Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/stixoi/public_html/core.php on line 23
stixoi.info: Βαρώνος Μυνχάουζεν
 
Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
130256 Τραγούδια, 269332 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 Βαρώνος Μυνχάουζεν
 Λόγω της ημέρας, ένα αφιέρωμα στον διασημότερο ψεύτη όλων των εποχών.
 
[B]Ο μεγαλύτερος ψεύτης όλων των εποχών θεωρείται ο Γερμανός Βαρώνος Μυνχάουζεν, ο οποίος υπήρξε μισθοφόρος αξιωματικός του ρωσικού ιππικού και πολέμησε κατά τη διάρκεια των Ρωσοτουρκικών Πολέμων. [/B]

Ο Ιερώνυμος Καρλ φον Μυνχάουζεν, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1720 στην περιοχή του Αννόβερου της Γερμανίας. Ήταν αριστοκρατικής καταγωγής με τις ρίζες του να κρατούν από τον δουκικό οίκο του Μπράουνσβαϊγκ – Λίνεμπουργκ.
Ο Μυνχάουζεν πέρασε από νεαρή ηλικία στην υπηρεσία του δούκα Αντωνίου Ούλριχ Β’ ο οποίος διορίστηκε στρατηγός του ρωσικού στρατού μέχρι το 1741 που φυλακίστηκε από την τσαρίνα Ελισάβετ. Ο Μυνχάουζεν είχε ακολουθήσει τον δούκα στη Ρωσία και εντάχθηκε, ως σαλπιγκτής, στο σύνταγμα θωρακοφόρων του Μπράουσβαϊγκ στο οποίο υπηρετούσαν και Γερμανοί.
Πολέμησε γενναία κατά των Τούρκων και αποστρατεύτηκε το 1760 με τον βαθμό του ιλάρχου και αποσύρθηκε στη Γερμανία με τη σύζυγό του.

Σύντομα ο Μυνχάουζεν έγινε διάσημος διηγούμενος, στους φίλους και συνδαιτημόνες του, αρκετά «φουσκωμένες» τις περιπέτειές του στη Ρωσία και τις συγκρούσεις με τους Τούρκους. Η φήμη του δε, μεγάλωσε τόσο που πολλοί ευγενείς τον επισκέπτονταν μόνο και μόνο για να ακούσουν τις ιστορίες του… Οι ιστορίες του περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων και παραφουσκωμένα κυνηγετικά κατορθώματα (ήταν μανιώδης κυνηγός), ερχόμενος σε άτυπο διαγωνισμό ψεύδους με τον επίσης καυχησιάρη κυνηγό Ροσμάγιερ.
Δύο από τους καλεσμένους του ήταν και οι λογογράφοι Ερρίκος Ράσπε και Γοδεφρείδος Μπύργκερ οι οποίοι αργότερα κατέγραψαν τις ιστορίες του βαρώνου και τις εξέδωσαν ,ανεξάρτητα ο ένας απ' τον άλλο, υπερβάλλοντας όμως πολύ και γράφοντας εξωφρενικά παραποιημένες εκδοχές των ιστοριών που είχαν ακούσει. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο Μυνχάουζεν απείλησε να κινηθεί νομικά κατά του εκδότη του Ράσπε. Ο τελευταίος αποποιήθηκε του τίτλου και το βιβλίο συνέχισε να κυκλοφορεί ανωνύμως και να εκδίδεται και σε άλλες χώρες, μέχρι και τις ΗΠΑ.

Ο βαρώνος πέθανε το 1797 , έχοντας προηγουμένως χάσει την πρώτη του σύζυγο , αντιμετώπισε θέμα προσδιορισμού πατρότητας με την κόρη που γέννησε η δεύτερη σύζυγός του, και την οποία τελικά αρνήθηκε να αναγνωρίσει ως δικό του τέκνο.
Πέρα από τα βιβλία που αναφέρονται στις περιπέτειες του, υπήρξε ο ήρωας πολλών κινηματογραφικών ταινιών ήδη από την εποχή του βωβού κινηματογράφου (με τον Ζορζ Μελιές) , μέχρι και τις μέρες μας (με τον Τέρι Γκίλιαμ).
Αγάλματα που τον παριστάνουν βρίσκονται σε πολλές γερμανικές και ρωσικές πόλεις, ανάμεσά τους και το άγαλμα που τον απεικονίζει να ιππεύει ένα μισό άλογο (μία από τις ιστορίες του).

Κάποτε, στη Γερμανία, έγινε δημοψήφισμα για το «ποια ήταν η πιο διαδεδομένη και δημοφιλής τερατολογία» από τις ιστορίες του Βαρώνου. Τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε η ιστορία, που τιτλοφορούνταν: «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» ή αλλιώς, "η ιστορία του λιονταριού και του κροκόδειλου και η συνάντησή τους στο χείλος της αβύσσου."
Διαβάστε την :

[I] Κάποτε, σύμφωνα με τον Βαρώνο Μυνχάουζεν, κυνηγούσε μόνος του στο δάσος. Ξαφνικά, παρουσιάστηκε μπροστά του ένα λιοντάρι, με πολύ άγριες διαθέσεις. Εκείνος το έβαλε στα πόδια. Έτρεχε, έτρεχε σαν τρελός, ώσπου έφτασε στην άκρη ενός γκρεμού, στο βάθος του οποίου υπήρχαν νερά. Το λιοντάρι τον ακολουθούσε τρέχοντας. Κοιτώντας προς τη μεριά του γκρεμού, για να πηδήξει και να σωθεί, διαπίστωσε έκπληκτος πως μέσα στα λιμνάζοντα νερά της αβύσσου, περιφερόταν ένας τεράστιος κροκόδειλος, με το στόμα του ορθάνοιχτο, έτοιμος να τον καταπιεί.
Ο Βαρώνος συνειδητοποίησε ότι το φοβερό δίλημμα, που του παρουσιαζόταν, ήταν να αποφασίσει γρήγορα ποιο από τα δυο θηρία θα τον κατασπάραζε. Χωρίς να το σκεφτεί παραπάνω, έριξε το κορμί του στον γκρεμό. Χίμηξε και το λιοντάρι ξοπίσω του και καταγκρεμίστηκε κι εκείνο από τη φόρα που είχε πάρει, ενώ το κεφάλι του σφηνώθηκε μέσα στο ανοιχτό στόμα του κροκόδειλου.
Κατάπληκτος ο Βαρώνος Μυνχάουζεν, που βρέθηκε χωμένος μέσα στα νερά της αβύσσου, χωρίς να έχει υποστεί τον παραμικρό τραυματισμό, περίμενε και περίμενε, αλλά δεν άκουγε τίποτε το ύποπτο. Έτσι, αναθάρρησε και έβγαλε το κεφάλι του έξω από το νερό. Τότε, είδε τον κροκόδειλο, που πάλευε να φάει το κεφάλι του λιονταριού, το οποίο είχε εισχωρήσει άθελά του στο τεράστιο στόμα του, ενώ το λιοντάρι πάσχιζε να κατασπαράξει τον κροκόδειλο από μέσα, από τα σωθικά του.
Ο Βαρώνος χίμηξε με ένα σάλτο καταπάνω τους, έβγαλε το μαχαίρι από το θηκάρι του κι έκοψε τον λαιμό του λιονταριού. Έπειτα, με τη λαβή του μαχαιριού, έσπρωξε παραμέσα το κομμένο κεφάλι του αιλουροειδούς κι έτσι, έπνιξε και τον κροκόδειλο. [/I]


 Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 6
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Συλλογή
      Αφιερώματα
      Κατηγορίες
      Πρόσωπα,Γεγονότα - Ιστορία - Μυθολογία
      Ομάδα
      Πεζά
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση.
 
daponte
01-04-2021 @ 11:34
https://youtu.be/ZgVnUHIl-rY
https://youtu.be/5oOK3e53elo
https://youtu.be/FOOrWL0l2bQ
Αγιοβλασιτης
01-04-2021 @ 11:40
..ωραιος !!!
daponte
01-04-2021 @ 11:51
Από το όνομα του βαρώνου βαφτίστηκε το "Σύνδρομο Μυνχάουζεν" : «πλασματική» κατάσταση ασθενείας, προκαλούμενη ή προσποιούμενη από το ίδιο το άτομο προς τον εαυτό του, που σκοπό έχει να επιστήσει την προσοχή, διαβεβαίωση, συμπάθεια κι ενασχόληση των γύρω του με το ίδιο.
Παραλλαγή του συνδρόμου είναι το "Σύνδρομο Μυνχάουζεν δι' αντιπροσώπου" , όπου ο γονέας προκαλεί την εμφάνιση συμπτωμάτων στο παιδί του και αναζητά μετά ιατρική βοήθεια.
Gitana mia
01-04-2021 @ 12:26
Ωραίο...ειδικά το τελευταίο σου σχόλιο πολύ ενδιαφέρον....
Δ.ΣΚΟΥΦΟΣ
01-04-2021 @ 22:58
::yes.:: ::yes.:: ::yes.::
heardline
01-04-2021 @ 23:58
Κι εγώ με τον φίλο Τάσο!!!

Είσαι ωραίος και πολύ μάλιστα!!!

Πολύ μου αρέσουν αυτά που ανεβάζεις τα επίκαιρα.....

Μπράβο Σταύρο!!!!!!

::theos.:: ::theos.:: ::theos.::

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο