Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
111551 Τραγούδια, 257587 Ποιήματα, 28001 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 
 εγώ, εσύ, εμείς...., από το μέλος giannis0911, 07-04-2013 @ 18:48

Τον άνθρωπο τον κινούν αρχέγονα ένστικτα (όπως π.χ η πείνα,η δίψα) , οι αισθήσεις( ευχάριστο-δυσάρεστο), και η λογική (επωφελές-επιβλαβές) , σε συνάρτηση πάντα με το περιβάλλον του που αλληλεπιδρά καθορίζει και διαμορφώνει το ψυχισμό του. Αποκτά συνείδηση του εαυτού του και πάντα σε σχέση με το πως αντιλαμβάνεται και μορφοποιεί τη θέση του μέσα σε αυτό το περιβάλλον , τη σχέση του επίσης με αυτό , δημιουργώντας τη δική του βιοθεωρία που του δινει σκοπό και νόημα ενίοτε στη ζωή του.

Η γνώση του εαυτού μας, έγκειται στην αντικειμενικότητα που διέπει την όλη μας οπτική θεώρηση. Δεν είναι και τόσο δύσκολη ή δυσθεώρητη η σχέση μας με τον εαυτό μας και τους άλλους . Αλλά δεν μας είναι εύκολη γιατί δεν είναι πολλές φορές βραχυπρόθεσμα ευχάριστη. Ετσι την δαιμονοποιούμε συνήθως....όταν τα ελατήρια που κινούν τις συμπεριφορές μας είναι κοντόφθαλμα.

Τί θα μπορούσε να κατορθώσει ένας άνθρωπος μόνος του, δίχως την στηριξη και τη συμμετοχή, την συνεργασία με τους άλλους ; Πόσα απολαμβάνει από αυτή του την συνεργασία ; Από το βασικότερο , την επιβίωση , έως και τα πιό ασήμαντα που του προσφέρουν οποιαδήποτε άνεση. Λίγη λογική χρειάζεται, η στοιχειώδης, για να καταλάβει καθένας, πως οποιοδήποτε αγαθό στη ζωή του, είναι κοινωνικό αγαθό και παράγεται όταν κάθε γρανάζι αυτής της μηχανής , αντιλαμβάνεται το ρόλο του, τη θέση του και την σημαντικότητα όλων των μερών για να μπορεί να λειτουργεί. Όταν ένα γρανάζι δεν λειτουργήσει, όποια θέση και αν κατέχει στη μηχανή, η λειτουργεία της παύει. Αν δεν μπορεί ο άνθρωπος να αντιληφθεί το αυτονόητο, αν δεν μπορεί να διακρίνει πως η ύπαρξή του είναι το ίδιο σημαντική με οποιαδήποτε άλλη και πως κάθε αγαθό της ζωής τους είναι κοινωνικό αγαθό, τότε ούτε ο σεβασμός , ούτε η αγάπη , ούτε η δικαιοσύνη μπορεί να βρεί το κατάλληλο έδαφος για να ριζώσει στη συνείδηση του.

Σίγουρα η φύση του ρέπει προς το εύκολο και το ευχάριστο, μία μέριμνα κληροδοτημένη από τη ζωή για να διευκολύνει και να ποροάγει την επιβίωσή του. Όμως αποκτώντας συνείδηση του εαυτού του και έχοντας πλέον τη μοίρα του στα χέρια του, οι επιλογές του θα πρέπει να ταυτίζονται με την πραγματικότητα του για να είναι αληθινές και ικανές να του εξασφαλίσουν και να τον οδηγήσουν στο μέλλον.

Η ελευθερία της βούλησης, το αυτεξούσιο, απαιτεί πολύ καλή σχέση με την πραγματικότητα. Όσο επίπονη και αν είναι.....

 
 
Προβάλλονται όλα τα σχόλια. Εναλλακτικά, δείτε τα 20 πιο πρόσφατα
   Odysseas Zervos, 04-11-2014 @ 11:53
Συμφωνώ με τις τοποθετήσεις στα ποικίλα θέματα που ξεπηδούν από τις παραπάνω σκέψεις. Θα σταθώ στα ερωτηματικά.

Στο κάθε γρανάζι που λέγεται άνθρωπος επιβάλλεται να διδαχθεί, από κούνιας, η δύναμη αυτοσυντήρησης στη μοναξιά, για να μπορεί να απολαύσει την συσχέτισή του με τα άλλα γρανάζια, σε όλα τα επίπεδα. Πρώτα να μάθει να είναι δυνατός ως μόνος, αγαπώντας και απολαμβάνοντας τον εαυτό του και τη μοίρα του. Έπειτα οι σχέσεις του με τα γρανάζια γύρω του(ζώα, φυτά, ανθρώπους, σύμπαν κ.α)θα ρέει απροβλημάτιστα.

"Κάθε αγαθό της ζωής του είναι κοινωνικό αγαθό" όπως λες, και αυτό θα μπει στο πετσί του ώστε να μοιράζεται (τα φυσικά του ταλέντα, δώρο φύσης εξάλλου) χωρίς να προσμένει( καμιάς φύσης) ανταλλάγματα. Με όριο πάντα το minimum της επιβίωσης.

Τα γρανάζια φυτά, ζώα, σύμπαν δεν απαιτείται να διδαχθούν ή να μάθουν να αυτοσυντηρούνται και να αγαπούν την μοναξιά τους και τον εαυτό τους, την μοίρα. Η δύναμη του ενστίκτου δεν τους εγκατέλειψε, ούτε την εγκατέλειψαν ποτέ!
   Αγνή, 15-11-2014 @ 20:59
https://savedogs.soidog.org/petition?utm_source=facebook&utm_medium=social_organic&utm_content=post6stage2petition&utm_campaign=IDKpetition


ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ να σταματήσει η ΦΡΙΚΗ

(ελπίζω να μην υπάρξουν σχόλια γιά να το δουν και 5 άτομα)
   Ιχνηλάτης, 24-11-2014 @ 10:18
Εγώ είμαι αντιμνημονιακός! Δεν υπογράφω μνημόνια!
   animalcrossing, 09-04-2020 @ 07:23
Ω! Τι υπέροχο και χρήσιμο άρθρο. Έμαθα πολλά από εσάς.
https://animal-crossing.online
   seizeTHEday, 29-09-2020 @ 22:22

All of you who promote various sites should know that this site http://www.stixoi.info/ is a site of poems, lyrics and prose texts. Do not advertise your sites here! Nobody cares and nobody wants this promotion of yours from here! Do you understand or are you just so Stupid?


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο