Η ματωμένη Πρωτομαγιά

Δημιουργός: daponte, Σταύρος

κάποιο σαββατόβραδο στην Καισαριανή

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

Δημοσίευση στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 30 Απριλίου 1944:

"Την 27ην Απριλίου 1944 κομμουνιστικαί συμμορίαι παρά τους Μολάους κατόπιν μιας εξ ενέδρας επιθέσεως εδολοφόνησαν ανάνδρως έναν Γερμανόν Στρατηγόν και τρεις συνοδούς του. Πολλοί Γερμανοί στρατιώται ετραυματίστησαν. Ως αντίποινα διατάχτηκε:

Ο τυφεκισμός 200 Κομμουνιστών την 1.5.1944. Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάοι προς Σπάρτην έξωθεν των χωρίων. Υπό την εντύπωσιν κακουργήματος τούτου Έλληνες εθελονταί εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς.

Ο Στρατιωτικός Διοικητής Ελλάδος."


Την Πρωτομαγιά του 1944, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, θα γραφτεί άλλη μια σελίδα μαρτυρικής θυσίας Ελλήνων αγωνιστών από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Συγκεκριμένα 200 κρατούμενοι στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου (στην πλειοψηφία τους μέλη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ) θα μεταφερθούν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και θα εκτελεστούν ομαδικά με οπλοπολυβόλα.

Την επόμενη μέρα, ο λαός της Καισαριανής αψήφησε την τρομοκρατία των κατακτητών και μετονόμασε το δρόμο που κύλησε το αίμα, την οδό Σκοπευτηρίου, σε «Οδό Ηρώων». Στους τοίχους γράφεται το σύνθημα: «Αυτός ο δρόμος είναι Δρόμος Ηρώων. Τον διαβαίνουν οι λεβέντες του έθνους. Χτες 1 του Μάη τον διάβηκαν 200 παλικάρια».

Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες ήταν και ο Ναπολέων Σουκατζίδης: Ήταν στέλεχος του ΚΚΕ, με σημαντική συνδικαλιστική δράση, ως πρόεδρος των Εμποροϋπαλλήλων Ηρακλείου.Γεννήθηκε στην Προύσα το 1909. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στην Κρήτη, στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου (της πρώην επαρχίας Μονοφατσίου του νομού Ηρακλείου). Τελείωσε τη Μέση Εμπορική Σχολή στο Ηράκλειο και εργαζόταν ως λογιστής. Ήταν πολύγλωσσος: γνώριζε καλά την αγγλική, ρωσική, γερμανική, γαλλική και τουρκική γλώσσα, ενώ είχε και συγγραφικό έργο. Μετά την επιβολή της δικτατορίας του Μεταξά, συνελήφθη και εξορίστηκε στον Άη Στράτη.
Στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου εκτελούσε χρέη διερμηνέα. Όταν του προτάθηκε ,από τον εκεί διοικητή, να εξαιρεθεί από την εκτέλεση και να αντικατασταθεί από άλλον κρατούμενο, εκείνος περήφανα αρνήθηκε. Την ίδια αρνητική απάντηση έδωσε και ο στρατοπεδάρχης του Χαϊδαρίου, Αντώνης Βαρθολομαίος, ο οποίος επίσης εκτελέστηκε.
Στο τελευταίο του γράμμα προς τον πατέρα του ο Σουκατζίδης γράφει: " Πατερούλη, πάω για εκτέλεση, να 'σαι περήφανος για τον μονάκριβο γιο σου. Ν' αγαπάς και να λατρεύεις την κορούλα* σου και την αδελφούλα μου, κι οι δυο τους μεγάλοι άνθρωποι. Γεια, γεια πατερούλη."
(*Εννοώντας την αρραβωνιαστικιά του Χαρά).

Οι 200 της Καισαριανής βάδισαν στο θάνατο με ψηλά το κεφάλι, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο.
Η λαϊκή μούσα τους τραγούδησε αργότερα μέσα από τις πενιές του Βαμβακάρη και την έντεχνη φόρμα των Λευτέρη Παπαδόπουλου- Σταύρου Ξαρχάκου.

https://youtu.be/JoGJXWPG_Wo
https://youtu.be/AYZ9Jw8VjqA

Δημοσίευση στο stixoi.info: 01-05-2022