Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
132737 Τραγούδια, 271227 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

Ακρίτας - 1983       
 
Στίχοι:  
Κ.Χ Μύρης
Μουσική:  
Γιάννης Μαρκόπουλος


Σε πολεμώ και σ’ αγαπάω
στο μεγάλο σκοτάδι που πέφτει
θα ταξιδέψω μοναχός.
Σε πολεμώ και σ’ αγαπάω.

Κρατώ στα χείλη μου την γεύση της πέτρας
γίναν τα χέρια μου μεταξωτά
ρέει στις φλέβες μου χολή και ξύδι
ρέει στις φλέβες μου φωτιά και λάβρα.

Ξυπνώ με μια λόγχη στην πλευρά
κι ονειρεύομαι πως ώρες πολλές
περπατώ στον παράδεισο ψάλλοντας,
ξέρω ποιος είμαι ξέρω πού πάω
σε πολεμώ και σ’ αγαπάω.

Είναι γραμμένο και το ταξίδι,
είναι γραμμένος και ο γυρισμός.




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: -
      Αναγνώσεις: 4853
      Σχόλια: 1
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Σειρήνες
1983
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   KONSTANTINOS @ 18-07-2009
   netriofron
30-10-2016 23:49
Ο Ηλίας Κλωναρίδης γεννήθηκε 2 Ιανουαριου του 1948 ,στο Περιβολάκι Λαγκαδά, ένα μικρό χωριό λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη.
Αρχισε από την παιδική ηλικία του ,να ψέλνει στην εκκλησία του χωριού. Μάλιστα, τα κατάφερνε τόσο καλά που πολύ γρήγορα ανέλαβε υπεύθυνη θέση ψάλτη.Φανατικός θαυμαστής του Στέλιου Καζαντζίδη, ονειρευόταν κάποια μέρα να μπορέσει κι εκείνος να μπει στο χώρο και να βγάλει το μεράκι και την αγάπη του για τη μουσική. Δύσκολα τα χρόνια όμως, γνωριμίες δεν υπήρχαν από πουθενά και η Αθήνα φάνταζε πολύ μακρινή…Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στην Αθήνα το 1970 , γνωρίζεται με τον Χρήστο Νικολόπουλο,που οταν τον ακούει τον στέλνει για ακρόαση σε κάποια δισκογραφική εταιρεία. Ωστόσο, η προσπάθεια δεν είναι επιτυχημένη.Οπως και αυτη μεσω του Προδρομου Τσαουσακη,που τραγουδανε στο ιδιο κεντρο ,στο Αιγαλεω ,το 1971.
Τελικα το 1973 ερχεται και πρωτη δισκογραφηση του Κλωναριδη .Ηταν το ''Δυο γυναίκες, δυο αγάπες'' ,του Αντωνη Ρεπανη ,σε 45ρακι της SONORA (SNR-1003) ,εταιρια όπου θα ηχογραφήσει τέσσερα συνολικα κομμάτια ,για τον δισκο ''11+1 λαϊκά τραγούδια'' ,που θα περάσουν εντελώς απαρατήρητα.Το 1977, τραγουδά σ’ ένα …καμπαρέ στον Πειραιά. Εκεί, ένα βράδυ θα γνωρίσει τον συνθέτη Κώστα Κατσίγρα, ο οποίος θα τον ακούσει και θα του προτείνει να πάει για ακρόαση στην Columbia.Εκει συναντα τον Γιάννη Μαρκόπουλο ,ο οποιος ακούγοντας τον Κλωναρίδη ενθουσιαζεται .Ετσι, τον Αύγουστο του 1977 ,ο τραγουδιστής από το Περιβολάκι θα βρεθεί στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας να ερμηνεύει το αριστούργημα του Μαρκοπουλου ,το «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» ,σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού ,σε πρώτη παρουσίαση στο πλάι του Νίκου Ξυλούρη, του Λάκη Χαλκιά και της Ειρήνης Παπά !!!!! Περίπου την ίδια περίοδο θα ξεκινήσει και η ηχογράφησή του, η οποία θα κυκλοφορήσει λίγο πριν το τέλος της χρονιάς σε διπλό δίσκο.
Στο μεταξύ, η εταιρεία του προτείνει μιαν εμφάνιση στη θρυλική και δημοφιλέστατη εκπομπή ταλέντων «Να η ευκαιρία», ώστε να γίνει περισσότερο γνωστός. Πράγματι, θα τραγουδήσει ενώπιον της επιτροπής και θα εντυπωσιάσει, ακούγοντας απ’ όλους τα καλύτερα σχόλια. Κυρίως δε από τον Γιώργο Κατσαρό, ο οποίος αμέσως θα του προτείνει μια σειρά τραγουδιών σε στίχους Πυθαγόρα…Στις αρχές του 1979 λοιπόν, θα κυκλοφορήσει ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Ηλία Κλωναρίδη με τίτλο το ονοματεπώνυμό του. Ο Κατσαρός του δίνει ορισμένα εξαιρετικά αλλά κι αρκετά απαιτητικά κομμάτια, τα οποία όμως ο τραγουδιστής ερμηνεύει με σχετική ευκολία καθώς η θητεία του στη βυζαντινή μουσική και στην ψαλτική τέχνη έχουν κάνει τη φωνή του εξαιρετικά ευέλικτη κι ευπροσάρμοστη ακόμη και στα πιο δύσκολα «γυρίσματα» !!!!!
Η μεγάλη επιτυχία έρχεται αμέσως κι έχει τίτλο «Αυγερινός». Ένα μοναδικό τραγούδι υψηλότατων απαιτήσεων ,που ο Κατσαρος αναφερει πως : «Ηλία, αυτό λέγεται μια κι έξω» κι έτσι έγινε.
Το κομμάτι παραμένει ως σήμερα το «σήμα κατατεθέν» του τραγουδιστή.!!!!!!!!!

Το 1980 ,ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα τον βαλει να ηχογραφήσει ,σε δεύτερη εκτέλεση , τον ''Σκλάβο'' και το ''Η μάνα του Αλέξανδρου'' ,που είχε πρωτοπεί ο Γιώργος Νταλάρας ενα χρονο πριν.Επανεκτελεσεις για το διπλο άλμπουμ ,με τίτλο «30 χρυσές επιτυχίες του Γιάννη Μαρκόπουλου» ,που θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 1980.Εν συνεχεία, ο ερμηνευτής θα συμμετάσχει τραγουδώντας μοναδικά την «Ιτιά» και τα «Παιδιά της Σαμαρίνας» στο διπλό δίσκο-αριστούργημα «Ρίζες» που θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του ’80, ο οποίος περιλαμβάνει δημοτικά απ’ όλη την Ελλάδα, λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια σε διασκευή κι ενορχήστρωση του Μαρκόπουλου.
Την ίδια χρονιά, η SONORA εκμεταλλευόμενη την επιτυχία του Κλωναρίδη θα «ξεθάψει» τις τέσσερις ηχογραφήσεις που είχε κάνει για λογαριασμό της το 1973 και θα τις επανεκδώσει σ’ ένα δίσκο με τη δική του φωτογραφία στο εξώφυλλο και τίτλο «Λαϊκά μεράκια», παρουσιάζοντάς τον ως «προσωπικό» του.
Ωστόσο, συμμετέχουν σ’ αυτόν ο Περικλής Περράκης, ο Μανώλης Τοπάλης (μεταξύ άλλων με δύο τραγούδια του Άκη Πάνου που είχε πει το 1976 στο «Μάθημα πρώτον») και δυο παντελώς άγνωστες τραγουδίστριες, η Λευκή και η Μ. Λιώτη…
Το Πάσχα του 1981 κυκλοφορεί το άλμπουμ «Η συνάντηση», με τον Ηλία Κλωναρίδη να συνεργάζεται για πρώτη και τελευταία φορά με τον Απόστολο Καλδάρα.
Με τον Γιάννη Μαρκόπουλο ,θα συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες στο εξωτερικό και το καλοκαίρι του 1982 θα περάσει τις πύλες του Ηρωδείου, στην πρώτη παρουσίαση του νέου έργου «Σειρήνες» σε ποίηση του Κ.Χ. Μύρη (Κώστα Γεωργουσόπουλου).
Ο Ηλίας Κλωναρίδης θ’ αλλάξει εταιρεία και το 1983 θα «μεταγραφεί» στην πανίσχυρη MINOS. Με την ετικέτα της θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 1983, τον δισκο «Θα ‘ρθω μαζί σου» ,με τη μεγάλη και διαχρονική ροκ μπαλάντα ,που υπογράφει ο Αντώνης Βαρδής,το «Θάλασσες» !!!
Παράλληλα, για πρώτη φορά ηχογραφεί αποκλειστικά δικά του «δημιουργήματα» (μουσική και στίχους), εκ των οποίων ξεχωρίζει το υπέροχο «Παράτα με πια» που τοτε, ακούστηκε αρκετά.
Το 1986 ,επιστρέφει στην Columbia και το 1987 κυκλοφορεί ο δίσκος «Με δυο αγάπες παίζεις» .Εδώ υπάρχει ένα από τα ωραιότερα τραγούδια της δεκαετίας του ’80 (και όχι μόνο) που αποδείχτηκε άκρως διαχρονικό, το «Στου φεγγαριού την αγκαλιά» !!!!
Ακολουθεί το 1988 ο πρώτος δίσκος σε μουσική εξ ολοκλήρου του Ηλία Κλωναρίδη. Τίτλος «Γυμνές αλήθειες».Το 1990 εντάσσεται στην εταιρεία Music Box (MBI) και κυκλοφορεί ο δίσκος «Στη μέση του δρόμου» σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και Θανάση Πολυκανδριώτη. Το ομότιτλο ακούγεται αρκετά, αλλά η καλύτερη στιγμή είναι το «Μίλα μόνη σου» γραμμένο από τον ίδιο τον Κλωναρίδη. Επίσης υπάρχουν και «Οι ασυμβίβαστοι», ένα ντουέτο με τον -σχεδόν άγνωστο τότε πέραν της Θεσσαλονίκης- Πασχάλη Τερζή…
Από εκεί και πέρα, οι περισσότερες (αν όχι όλες) δισκογραφικές δουλειές του τραγουδιστή θα περάσουν σχεδόν απαρατήρητες. Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ πια στο τραγούδι τη δεκαετία του ’90, το lifestyle έχει μπει για τα καλά στο χώρο και μοιραία οι «αντιστάρ» όπως ο Κλωναρίδης εκτοπίζονται από το προσκήνιο.

ΠΗΓΗ = [ Δες : http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=25389 ]


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο