Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
132733 Τραγούδια, 271225 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

Φώναξέ με - 1967       
 
Στίχοι:  
Άκος Δασκαλόπουλος
Μουσική:  
Νότης Μαυρουδής


Φώναξέ με, αγάπη, φώναξέ με...
στο νυχτωμένο σπίτι ν’ ακουστεί η φωνή σου
προτού μέσα στη νύχτα να χαθώ
στους λυπημένους κήπους ανατέλλεις.
Φώναξέ με αγάπη, φώναξέ με...

Κράτησέ με, αγάπη, κράτησέ με...
μη μ’ αφήνεις τόσες νύχτες μόνη
στα γέρικα πλατάνια και στις δάφνες
το βράδυ πια δεν αγρυπνά
Κράτησέ με, αγάπη, κράτησέ με...




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 93.4%  (3 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 15155
      Σχόλια: 2
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Αρλέτα 2
1967
[1] Νότης Μαυρουδής - Τα...
1988
[1] Αρλέτα - Οι φωνές τω...
2011
[2] Τα τραγούδια της χθε...
1981 & 2005
[2] Οι μπαλάντες της Χαρ...
1993
[3] Live at the Odeon of...
2004
[4] Μια νύχτα στους αιών...
2008
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   Minos, Ανδρόνικος @ 01-03-2006
   Antony Smyrnios
28-07-2020 12:13
1967 Αρλέτα Lyra XLP 3234 LP''2''
04-1981 Χ.Αλεξίου MINOS MSM-401 LP''Τα Τραγούδια Της Χτεσινής Μέρας''
   μουσόφιλος
21-10-2016 17:31
Σχόλιο για την εκπομπή της ΕΡΤ «Τα στέκια» με αφιέρωμα στις «ΜΠΟΥΑΤ»
«Η μπουάτ είναι σαν να ‘ρχεσαι σε σπίτι φίλου σου, είναι ταυτόσημη με τη συντροφικότητα»
(Γιώργος Ζωγράφος, τραγουδιστής)

Στις αρχές του ΄60 το ορμητικό «Νέο Κύμα» έρχεται (μέσω της κινηματογραφικής «Nouvelle Vague») από τη Γαλλία για να ταράξει τα ελληνικά μουσικά ύδατα. Ο χώρος που θα φιλοξενήσει αυτό το νέο μουσικό είδος είναι η μπουάτ. Ένα μικρό, μουσικό κουτί. Λιτό, απέριττο, άμεσο και αληθινό.
Οι μπουάτ στεγάζονταν στην Πλάκα, στη συνοικία των Θεών. Η μουσική ποιότητα και η ιδιαίτερη ενέργεια που χαρακτήριζαν τη μουσική των μπουάτ ξεκινούσαν από την οδό Θόλου, κατηφόριζαν τα σκαλοπάτια της Μνησικλέους και κυριαρχούσαν σε όλο το μήκος και πλάτος της «Οδού των Ονείρων».
Ένα πιάνο, μια κιθάρα ή μια φυσαρμόνικα, λιγοστά καθίσματα και μία φωνή εγκαινίαζαν ένα νέο τρόπο ιερής επικοινωνίας μεταξύ των τραγουδιστών και των θαμώνων, εντελώς απογυμνωμένο από πομπώδη μουσικά εφέ.
Στη μπουάτ έσμιγαν οι εργάτες με τους φοιτητές και τους καλλιτέχνες, ένα φαινομενικά ετερόκλητο κράμα ανθρώπων που όμως αναζητούσε το νέο, το ανεπηρέαστο και το διαφορετικό. Εντός αυτού του «αειθαλούς άνθους της Πλάκας» όλες οι αισθήσεις συντονίζονταν σε ένα μυσταγωγικό συνεχές ήχων και στίχων.
Η ύπαρξη των μπουάτ σηματοδοτούσε την αντίθεση στο μαζικό και το ευτελές ορίζοντας τον τόπο που ωριμάζει η σκέψη και γεννιέται η αμφισβήτηση. Σταδιακά, τα μουσικά κουτιά έδωσαν τη θέση τους στα κοσμικά κέντρα με τις μεγάλες πίστες, τις φωτεινές μαρκίζες και το εγχώριο star system με τα «μεγάλα ονόματα».
Οι φωνές των μπουάτ, οι συνθέτες και οι στιχουργοί του Νέου Κύματος αλλά και οι μουσικοί τους ανήκουν δικαιωματικά στη «μουσική αθανασία» αντιπροσωπεύοντας ένα αγνό και ουσιαστικό κεφάλαιο της νεότερης ελληνικής μουσικής.

Οι μπουάτ «αναγεννιούνται» τηλεοπτικά μέσα από συγκινητικές αφηγήσεις. Στην μουσική αυτή παρέα παρευρίσκονται (αλφαβητικά) οι: Θέμης Ανδρεάδης (τραγουδιστής–τραγουδοποιός), Αρλέτα (τραγουδοποιός), Πόπη Αστεριάδη (τραγουδίστρια), Γιάννης Βεσλεμές aka Felizol (σκηνοθέτης–μουσικός), Γιώργος Δανέζης (τραγουδιστής), Πάνος Δημητρόπουλος (συγγραφέας ιδιοκτήτης Απανεμιάς από το 2010), Nalyssa Green (μουσικός), Λίνος Κόκοτος (μουσικοσυνθέτης), Κτίρια τη Νύχτα (τραγουδοποιός), Μαρίζα Κωχ (τραγουδοποιός), Λόλεκ (τραγουδοποιός), Βασίλης Μαυρομάτης, Νότης Μαυρουδής (μουσικοσυνθέτης–κιθαρίστας), Δημήτρης Μπαγέρης (συγγραφέας ερευνητής), Αντώνης Μποσκοϊτης (σκηνοθέτης-δημοσιογράφος), Γιάννης Σπανός (συνθέτης), Κώστας Χατζής (τραγουδιστής) Πηγή http://program.ert.gr/


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο