Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου 3

Δημιουργός: La Petite, ΧΙΩΤΗ ΣΩΤ. ΕΙΡΗΝΗ

Καλημέρα... αφιερώμα στην 1η Ελληνίδα συγγραφές μέρος 3...

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

Ο ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΔΗΜΑΔΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

(Αποσπάσματα από εργασία μου στο Α.Π.Θ.)

Στα 16 της χρόνια, επισκέφθηκε το σπίτι της Ελισάβετ ο ιερομόναχος Θεοδόσιος Δημάδης και ευχαριστημένος από την απόδοση της Ελισάβετ στην Ιταλική γλώσσα, προσφέρθηκε να της κάνει μαθήματα δυο - τρεις φορές το μήνα. Ο φιλελεύθερος και φιλικός Δημάδης, της έφερε την πνοή των νέων ιδεών. Λίγο καιρό αργότερα, ο πατέρας της Ελισάβετ, επιστρέφοντας από την Κέρκυρα όπου είχε ορισθεί Έπαρχος της Ζακύνθου, (δηλαδή, όργανο των Αγγλικών αρχών που εξουσίαζαν το νησί) όντας πολύ ευχαριστημένος για το γεγονός αυτό, θα επιτρέψει στο Δημάδη, να παραδίδει μαθήματα στην Ελισάβετ, δυο με τρεις φορές την εβδομάδα. Έτσι η Ελισάβετ, θα διδαχθεί Αρχαία Ελληνικά, τους "Νεκρικούς Διαλόγους" του Λουκιανού και τον "Όμηρο" και θα επιχειρήσει κάποιες μεταφράσεις αρχαίων Ελληνικών κειμένων στα Ελληνικά και ακόμη θα διδαχθεί και στοιχεία Αριθμητικής. Παράλληλα, εκείνη την εποχή, θα κάνει τα πρώτα της συγγραφικά βήματα. Θα γράψει 2 μύθους στα Ιταλικά και κάποιους Αισωπιακούς μύθους στα Ελληνικά, από τους οποίους, έχουν σωθεί δύο: Ο μύθος "μυός και βατράχου" και ο μύθος "μυών και γαλής".
Το 19ο αιώνα, συχνός ήταν ο θεσμός της οικοδιδασκαλίας για τις οικογένειες εκείνες, που είχαν τη δυνατότητα, να πληρώνουν δασκάλους για τα κορίτσια τους, καθώς τα ήθη της εποχής, κρατούν τη γυναίκα μακρυά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Έτσι ενώ η δημόσια εκπαίδευση των Ελληνίδων θα κατοχυρωθεί από το 1834, θα συνεχίσει να γίνεται λόγος για "ανατροφή των κορασίων" και "δημόσια εκπαίδευσι των αρρένων". ".... η ανατροφή είναι διττή, οικιακή και δημόσια. Και η μεν οικιακή γίνετααι κατ' οίκον υπό των γονέων και συγγενών, η δε δημοσία εις τα σχολεία. Η πρώτη αρμόζει εις τα κόρας και εις τα νήπια".

Ο Δημάδης θα έρθει σε σύγκρουση με την οικογένεια της Ελισάβετ και κυρίως με τον πατέρα της. Έτσι όταν μετά από ένα χρόνο, ο μισθός του Δημάδη μειώθηκε και ο ίδιος έπρεπε να μεταβεί στην Κέρκυρα για την υπόθεση αυτή, ο πατέρας της Ελισάβετ δεν δέχτηκε να τον βοηθήσει και ίσως μάλιστα, να είχε συνεργήσει και 'κείνος για να τον απομακρύνει. Έτσι ο Δημάδης επιστρέφοντας από την Κέρκυρα δυσαρεστημένος από τη στάση του Φραγκίσκου Μουτζά δεν θα επισκεφτεί ξανά το σπίτι του και θα διακόψει τα μαθήματα της Ελισάβετ. Το Δημάδη θα διαδεχθεί ο Βασίλειος Ρωμαντζάς, ιερομένος, μορφωμένος κι αυτός αλλά σχολαστικός και συντηρητικός και χωρίς την προοδευτική αντίληψη του Δημάδη. Όμως η επίδραση του Δημάδη έχει ήδη στεριώσει στον πνεύμα της Ελισάβετ που δεν θα επηρεαστεί από τον δεύτερό της δάσκαλο..

Συνεχίζεται....

Δημοσίευση στο stixoi.info: 17-01-2010