netriofron 27-12-2016 16:06 | Λιζέτα Νικολάου = Ελισάβετ Κατικαρίδου [2 Οκτωβρίου 1951 - ]
Γεννηθηκε και μεγαλωσε στην Καλαμαρια , Θεσσαλονικης.
Τραγουδούσε σε όλες τις εκδρομές, στο σχολείο, στις χορωδίες , στα αγγλικά και σ’ ένα μοντέρνο συγκρότημα που επαιζε ένας ξάδερφός της.Ο ιδιος που την πηγε στο κεντρο «Αριγκάτο» , οπου επαιζε εκει.Αυτη ηταν η 1η της επισημη εμφανιση.Εκει την άκουσε ο διευθυντής παραγωγής της Columbia και είπε «αυτή η κοπέλα αν έρθει στην Αθήνα να έρθει να κάνει ακρόαση στην Columbia » και έτσι πήγε με τον αδελφό της στην Αθήνα,και έκανε την ακρόαση.
Εγκαθίσταται στην Αθήνα και αμέσως αρχίζει να τραγουδάει στα ΔΕΙΛΙΝΑ, όπου εκείνα τα χρόνια εμφανίζονται ο Γιάννης Πάριος, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Στράτος Διονυσίου κ.α.
...... Όταν πήγα στην Αθήνα στα «Δειλινά», του Μιχαηλίδη (του ιδιοκτήτη) δεν του άρεσε το Λιζέττα. Δεν ξέρανε τι να βάλουν επίθετο… Έλεγα να βάλω το όνομα του αδελφού μου του Αλέκου και να το κάνω Αλεξίου αλλά υπήρχε η Αλεξίου, είπα να βάλω του αδελφού μου του Μιχάλη να το κάνω Μιχαηλίδου, αλλά ήταν το όνομα του αφεντικού.… Ετσι για μια σαιζόν εμφανίστηκα σαν Ελισσάβετ … Όταν έκανα το πρώτο μικρό δίσκο του Σούκα, με πήρε τηλέφωνο ο Μακράκης το πρωί , εγώ είχα ξενυχτίσει από το προηγούμενο βράδυ και μου είπε, «Λιζέττα βγήκε ο δίσκος , τι επίθετο θα βάλουμε;» «Δεν ξέρω» του είπα, «το Νικολάου σ’ αρέσει;» μου λέει… Εγώ προκειμένου να βγάλω δίσκο λέω «καλό, καλό είναι» , άλλωστε τότε όλοι τα αλλάζανε τα ονόματα κι έμεινε έτσι… Εύηχο κι εύκολο ήταν…...
Εκανα δυο δισκάκια με τον Τάκη Σούκα με τα τραγούδια «Κι όμως χωρίσαμε» και «Τα στραβοπατήματα» το ένα και «Νύχτα σε νύχτα» με «Ταίρι μου αλαργινό» το άλλο. Το 1972 ,εκανα τη Β' φωνη στον Γιαννη Κατεβα στο ''Θεσσαλονικη''.
Επίσης το 1973-'74 έκανα κάποιες επανεκτελέσεις τραγουδιών, το «Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε» του Μούτση ,το ''Ντριγκι η μανα μου'' , ''Εγω ειμ' εγω'' κι ένα 45άρι που κάνω β’ φωνή στο Στράτο Διονυσίου στο τραγούδι «Μια φιλόδοξη γυναίκα» (Γ.Κατσαρού-Πυθαγόρα) , γύρω στο ’72-73 ........
Την μεγάλη ευκαιρία όμως και τη στροφή στην καριέρα της δίνει ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Της προτείνει συνεργασία τόσο στους δίσκους που ετοιμάζει, όσο και εμφανίσεις μαζί του στο ΚΥΤΤΑΡΟ. Έτσι λοιπόν το 1974, έχουμε τον ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΥΚΛΟ, τα ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ TOY ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ, TO 1975 τα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ και TO ΑΦΙΕΡΩΜΑ και το 1976 TO ΟΡΟΠΕΔΙΟ, δίσκοι του Γιάννη Μαρκόπουλου που γράφουν ιστορία στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού, η συμμετοχή δε της Λιζέττας σ' αυτούς αποσπά πολύ κολακευτικά σχόλια. Παράλληλα με τη συνεργασία της με τον Γιάννη Μαρκόπουλο η Λιζέττα Νικολάου συνεργάζεται δισκογραφικά με τον Βασίλη Τσιτσάνη, συμμετέχοντας σε δύο κλασσικούς πια δίσκους του μεγάλου μας συνθέτη ΤΑ ΩΡΑΙΑ TOY ΤΣΙΤΣΑΝΗ (1973), και ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ (1975). Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, πως με τον Τσιτσάνη, η Λιζέττα μοιράζεται φωνητικά την τεράστια επιτυχία "Της Γερακίνας γιος".
Τραγούδια τους της εμπιστεύονται μερικοί από τους πιο γνωστούς έλληνες δημιουργούς, όπως ο Δήμος Μούτσης, ο Γιάννης Σπανός, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Αντώνης Βαρδής, ο Τάκης Σούκας, ο Στέλιος Φωτιάδης κ.α. Επιπλέον, η Λιζέττα Νικολάου τιμώντας την ποντιακή της καταγωγή, έχει κυκλοφορήσει και δύο δίσκους με ποντιακά τραγούδια.
Εκτός όμως από τη δισκογραφία, η Λιζέττα έχει εμφανισθεί σε μερικά από τα πιο γνωστά κέντρα και ακόμη έχει πραγματοποιήσει αρκετές συναυλίες τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό.
Πηγες = [ http://www.rebetiko.gr/forum/viewtopic.php?t=386 ] - & - [ http://www.ogdoo.gr/diskografia/to-proto-tragoudi/lizetta-nikolaoy-to-proto-moy-tragoydi- ] |