οπα ρε φίλε

Δημιουργός: Νικηφόρος Μελάς, ΓΡΥΠΑΡΗΣ Μ. ΑΝΤΩΝΗΣ

Ζήτω αδέσμευτος να εκφράζομαι ελευθέρα μπορώ; Κι από σας κανείς δεν την ορίζει, κι από σας κανείς δεν την κρατεί την ακέρια Δικαιοσύνη και την ακομμάτιαστη Αρετή• Γιατί σέρνουν όργητες και µίση πάντα, εσάς δεξά κι εσάς ζερβά. Κωστής Παλαμάς

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

Καλησπερίζω την παρέα των ποιητών… Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λογία… ζήτω συγγνώμη από την ομάδα που δεν μπαίνω πιο συχνά, άλλα έχω πολλές υποχρεώσεις δυστυχώς ή ευτυχώς όπως σας έχω πει είμαι ελεύθερος επαγγελματίας «ελαστικά αυ/των» δε είμαι ούτε δηλώνω ποιητής ή συγγραφέας «είναι δύσκολη εποχή και με το κοροναϊό έγινε δυσκολότερη». Όμως πρέπει να το παλέψουμε και να βοηθάμε όσο μπορούμε τους συνανθρώπους μας και θα περάσει και αυτό.

Είπα σήμερα να γράψω ένα ποιηματάκι που να τα λέω λίγο πιο λαϊκά και λίγο χιπ χοπ για τους πιο νέους… η αιτία είναι ότι τώρα τελευταία η κυβέρνηση ψήφισε έναν ακόμη νομό υπέρ των τραπεζών… Συγκεκριμένα γνωστά κυκλώματα μπήκαν σε funs και εξαγοράζουν τα «κόκκινα δάνεια» στο 10% του καθαρού κεφαλαίου. Και δεν μιλώ για την πρώτη κατοικία, άλλα για τα υπόλοιπα… φανατιστείτε ένας πολίτης που πηρέ πριν χρονιά ένα καταναλωτικό δάνειο 10.000 χιλιάδων για να κάνει μια επισκευή στο σπίτι του, σήμερα με τόκους έξοδα και επιτόκια του ζητούν 150.000 χιλιάδες. Φυσικά είναι αδύνατον να το εξόφληση αφού φρόντισαν να μην έχει δουλειά, ή αν έχει να παίρνει ψίχουλα! Τώρα η τράπεζα πούλησε στο funs αυτό το δάνειο για 1000 ευρώ, το funs ψάχνει και βρίσκει οτιδήποτε έχεις: ένα σπιτάκι πατρικό στο χωρίο, ένα οικόπεδο, η ένα παλιό μικρό διαμέρισμα που με την κατάσταση την σημερινή πάνω από 10.000 χιλιάδες δεν θα πιάσει εάν το πουλήσεις, σου το βγάζει στον πλειστηριασμό και σου το παίρνει για ένα χιλιάρικο! Τι πρέπει να γίνει; Απαντώ διότι πολλοί θα αναρωτηθούν: Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη στην κατάσταση που είμαστε εδώ και 12 χρόνια να φέρει την σεισάχθεια! Το ποίημα λοιπόν απευθύνεται σε αυτούς τους μαυραγορίτες που υπάρχουν δυστυχώς χιλιάδες χρονιά σε αυτόν το πλανήτη.
Ελπίδα μου: να το κάνουν «μότο τους» τα νέα παιδιά και να μην αφήσουν να τους πάρουν τις περιούσιες των παππούδων τους.

Όπα ρε φίλε…

Όπα ρε φίλε, για κάνε πίσω,
ποιος είσαι εσύ που μου ζητάς να σε αφήσω;
Ισα ρε μόρτη, για κάνε πέρα,
κρύβεις τον ήλιο και σκοτείνιασες την μέρα.

Εδώ είναι Ελλάδα, καταλαβαίνεις,
δεν είναι ξέφραγο αμπέλι για να μπαίνεις.
Πατάς το χώμα, των τιμημένων,
για ποιες συνθήκες μου μιλάς των πουλημένων;

Όπα ρε μάγκες, για δε σας παίρνει,
ποιος Δαναός σε σας τα δώρα σας τα φέρνει;
Και που τα βρήκε, σε ποιους ανήκαν,
να τους φοβάστε να ρωτάτε που τα βρήκαν.

Σ’ αυτό το χώμα, σ’ αυτή τη χώρα,
θα προσκυνάς και δεν θα έρχεσαι με φόρα!
Για δε σε παίρνει, δε σε φοβάμαι,
γυμνός ξυπόλυτος στο χώμα θα κοιμάμαι!

Κι αν στάζω αίμα, κι αν με πληγώνει,
κι άμα κατάχαμα η σάρκα μου ματώνει…
δεν νιώθω πόνο γιατί είμαι Δίας και Ποσειδώνας
είμαι Σπαρτιάτης Κρητικός και Μακεδόνας.

Όπα ρε φίλε σάλτα γα… «έχω πολλά μέσα μου άλλα σταματώ εδώ από σεβασμό στην σελίδα»

Α. Γρυπάρης

Δημοσίευση στο stixoi.info: 14-05-2020