Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
132733 Τραγούδια, 271225 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

Αγάπες χαμένες - 1968      
 
Στίχοι:  
Γιάννης Γαβαλάς
Μουσική:  
Αντώνης Ρεπάνης

1.Πάνος Γαβαλάς     Φωνητικά: Ρία Κούρτη

Αγάπες χαμένες, φεγγάρια που σβήσανε,
καράβια που φύγαν και πια δε γυρίσανε,
και πια δε γυρίσανε.

Το κύμα το `χει η θάλασσα,
τ’ αστέρια τα `χει η νυχτιά
κι οι στεναγμοί και οι καημοί,
για την δική μου την καρδιά.

Φτερούγες αν είχα, πουλί θα γινόμουνα,
χαμένη αγάπη, κοντά σου να `ρχόμουνα,
κοντά σου να `ρχόμουνα.

Το κύμα το `χει η θάλασσα,
τ’ αστέρια τα `χει η νυχτιά
κι οι στεναγμοί και οι καημοί,
για την δική μου την καρδιά.




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: -
      Αναγνώσεις: 3122
      Σχόλια: 3
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Δίσκος 45 στροφών
1968
[1] Πενιές καημοί και όν...
1974
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   Χριστόδουλας @ 13-04-2016
   netriofron
12-10-2016 17:23
η συνεχεια ............

Η συνεργασια τους , με τον Νίκο Μεϊμάρη, γειτονα του στην Καισαριανη ,όπου ο Γαβαλάς είχε τσαγκαράδικο και στην απέναντι, γωνία, ο Νίκος Μεϊμάρης κουρείο , μας αφησε τραγουδια οπως το ''Πόσο μου ’χεις λείψει'', το ''Τριαντάφυλλο έχεις βάλει στα μαλλιά σου'' ,μα πανω απ'ολα , ''Οι γλαροι'' !!!!
Η εισαγωγή των ''Γλάρων'' , αποτέλεσε το χαρακτηριστικό ηχητικό σήμα των διαφημιστικών εκπομπών της Odeon-Parlophone και μετέπειτα Minos, που ακούγονταν στο ραδιόφωνο για δεκαετίες. Από την άλλη, η Columbia-His Masters Voice , είχε για σήμα της την εισαγωγή από τη ''Συννεφιασμένη Κυριακή'' του Τσιτσάνη με την εκτέλεση απο τον Καζαντζίδη.
Στα τέλη του 1961 μεταπήδησε στην Columbia-His Masters Voice.
Το 1962 εμφανίστηκε για πρώτη φορά και στο ελληνικό σινεμά, στην ταινία ''Ορφανή σε ξένα χέρια'', πλάι στον Βασίλη Τσιτσάνη, με το τραγούδι ''Όσο με μαλώνεις'' , και το 1963 στην ταινια ''Το κάθαρμα'', με τον Γιώργο Φούντα και την Μάρω Κοντού, μαζί με τη Ρία Κούρτη τραγούδησαν το ''Κάθε λιμάνι και καημός''.Το 1964 ψηφίστηκε από τους αναγνώστες του περιοδικού ''Ντομινό'' , ως ο πιο δημοφιλής λαϊκός τραγουδιστής και βραβεύτηκε με το «Χρυσό μικρόφωνο» της χρονιάς.Εμφανιστηκε στη ''Λόλα'' του Ντίνου Δημόπουλου, με πρωταγωνιστές τον Νίκο Κούρκουλο και την Τζένη Καρέζη,οπου τραγούδησε το ''Όνειρο δεμένο στο μουράγιο''
Τον Δεκέμβριο του 1965 , έλυσε τη συνεργασία του με την Columbia και ανεξαρτητοποιήθηκε δισκογραφικά με τη δημιουργία της εταιρείας Βεντέττα.Για τα χρόνια εκείνα ο Γιάννης Γαβαλάς θυμάται: «Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 τέσσερεις καλλιτέχνες προσπάθησαν να κάνουν την επανάστασή τους στη δισκογραφία και να τα βάλουνε με τους Εγγλέζους -όπως τους λέγαμε τότε- και τα μεγάλα κεφάλαια. Οι τέσσερεις αυτοί ήταν: ο Καζαντζίδης, ο Γαβαλάς, ο Μπιθικώτσης και η Πόλυ Πάνου, που ήταν όλο το λαϊκό τραγούδι.Ξεκίνησαν να κάνουν μια εταιρεία ελληνική, αλλά το καταλάβανε οι άλλοι και σπείρανε τα ζιζάνια, όπως γίνεται σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις. Πρώτος απ’ όλους αποσύρθηκε ο Μπιθικώτσης και υπέγραψε με την Columbia ξανά. Μετά ο Καζαντζίδης, που είναι μια ολόκληρη ιστορία και μια συζήτηση που δεν είναι της στιγμής. Δεν υπέγραψε, βέβαια, με αυτούς τους κολοσσούς, αλλά αργότερα έκανε δική του εταιρεία, τη Standard. Και έτσι ξεκινήσαμε εμείς, με 50% ιδιοκτησία δική μου και 50% του Στέλιου του Πελαγίδη, του άντρα της Πόλυς Πάνου εκείνη την εποχή, και κάναμε τη Βεντέττα. Κυκλοφορήσαμε τους πρώτους δισκους, 45άρια, στη μία πλευρά Γαβαλάς-στην άλλη Πόλυ Πάνου , και ένας δίσκος ενός παλιού συνεργάτη του πατέρα μου που δεν είχε τότε,πού να κοιμηθεί, του Χρηστάκη, με τη ''Γάτα'' και το ''Έμαθα πως είσαι μάγκας''.Λοιπον εγινε ''χαμος'' !!!!! .Έρχονταν τα μαγαζιά στα γραφεία της εταιρείας και με το που ξεφόρτωνε το φορτηγό τους δίσκους , που μας έφερνε από το εργοστάσιο , δεν προλαβαίναμε ούτε τιμολόγια να κόψουμε, πετάγανε τους δίσκους μέσα και φεύγανε. Σκοτώνονταν.....>>
Την ίδια εποχή η Columbia ,για αντιπερισπασμό στον Γαβαλα ,κυκλοφόρησε είκοσι πέντε τραγούδια. ''Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά'' κ.ά., και δεν φτάνει αυτό, μας σταματάει να μας τυπώνει δίσκους.
«πες του πατέρα σου να βάλει μυαλό και να έρθει στην Κολούμπια. Θα καταστραφεί εκείνος, θα καταστραφούμε κι εμείς». Έτσι κι έγινε. Και ο Τακης Λαμπρόπουλος έχασε την εταιρεία, και ο Γαβαλάς καταστράφηκε οικονομικά.Η Βεντέττα ξεκίνησε το 1966, εκεί έβγαλε γύρω στα 20 τραγούδια, και μετά από ένα εξάμηνο απεχώρησε. Από εκεί και πέρα μέχρι το 1971 η Βεντέττα λειτούργησε με την Πόλυ Πάνου. Εμείς το 1967 κάναμε τη Sonata».

   netriofron
12-10-2016 11:01
Πάνος Γαβαλάς [ η ''Πιτουρας''] --- 1926-1988
Γεννήθηκε στο Παγκράτι. Ο πατέρας του ήταν από τη Φολέγανδρο και η μητέρα του από την Ικαρία. Η πρώτη του επαφή με τη μουσική έγινε στα παιδικά του χρόνια, με μια φυσαρμόνικα που έπαιζε στους προσκόπους.
Στα χρόνια της κατοχής εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ και βρέθηκε στο τμήμα διασκέδασης.Το 1945 άνοιξε τσαγκαράδικο στην Καισαριανή, ενώ, ταυτόχρονα δούλευε και σε μια ταβέρνα που είχε παλιότερα ο πατέρας του στο Παγκράτι. Την ταβερνα,την έκλεισαν όμως, γιατί, όπως έλεγε ο ίδιος: «μαζεύονταν μέσα αριστεροί».Παντρεύτηκε νωρίς, το 1948, με τη Ζωή Μουστάκη, και έναν χρόνο μετά απέκτησαν τον γιο του Γιάννη.
Παίζοντας κιθάρα, μπουζούκι και τραγουδώντας ,το 1950 βρέθηκε ως μπουζουξής στο πάλκο του κέντρου Φαληρικόν το οποίο -ασκώντας μεταξύ άλλων τότε και το επάγγελμα του ψαρά- προμήθευε με ψάρια. Εκεί γνωρίστηκε με τον Βασίλη Τσιτσάνη ο οποίος τον πήγε στην Columbia και έπαιξαν μαζί μπουζούκια ,σε κάποιες από τις ιστορικές ηχογραφήσεις με τον Τσαουσάκη, τη Νίνου και την Μπέλλου.
Το ξεκίνημά του στη δισκογραφία ως τραγουδιστής έγινε τον Απρίλιο του 1954 με τα τραγούδια του Κώστα Καπλάνη ,
''Το άδικο'' και το ''Ζωή σερέτισσα''. Τη χρονιά αυτή φωνογράφησε μόνο επτά τραγούδια, τα οποία δεν είχαν την επιτυχία . Ίσως γι’ αυτό θυμότανε και ανάφερε σε κάποια συνέντευξή του: «Τα πρώτα εφτά τραγούδια που είπα σε δίσκο δεν πιάσανε, και με πετάξανε ενάμισι χρόνο έξω από την εταιρεία».Το 1955, όμως, ακολούθησαν οι συνεργασίες του με τον Γερ. Κλουβάτο, τον Μπ. Μπακάλη και ειδικα με τον Απόστολο Καλδάρα , του οποιου τραγούδησε περί τα δεκατέσσερα τραγούδια του,το 1955-56, ανάμεσά τους και το ''Σιγανοψιχάλισμα'' , την πρώτη δική του σύνθεση !!!!!!!!!!!
Τον Φεβρουάριο του 1956 ,ερμηνεύει τις συνθέσεις του Τσιτσάνη ,''Κατάδικος για πάντα'' και ''Κέρνα με πόνε, κέρνα με''.
   πανούλης
25-05-2016 09:59
Το ερμηνεύουν ο Πάνος Γαβαλάς με την Ρία Κούρτη στην ταινία του Οδυσσέα Κωστελέτου "Πήρε ο άνεμος τα όνειρά μου" (1968) , με τους Νίκο Δαδινόπουλο, Άντζελα Ζήλεια, Ανέστη Βλάχο κ.α.


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο