Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/stixoi/public_html/core.php on line 23
stixoi.info: Η Gumulcine η αλλιώς Κομοτηνή
 
Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
129975 Τραγούδια, 269278 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 Η Gumulcine η αλλιώς Κομοτηνή
 
Η ΓΚΙΟΥΜΟΥΛΤΖΙΝΑ GUMULCINE Η ΑΛΛΙΩΣ… ΚΟΜΟΤΗΝΗ


ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Μόλις πήγε δέκα το πρωί ξεκινήσαμε. Ο καιρός ήταν υπέροχος και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν μας εμπόδισαν να μπούμε στην περιπέτεια ,να βγούμε έξω από το ζεστό μας σπιτάκι για να δούμε την ομορφιά του τόπου. Η Εγνατία οδός ,πανέμορφη και καθαρή ήταν ότι χρειάζονταν για τέτοιες εξορμήσεις. Η μικρή απόσταση ,ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή την κάνουν πολύ προσιτή στους Εβρίτες που άλλωστε αποτελούν τον μεγαλύτερο πολιτιστικό σύλλογο στην γείτονα πόλη. Η καλή σηματοδότηση μας διευκόλυνε να φτάσουμε σύντομα στο κέντρο της πόλης. Οι άδειοι δρόμοι και τα σπίτια βυθισμένα σε μία προσωρινή σιωπή έκαναν την Κομοτηνή ιδιαίτερη γοητευτική.
Η πόλη της Κομοτηνής ξεκίνησε σαν φρούριο το 4 μ.Χ αιώνα στην εποχή του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου. Ο ιστορικός και αυτοκράτορας Ιωάννης Στ' ο Καντακουζηνός και ο σύγχρονος του Νικηφόρος Γρήγορος αναφέρονται, ο μεν πρώτος στο "Κουμουτζηνά πόλισμα", ενώ ο δεύτερος στην πολίχνη με την ονομασία "Κομοτηνά" ή "Κομοτηνή". (1331 μ.Χ.), Στα 1363, κατά την πιθανότερη σήμερα εκδοχή, ο εξισλαμισμένος Έλληνας άρχοντας, Γαζή Εβρενός Μπέη, στην κατακτητική του πορεία από τα Ύψαλα προς την Θεσσαλονίκη, εισέρχεται στην Κομοτηνή και εγκαθιδρύει την οθωμανική κυριαρχία, η οποία επρόκειτο να διαρκέσει πεντέμισι αιώνες. Όπως μαρτυρεί οθωμανικό κατάστιχο, η διαδικασία αλλαγής του εθνικού χαρακτήρα της πόλης δεν ήταν εύκολη ούτε και σύντομη. Σύμφωνα λοιπόν με το κατάστιχο, στα 1530, δύο σχεδόν αιώνες μετά την κατάκτηση, στην πόλη λειτουργεί μόλις ένα τζαμί και μερικά μετζίτια.
Η Κομοτηνή είναι σήμερα μία ιδιαίτερη πόλη όπου δύσκολα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι βέρος Κομοτηναίος. Όλοι έχουνε έρθει από κάπου αλλού αλλά το μουσουλμανικό στοιχείο βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το χριστιανικό. Η ιστορική εξέλιξη και η ειρηνική συνύπαρξη τους δεν ήταν πάντα ήρεμη και γαλήνια αλλά η προσπάθεια τελεσφόρησε τα τελευταία χρόνια. Οι έλληνες έχουνε περισσότερες αστικές καταβολές σε αντίθεση με τις αγροτικές καταβολές των μουσουλμάνων αλλά αυτό δεν αποτρέπει τα στοιχεία της μουσουλμανικής κοινότητας να σπουδάσουν και να εξελιχτούν. Οι χριστιανοί ακολουθούν τα ήθη και τα έθιμα τους αφήνοντας τους μουσουλμάνους να κάνουν το ίδιο. Παρασκευή βράδυ ελάχιστοι μουσουλμάνοι βρίσκονται έξω στους δρόμους καθώς είναι συγκεντρωμένοι στους χώρους προσευχής τους. Η ύπαρξη τόσο του μειονοτικού δημοτικού όσο και του μειονοτικού λυκείου επιβεβαιώνουν την κρατική προσπάθεια υποστήριξης αυτής της συνύπαρξης. Τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότεροι μουσουλμάνοι σπουδάζουν στην αλλοδαπή. Τα προνομιούχα προγράμματα εκπαίδευσης επιτρέπουν την εξέλιξη των παιδιών της μουσουλμανικής κοινότητας σε ψηλά επίπεδα σπουδών και μόρφωσης. Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δύο κοινότητες είναι αόρατη και η ισορροπία εύθραυστη αλλά τίποτα δεν είναι εύκολο.
Η αγάπη των κατοίκων για το ωραίο, πράγμα που φαίνεται από τα ωραιότατα αρχοντικά, δίνει στην πόλη μια ευρωπαϊκή όψη αποβάλλοντας τη μίζερη εικόνα της ανατολίτικης παραγκούπολης. Ο πληθυσμός της, κατά την απογραφή του 1991, είναι 40.141 κάτοικοι. Αριθμός όμως που αυξάνει σημαντικά αν προστεθούν οι περίπου 8.000 φοιτητές που διαμένουν στην πόλη. Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ,στην Νομική Σχολή , στην Γυμναστική Ακαδημία και στην Θεολογική Σχολή ,νέοι και νέες, σπουδάζουν αλλά δεν σμίγουν με την τοπική κοινωνία. Νοικιάζουν και καταναλώνουν, έρχονται και φεύγουν σε τακτά κύματα ,σαν ανθρώπινη παλίρροια. κρατώντας διακριτικές αποστάσεις από τον ντόπιο πληθυσμό. Όταν έρχονται οι διακοπές αλλά κυρίως το καλοκαίρι η πόλη ερημώνει.
Έξω από την πόλη υπάρχουν δύο χωριά που φημίζονται για την ομορφιά τους αποτελώντας τόπο προτίμησης για τις εξορμήσεις για πολλούς. Η Πάνδροσος και η Καρυδιά .Κρίμα όμως που στο δρόμο για αυτά τα δύο χωριά συναντάς μόνο μπάζα, βρωμιά και σκουπίδια. Δίπλα τους, βορειοανατολικά της Κομοτηνής, είναι το Alan Kuyu, ένας σκουπιδότοπος , όπου επικρατεί η εγκατάλειψη, η μιζέρια και η φτώχεια. Ο πληθυσμός είναι κατεξοχήν μουσουλμάνοι χαμηλής οικονομικής στάθμης .Άνθρωποι που δεν έχουνε στον ήλιο μοίρα .Το βλέπεις αυτό όταν περνάς δίπλα από τα χαμόσπιτα και τις ετοιμόρροπες μονοκατοικίες. Για τι ενώ η πόλη λάμπει από καθαριότητα και τάξη αφήνει ένα μέρος του πληθυσμού της να ζήσει σε τέτοια μιζέρια; Ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν;



 Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 0
      Στα αγαπημένα: 1
 
   

 Ταξινόμηση 
       Κατηγορίες
      Τοπία & Περιοχές
      Ομάδα
      Πεζά
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

tzenilio@gmail.com
 

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο