Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
132741 Τραγούδια, 271229 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

Το λαϊκό το καφενείο - 1980       
 
Στίχοι:  
Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική:  
Μάνος Λοΐζος


Το λαΐκό το καφενείο
έχει μια πόρτα που όλο τρίζει
κι από το τζάμι μπαίνει κρύο
που μας θερίζει.

Όλες τις μέρες είναι άδειο
τις Κυριακές κάργα ως τη σκάλα
γιατί ανοίγουμε το ράδιο
κι ακούμε μπάλα.

Οι τακτικοί του οι πελάτες
ο χωροφύλακας ο Αντρέας
πεντ’ έξι άνεργοι εργάτες
και ο κουρέας.

Κι εγώ που λες παιδάκι πράμα
πότε ταμπής πότε γκαρσόνι
χρόνια να καρτερώ το θάμα
που δε ζυγώνει.




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 63.4%  (6 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 7471
      Σχόλια: 2
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Για μια μέρα ζωής
1980
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   Φάσμα, Γιώργης @ 24-09-2003
   Antony Smyrnios
07-04-2024 19:10
1980-12 Minos MSM 393 LP''ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΖΩΗΣ''
   μουσόφιλος
10-12-2015 16:47
Έγραψαν για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο:

Μάνος Χατζιδάκις: «Στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι, εκείνοι που έπαιξαν ρόλο στο στίχο και είναι πρωτογενείς φυσιογνωμίες, είναι τρεις: Στο αυθεντικό λαϊκό τραγούδι η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Στο έντεχνο ο Νίκος Γκάτσος. Και στη νεότερη γενιά, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος».

Νίκος Γκάτσος: «Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος με τρόμαξε. Όταν άκουσα τα τραγούδια του, είπα πως δεν θα ξαναγράψω. Ο νέος αυτός ποιητής, με την "Άπονη ζωή", τη "Φτωχολογιά", την "Καισαριανή" και το "Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι", ξεπέρασε όλους εμάς και δημιούργησε νέα κατάσταση».

Μάνος Λοΐζος: «Μεγάλος παραμυθάς και πιο μεγάλος μάστορας. Μείγμα από μπαρούτι και μέλι. Εραστής του μόχθου και ποιητής ατόφιος. Χαραγμένος ο ίδιος, χάραξε με τον στίχο του τη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Εμένα μ' έμαθε να γράφω λαϊκό τραγούδι, με πάντρεψε, μου βάφτισε το παιδί. Τον αγαπώ. Τον Λευτέρη τον εκμεταλλεύτηκαν. Τι να κάνουμε; Οι ατάλαντοι πολλοί, ο Λευτέρης ένας.»

Γιάννης Σπανός: «Ο Λευτέρης γράφει τραγούδια που είναι ποιήματα και μάλιστα λαϊκά. Είναι ρωμαλέος και ευθύς. Δεν πρόδωσε ποτέ αυτό το ταλαιπωρημένο είδος που λέγεται λαϊκό τραγούδι. Αν είχαμε να διαλέξουμε τα 10 καλύτερα ελληνικά τραγούδια των τελευταίων χρόνων, θα είχε σίγουρα τη μερίδα του λέοντος». Γιάννης Λελάκης: «Εγώ που έχω γράψει το "Ένας αλήτης πέθανε", το "Καρδιά παραπονιάρα", το "Παραπονιάρικο" κ.ά. θεωρώ τον Λευτέρη Παπαδόπουλο σαν τον κορυφαίο λαϊκό ποιητή».

Μπαγιαντέρας: «Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο μεγάλος αυτός λαϊκός ποιητής, έγραψε την "Άπονη ζωή". Δεν πιστεύω να γράφτηκε πιο αληθινό τραγούδι στην ιστορία της λαϊκής μουσικής. Ας ήταν να 'μουν εγώ που θα 'χε μελοποιήσει αυτό το τραγούδι».

Τάσος Βουρνάς: «Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, το παθιασμένο αυτό πλάσμα, είναι ποιητής με γνήσια λαϊκή φλέβα. Και είναι ποίηση "επικίνδυνη" αυτή, αφού γίνεται τραγούδι».

Απόστολος Καλδάρας: «Στον τομέα της λαϊκής ποίησης, ένας από τους μεγάλους είναι αναμφισβήτητα ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Είμαι ένας από τους τυχερούς που συνεργάστηκαν μαζί του».


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο