Η Μάχη της Κρήτης

Δημιουργός: daponte, Σταύρος

Η ηρωϊκή αντίσταση του Κρητικού λαού, στο πλευρό των Συμμαχικών δυνάμεων ενάντια στη Γερμανική επίθεση

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

[I]...Σε ένα καφενείο στα Ανώγεια εμφανίζεται ένας ηλικιωμένος για να πιει τον καφέ του. «Παππού», τον ρωτά η παρέα, «γιατί πολέμησες τους Γερμανούς στη Μάχη της Κρήτης;» «Γιατί τα Στούκας τους μου έκρυβαν τον ήλιο» απάντησε αυτός... [/I]



[I]"Χίτλερ, να μην το καυχηθείς πως πάτησες την Κρήτη,
ξαρμάτωτη την ηύρηκες κ' έλειπαν τα παιδιά τση,
στα ξένα πολεμούσανε πάνω στην Αλβανία,
μα πάλι πολεμήσανε."[/I]


-[B]Από τις 20 έως τις 31 Μαϊου 1941 [/B]έλαβε χώρα η αντίσταση των Συμμαχικών στρατευμάτων (25000 Άγγλων, Αυστραλών και Νεοζηλανδών), τμημάτων του Ελληνικού Στρατού και Χωροφυλακής(9000) και του Κρητικού άμαχου πληθυσμού - που στην περίπτωση αυτή αποδείχθηκε εξαιρετικά μάχιμος- απέναντι στις επιτιθέμενες δυνάμεις του Άξονα( κυρίως Γερμανοί αλλά και κάποιοι Ιταλοί) που έμεινε στην Ιστορία ως [B]" Η Μάχη της Κρήτης"[/B]

-[B]Παρόλο που η κατάληψη της Κρήτης δεν περιλαμβανόταν στα αρχικά σχέδια του Χίτλερ τελικά πάρθηκε η απόφαση αυτή για δύο κυρίως λόγους:[/B]
α) Η χρησιμότητα της Κρήτης ως βάσης για την προστασία των θαλάσσιων επικοινωνιών στο Αιγαίο από Βρετανικές επιθέσεις που προερχόταν από την Αλεξάνδρεια και ιδιαίτερα για την προστασία της μεταφοράς πετρελαίου στην Ιταλία.
β) Οι φιλοδοξίες του αρχηγού της Γερμανικής αεροπορίας( [I]Luftwaffe)[/I], [B] πτέραρχου Hermann Goring [/B]και σε μικρότερο βαθμό του διοικητή της 7ης μεραρχίας αλεξιπτωτιστών, στρατηγόύ [B]Kurt Studend[/B].(του οποίου προσωπικό δημιουρημα ήταν οι επίλεκτες μονάδες αλεξιπτωτιστών) Tο σχέδιο εκπονήθηκε από τον Studend άποψη του οποίου είναι ότι "η κατάληψη της Κρήτης αποτελεί εύκολη και λαμπρή επιχείρηση που σταθεροποιεί τη Γερμανική αεροπορική κυριαρχία στη Μεσόγειο και εξασφαλίζει άλλες στρατιωτικές ωφέλειες". Στον [B]Χίτλερ [/B]τοπαρουσίασε ο Goring και τον έπεισε.Στις 25 Απριλίου 1941 εκδόθηκε το σχέδιο με το όνομα [B]" Ερμής ".[/B][I]Σκοπός: Η απόκτηση μιας βάσης για αεροπορικές επιθέσεις κατά της Αγγλίας που ποτέ δεν υλοποιήθηκε. [/I]Ο Χίτλερ θεωρούσε την επιχείρηση αμυντικού χαρακτήρα. Η σκέψη να επιχειρηθεί απόβαση από θαλάσσης είχε ήδη εγκαταλειφθεί εξαιτίας της ισχυρής παρουσίας αγγλικού στόλου στα παράλια της Κρήτης.

-[B]Μέχρι τότε, οι διοικητές των Συμμάχων ήταν ενήμεροι [/B]για την επικείμενη εισβολή μέσω των υποκλοπών [I][B]Ultra.[/B][/I] Ο από τις 30 Απριλίου επικεφαλής των Συμμαχικών στρατευμάτων Νεοζηλανδός[B] στρατηγός Φράϋμπεργκ [/B]είχε ενημερωθεί για το σχέδιο μάχης των Γερμανών και είχε ξεκινήσει να ετοιμάζει την άμυνα κοντά στα αεροδρόμια και στις βόρειες ακτές. Παρ' όλα αυτά καθυστέρησε σημαντικά λόγω έλλειψης σύγχρονου εξοπλισμού, και συνειδητοποίησε ότι ακόμα και οι ελαφρά οπλισμένοι αλεξιπτωτιστές είχαν ίση ή μεγαλύτερη δύναμη πυρός από τα δικά του στρατεύματα. Ακόμα, πρέπει να σημειωθεί ότι αν και οι πληροφορίες που είχε ο Φράϋμπεργκ από τις υποκλοπές Ultra ήταν πολύ λεπτομερείς, η μετάφραση από τα γερμανικά είχε γίνει από γλωσσολόγους και όχι ειδικούς στην τακτική. Το αποτέλεσμα ήταν παραπλανητικές πληροφορίες που είχαν βγει από τα συμφραζόμενα. Για παράδειγμα, τα γερμανικά μηνύματα ανέφεραν ναυτικές επιχειρήσεις, κάτι που επηρέασε σημαντικά την τοποθέτηση των στρατευμάτων του Φράϋμπεργκ καθώς περίμενε αμφίβια απόβαση ενώ ο πραγματικός στόχος των Γερμανών ήταν το αεροδρόμιο του Μάλεμε.
Εξίσου ανακριβείς εκτιμήσεις έκαναν και οι Γερμανοί: Ο [B]ναύαρχος [/B][B]Βίλχελμ φον Κανάρις[/B], αρχηγός της γερμανικής [I]Abwehr [/I](υπηρεσίας πληροφοριών), αρχικά ανέφερε ότι υπήρχαν μόνο 5.000 Βρετανοί στρατιώτες στην Κρήτη και καθόλου ελληνικές δυνάμεις. Η Abwehr ακόμα είχε προβλέψει ότι ο κρητικός πληθυσμός θα υποδεχόταν τους Γερμανούς σαν απελευθερωτές, λόγω των ισχυρών τους δημοκρατικών και αντιμοναρχικών πεποιθήσεων τους, και ότι θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην "ευνοϊκή" συμφωνία που απολάμβανε η ηπειρωτική Ελλάδα.

- Η εφαρμογή του σχεδίου " Ερμής " αρχίζει το πρωί της 20ης Μαΐου 1941. Επικεφαλής της όλης επιχείρησης τέθηκε ο Studend και χρειάστηκε η μεγαλύτερη αερομεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων στη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου. Προηγουμένως η Γερμανική αεροπορία σχεδόν καθημερινά από τις 14 Μαΐου βομβάρδιζε επιλεγμένους στρατιωτικούς στόχους στην Κρήτη. Οι στρατιωτικές δυνάμεις των Γερμανών που διατέθηκαν και θα μεταφέρονταν στην Κρήτη με αεροπλάνα του 11ου αεροπορικού σώματος και με μικρά πλοία τα οποία θα συνοδεύονταν από τα καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά καθέτου εφορμήσεως ([I]Stukas)[/I]) του 8ου αεροπορικού σώματος από το Φάληρο και την Ελευσίνα κυρίως, ήταν: [I]Η 7η μεραρχία αλεξιπτωτιστών [/I], [I]Η 5η ορεινή μεραρχία [/I]και[I]Ένα σύνταγμα της 5ης θωρακισμένης μεραρχίας[/I]σύνολο 43000 άνδρες). Αντικειμενικός στόχος των Γερμανών είναι η κατάληψη των αεροδρομίων και των λιμανιών. Ο κυριότερος στόχος το αεροδρόμιο του [B]Μάλεμε[/B] στα [I]Χανιά [/I]αλλά και το αεροδρόμιο του [I]Ρεθύμνου[/I] αλλά και του [I]Ηρακλείου.[/I] Η επιχείρηση κατάληψης των αεροδρομίων θα πραγματοποιούνταν με αλεξιπτωτιστές και στη συνέχεια τα αεροδρόμια θα χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά πολεμικού υλικού και στρατευμάτων για ενίσχυση.


-[B]Η επίθεση αρχίζει (20 Μαίου 1941).[/B]: Στις 6.30 το πρωί αρχίζει η Γερμανική επίθεση. Το αεροδρόμιο του Μάλεμε δέχεται έναν ανελέητο βομβαρδισμό από το επίλεκτο σώμα των γερμανικών αλεξιπτωτιστών. Το απόγευμα της ίδιας μέρας γίνεται επίθεση στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Η επίθεση συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση των αμυνομένων που περίμεναν τον εχθρό στα σημεία επιθέσεων αφού οι Άγγλοι γνώριζαν το σχέδιο της Γερμανικής επιθέσεως.
Η Αντίσταση του λαού ήταν καθολική και άμεση. Οι Έλληνες στρατιώτες και οι συμμαχικές δυνάμεις και όσοι από τους κατοίκους είχαν στην κατοχή τους οπλισμό αποδεκάτισαν τα πρώτα κύματα των επιτιθεμένων. Στις μέρες που ακολόύθησαν, παρά την πεισματική αντίσταση των αμυνομένων οι Γερμανοί έχοντας σαφή υπεροπλία σε αεροπορία και βαρύ οπλισμό κατόρθωσαν σταδιακά να διαλύσουν τον αγγλικό στόλο , να αποβιβάσουν περισσότερα στρατεύματα και να καταλάβουν διαδοχικά τα αεροδρόμια του Μάλεμε, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου. Ταυτόχρονα Ιταλοί από τα Δωδεκάνησα κατέλαβαν το νομό Λασιθίου. Τελικά τα Συμμαχικά Στρατεύματα θα εκκενώσουν το νησί- με απώλειες- φεύγοντας για την Αίγυπτο-μαζί τους και ο ¨Ελληνας βασιλιάς και η κυβέρνηση-. Πολλοί θα μείνουν πίσω και θα αιχμαλωτιστούν ή θα διαφύγουν στα βουνά.

[B]Οι επιπτώσεις της Μάχης της Κρήτης ήταν [/B]:
α) βαρύτατες απώλειες και από τις δύο πλευρές: 17700 νεκροί, τραυματίες και αιχμάλωτοι Σύμμαχοι και 6700 Γερμανοί νεκροί και τραυματίες και 370αεροσκάφη κατεστραμμένα.
Στην επιχείρηση των 10 ημερών τα θύματα των Γερμανών ήταν τόσο πολλά που ξεπερνούσαν τα θύματα όλου του πολέμου κατά της Ελλάδος. Ο στρατός πού χάθηκε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατάληψη της Κύπρου, της Συρίας, του Ιράκ και πιθανόν της Περσίας.
Η επίλεκτη Μεραρχία των Αλεξιπτωτιστών στο μέλλον δεν θα παίξει πια κανένα ουσιαστικό ρόλο, ούτε θα επιχειρηθεί παρόμοια επιχείρηση κατά την διάρκεια του πολέμου από τους Γερμανούς.
β)η ανατροπή του χρονοδιαγράμματος του Γερμανικού Επιτελείου που επέφερε ριζική μεταβολή στις εκστρατείες και στην πορεία όλου του πολέμου.Η Μάχη της Κρήτης καθυστέρησε την επίθεση κατά της Ρωσίας που είχε προγραμματιστεί για τις 18 Μαΐου 1941 και έδωσε τη δυνατότητα στους Ρώσους να κερδίσουν χρόνο για να αμυνθούν. Έτσι η [B]Επιχείρηση[/B] [B]Βαρβαρόσσας[/B]) αντί για τα μέσα Μαΐου άρχισε στις 22 Ιουνίου 1941.




Δημοσίευση στο stixoi.info: 30-05-2010