνουν ίσως και το ενδεχόμενο να γίνουν οι ίδιοι θύματα.
Μερικές υπενθυμήσεις:
Η Επιθετικότητα είναι:
- Είτε σαφώς αμυντική (προστατευτική) κατάσταση.
- Είτε στηρικτική κατάσταση, για την πραγματοποίηση της επιθυμίας μέσω καταστροφής στο περιβάλλον (καταστροφική πρόδρομη «άμυνα», για την πραγματοποίηση επιθυμίας ή ανάγκης).
Η Επιθετικότητα εκ μέρους των ισχυρών, πάντα εγείρει άμυνες στο ίδιο το περιβάλλον τους, που είναι απάντηση με:
- Συμπεριφορά «Επιθετικότητα» (Βία στη βία της εξουσίας)
- Συμπεριφορά «Φυγή – αποφυγή» (φόβος, αδιαφορία)
- Συμπεριφορά «Απολογία» (ενοχοποιήσεις)
Η πρώτη περίπτωση δυνατόν να δημιουργήσει την ενεργό Αντίσταση.
Οι δύο τελευταίες, εκτός από την καθεαυτήν άμυνα, συντελούν στην ποδηγέτηση των ανθρώπων.

Ο φόβος είναι το εργαλείο ποδηγέτησης ανθρώπων και συνειδήσεων. Σωτήρης



 Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 11
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Κατηγορίες
      Επιστήμη
      Ομάδα
      Πεζά
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

Σωτήρης Τσιλ
 
Δ.ΣΚΟΥΦΟΣ
02-10-2011 @ 08:24
καλημερα..............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pavlos Melas
02-10-2011 @ 08:28
Καλημέρα Σωτήρη πολύ σωστά αυτά που γράφεις
εκπαιδευτικός η ψυχολόγος το επάγγελμα σου;
Σωτήρης Τσιλ
02-10-2011 @ 09:46
Για τον "Pavlos Melas": Είμαι Ψυχίατρος - Ψυχοθεπαπευτής. Τα κείμενά μου είναι από ανέκδοτο ακόμη βιβλίο, που γράφτηκε το 2008 και είναι κατοχυρωμένο. Προσεχώς θα αναρτήσω μέρος του κεφαλαίου για τις 4 Βασικές Συμπεριφορές. Αναφέρω την ανακοίνωση σε Συνέδριο: INDERNATIONAL SOCIETY OF LIFE & MEDICAL PRACTICE
3rd WORLD CONGRESS ON ‘’ QUALITY IN CLINICAL PRACTICE ‘’
INDERPERSONAL RELATION AND BEHAVIOURS, BEHAVIOURS’ CLASSIFIKATION IN FOUR (4) CATEGORIES, AS A BASIC TOOL OF DECODING THE CAUSES OF INDIVIDUALS’ AND GROUPS’ BEHAVIOURS
Sotiris Tsilikas et al.
September 28 – October 1, 2006 Makedonia Palace Hotel, Thessaloniki, Greece


ΚατεριναΘεωνα
02-10-2011 @ 10:27
Σωτηρη καλημερα

περιμένω κάποια στιγμή,να γράψεις κατι για την ψυχοσυνθεση
των πολιτικών εκείνων που ενω γνωρίζουν ότι στα ματιά του
κόσμου είναι πια κάτι χειρότερο από σκουπίδια,οτι θα εξευτελι
στούν από την ιστορία και παρ ολα αυτά,εξακολουθουν να γα
τζώνονται στην εξουσία και να μη θέλουν με τίποτα να την εγκα
ταλείψουν.
Σωτήρης Τσιλ
02-10-2011 @ 11:18
Αποδέχομαι την πρόκληση και θα το ... προσπαθήσω. Χρειάζεται όμως να προταχθούν πριν από αυτό, απαραίτητες αναλύσεις διαφόρων παραμέτρων, για να μπορεί ο καθένας να δει το οπτικό πρίσμα - εργαλείο, που θα χρησημοποιήσω, ώστε και ο καθένας, με βάση αυτό το εργαλείο (που θα εξετάσει ο ίδιος και θα δει αν είναι ή όχι αξιόπιστο), να μπορεί να φθάνει στα ίδια συμπεράσματα. Αλλιώς θα είναι άχρηστη "συνθηματολογία", απλά μια γνώμη, μπρος στις τόσες που υπάρχουν και που προσεγγίζουν ή όχι την αλήθεια και την πραγματικότητα. Να σημειώσω ακόμη ότι τα "άυλα" ψυχολογικά θέματα είναι από τη μιά δύσκολα στην σε βάθος κατανόηση και ακόμα ότι υπάρχουν πολλοί που νομίζουν άκριτα βέβαια, ότι μπορούν να τα χειρισθούν χωρίς κάποια εργαλεία. Σωτήρης
Pavlos Melas
02-10-2011 @ 14:14
Σωτήρη δεν πιστεύω αυτό το καιρό να έχεις ανεργία
όλοι έχουμε τρελαθεί με αυτά που συμβαίνουν κάθε
μέρα.............
καλό μεσημέρι
Σωτήρης Τσιλ
02-10-2011 @ 15:25
Η Καλυμένη Κατάθλιψη, η Αντιροπούμενη Κατάθλιψη και γενικά η Κατάθλιψη, που οφείλονται σε ΑΠΩΛΕΙΑ και την βιώνει ο άνθρωπος, αυξάνεται γεωμετρικά - εκθετικά.
Όμως -και αυτό είναι το επί πλέον ανησυχιτικό- μια εξέλιξη της Κατάθλιψης, είναι η Αυτοκτονικότητα. Αυτή, στην αρνητική της έκφραση, μπορεί να εξελιχθεί σε Επιθετικότητα. Είτε πρ ος τον Εαυτό (απόπειρα αυτοκτονίας ή αυτοκτονία), είτε προς το περιβάλλον (καταστροφές, ετεροκτονία).
Ο κίνδυνος για την Κοινωνία αναφοράς είναι η πιθανότητα απελευθέρωσης της Επιθετικής ενέργειας και να ακολουθήσει έντονη κοινωνική αναταραχή. Μερικοί άκριτα την εύχονται, άλλοι συνειδητά προφανώς την επιδειώκουν.
Όμως, άλλο είναι Επανάσταση (Συνειδητός Εαυτός-Υπευθυνότητα-οργάνωση και Οργάνωση) και άλλο κοινωνική αναταραχή με προβοκάτορες στο προσκήνιο. Γιατί τότε μπορεί να ενεργοποιηθεί ο Ενστικτώδης Εαυτός, το ένστικτο της Αυτοσυντήρησης και να παρακαμφθεί - εκδειωχθεί ο Συνειδητός Εαυτός. Τότε έρχονται αγελαίες καταστάσεις και η αγέλη χρειάζεται έναν ευκαιριακό αρχηγό. Κόλαση. Να μη συνεχίσουμε άλλο. Γι αυτό συνεχώς τονίζω για το φως και τον φωτισμό. Για τον συνειδητό Εαυτό και την ανάληψη ευθύνης. Για την δυνατότητα ΕΠΙΛΟΓΩΝ και όχι για την "επιλογή" του ενός και μοναδικού, συνήθως αδιέξοδου δρόμου. Σωτήρης
monajia
02-10-2011 @ 17:42
::theos.:: ::theos.:: ::theos.::
arpistre
02-10-2011 @ 23:00
μας τα χαλάς όμως με το τελευταίο σχόλιό σου..
εκτός αν εννοείς ότι η "επιλογή" του αδιέξοδου δρόμου είναι η αποστασιοποιημένη παρακολούθηση των διαδραματιζομένων, που μπορεί βέβαια να τη θεωρητικοποιούμε, αλλά ουσιαστικά προέρχεται από το φόβο που μας ενσταλάζει η εξουσία, κρατική και θρησκευτική.
γενικά πιστεύω ότι η μέθοδος της κατηγοριοποίησης των φαινομένων, μπορεί να εξυπηρετεί εκείνον που αποπειράται να τα γνωρίσει και αναλύσει, αλλά όταν πρόκειται για άτομα, απλά τα περιχαρακώνει, διακινδυνεύοντας έτσι να οδηγηθεί σε στείρα αξιώματα, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα
εδώ που τα λέμε, δεν καταλαβαίνω κιόλας, τι δουλειά έχει ένας ψυχίατρος να παραθέτει αποσπάσματα του βιβλίου του σ' ένα μη επιστημονικό σάιτ..
πάντως μου άρεσε η τελευταία αράδα της ανάρτησής σου
αν μου επιτρέπεις, θα την συμπληρώσω μ' ένα σύνθημα που μοιάζει σαν το αναγκαίο επόμενο βήμα

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ
Σωτήρης Τσιλ
02-10-2011 @ 23:53
Για τον "arpistre"
" ...δεν καταλαβαίνω κιόλας, τι δουλειά έχει ένας ψυχίατρος να παραθέτει αποσπάσματα του βιβλίου του σ' ένα μη επιστημονικό σάιτ.. "

Το αναφερόμενο βιβλίο δεν είναι ψυχιατρικό σύγγραμμα. Δεν απευθύνεται σε ειδικό κοινό. Αντίθετα απευθύνεται στο ευρύ κοινό και αποσπάσματα μπορούν να στέκουν σε ένα μη επιστημονικό (αλλά να το κάνουμε υπεύθυνο) σαιτ. Ουσιαστικά ασχολείται με ενδιαφέροντα ζητήματα στην κοινωνική ζωή και επεξεργάζεται τα θέματα ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΒΙΑ, ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΊΑ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ. Η γνώση ειδικών επιστημόνων σε τέτοια θέματα, μπορεί να ειναι από χρήσιμη, έως καταλητική.
Θεωρώ εξ άλλου ότι η γνώση, η γνώμη, οι ιδέες είναι για όλους και από όλους.
Χωρίς στεγανά. Αλλά υπό προυποθέσεις, με ανάληψη ευθύνης,
Μπορεί ένας δημιουργός να ανήκει στο Διπλωματικό σώμα, να είναι ψαράς, κρεοπώλης, λαχειοπώλης, αρχιτέκτων, δικηγόρος, ασυρματιστής, πωλητής, εργαζόμενος στην καθαριότητα κοκ.
Μπορεί από τις ειδικές γνώσεις, την πείρα και τις εμπειρίες ζωής, με απαραίτητη την ευθύνη του στο έργο που παραουσιάζει, να προσφέρει στον κόσμο, κάτι το ενδιαφέρον και χρήσιμο. Επομένως στο τι δουλειά έχει ένας ψυχίατρος, θεωρώ ότι απάντησα.
Αυτός που δημιουργεί και εκθέτει το δημιούργημα, εκτίθεται και ο ίδιος. Εκθέτει δηλαδή ταυτόχρονα και τον εαυτό του στην κριτική.

Όσον αφορά την"επιλογή", δεν είναι επιλογή, αφού βρίσκεται σε εισαγωγικά. Ουσιαστικά πρόκειται για ΕΠΙΒΟΛΗ.
Αναφορικά με το συναισθηματικό ξέσπασμα, με μορφή συνθήματος "ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ" , απαιτείται η γνώση του όλου θέματος, τι είναι τρόμος, πηγή του τρόμου, μέθοδοι εξάλειψής του, το πώς και το γιατί.
Και το επαναλαμβάνω: Ο καθένας ότι μπορεί να προσφέρει, ας το κάνει. Μας χρειάζεται και ο παραμικρότερος "κόκκος άμμου". Σωτήρης
φλοισβος
03-10-2011 @ 09:47
Εκπληκτικό κείμενο... Δεν κουράζει, είναι απόλυτα κατανοητό από ανθρωπους που δεν ανήκουν στον επαγγελματικό σου χώρο και εξηγεί πολύ σημαντικές καταστάσεις και συμπεριφορές.
::up.:: ::up.:: ::up.::

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο