Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/stixoi/public_html/core.php on line 23
stixoi.info: Γη Σος
 
Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
130598 Τραγούδια, 269424 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 Γη Σος
 Αφυπνιση τωρα
 
ΦΩΚΙΑ MONACHUS-MONACHUS

Η Μεσογειακή φώκια είναι από τα λίγα μεγάλα θηλαστικά.Ζει στην Ελλάδα μαζί με άλλες 300-400 τέτοιες φώκιες. Το δέρμα της καλύπτεται από κοντό τρίχωμα μήκους μισού εκατοστού με πιο συνηθισμένα χρώματα το μαύρο,το σκούρο καφέ ή γκρίζο στην πλάτη ενώ στην κοιλιά το ανοιχτό γκρίζο.Έχει μήκος γύρω στα 2,5 μέτρα και ζυγίζει περίπου 300 κιλά.Μπορεί να φτάσει σε ηλικία τα 45 χρόνια.

Στο κεφάλι της έχει μακριά μουστάκια που χρησιμεύουν ως αισθητήρια όργανα.Δεν έχει εξωτερικά αυτιά,αλλά μικρές ακουστικές οπές.

Η Μεσογειακή φώκια ζευγαρώνει μια φορά το χρόνο κατά την περίοδο Μαΐου-Νοεμβρίου.Γεννά πάντα στην ξηρά,μέσα σε σκοτεινές καλά προφυλαγμένες σπηλιές που στο βάθος οδηγούν σε παραλίες. Τρέφεται με ψάρια,χταπόδια,σουπιές,αστακούς,καλαμάρια ή ακόμα και με φύκια.Υπάρχουν λειτουργίες της φώκιας,που γίνονται μέσα στο νερό και άλλες έξω από αυτό.Μέσα στο νερό η φώκια τρώει και ζευγαρώνει.

Κινδυνεύει από την καταστροφή των βιότοπων που ζει,από την έλλειψη τροφής επειδή τα ψάρια που τρώει τα μαζεύουν οι άνθρωποι,από πνιγμό όταν μπλεχτεί στα δίχτυα των ψαράδων.

Ο ρόλος της φώκιας στην τροφική αλυσίδα της θάλασσας είναι πολύ σημαντικός.Η Μεσογειακή φώκια βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής πυραμίδας και τρέφεται κυρίως με μεγάλου μήκους ψάρια που με τη σειρά τους τρέφονται με μικρότερα,που προτιμούν το φυτοπλαγκτόν.Αν εκλείψει η μεσογειακή φώκια τότε ποσότητες ψαριών που τρώει θα αυξηθούν.Αυτά τα ψάρια θα χρειάζονται τότε ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες μικρότερων ψαριών για να τραφούν.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να βρουν λύσεις για την προστασία της μεσογειακής φώκιας.Πρέπει να δημιουργηθούν προστατευόμενες περιοχές ώστε να μπορούν να αναπαράγονται εκεί.Να αποζημιώνονται οικονομικά οι ψαράδες για τις ζημιές στα δίχτυα τους για να μη σκοτώνουν τις φώκιες και τα μικρά τους.Να υπάρξει ενημέρωση του κόσμου και τέλος να μελετηθεί συστηματικά η συμπεριφορά και η βιολογία της φώκιας.




 Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 1
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Κατηγορίες
      Γεγονότα - Ιστορία - Μυθολογία,Κοινωνικά & Πολιτικά
      Ομάδα
      Αταξινόμητα
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

Lamare Dellacuore
 
Ανυπότακτος
03-08-2018 @ 22:10
http://wwf.gr/endangered-species/caretta

https://protothema.gr/environment/article/690192/sos-gia-ton-amazonio-pos-katastrefetai-to-tropiko-dasos-horis-na-to-vlepoun-oi-doruforoi/

http://mad.tv/to-touvalou-ke-alles-9-paramithenies-chores-pou-ine-sigouro-oti-agnoite-tin-iparxi-tous/

https://newsbeast.gr/weekend/arthro/2076231/to-megaliodes-ke-axiothavmasto-taxidi-zois-tou-aftokratorikou-pigkouinou

http://protagon.gr/epikairotita/klimatiki-allagi-sos-sparaktiko-vinteo-me-tis-teleftaies-stigmes-apostewmenis-polikis-arkoudas-44341530473

https://tvxs.gr/news/kosmos/foiikelaio-megalo-platsiko-sta-dasi-tis-indonisias&dr=tvxsmrstvxs

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο