|
Viennezos 02-09-2006 13:33 | Κάποτε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έχει γράψει στη στήλη του "Ματιές" (στην εφημερίδα "Τα Νέα") το εξής κείμενο αναφορικά με το εν λόγω τραγούδι:
«Η Αργυρώ
Κάθε Σάββατο, κατεβαίνω στην παλιά μου γειτονιά – εκεί, στην Πλατεία Κυριακού ... Κατέβηκα και χθες κι ας ήταν Παρασκευή. Κατέβηκα χθες σα να μ’ έσπρωχνε κάτι, προς τα παιδικά μου λημέρια. Και συνάντησα, στην τύχη, τη Φωτεινή, που μου ’πε για την Αργυρώ και με φαρμάκωσε ...
Θα ’χετε ακούσει, ίσως, κάποιο τραγούδι μου, με μουσική του Γιάννη Σπανού που ’χει τίτλο "Οδός Αριστοτέλους". Σ’ αυτό το τραγούδι, δυο στίχοι, λένε, "παίζαν οι μικρότεροι κλέφτες και αστυνόμους – κι ήταν αρχηγός η Αργυρώ ...". Καιρός να πω, ότι η Αργυρώ, δεν γεννήθηκε στη φαντασία μου. Υπήρξε. Ήταν ένα κορίτσι της γειτονιάς μου.
Ήταν ένα κορίτσι, που ντυνόταν αγορίστικα, κι έκανε το λουστράκι, κείνα τα χρόνια της Κατοχής. Κάποιο πρωί, καθώς πήγαινε για δουλειά, τη χτύπησε ένα γερμανικό αυτοκίνητο και την ετραυμάτισε σοβαρά. Την πήγαν στο νοσοκομείο. Εκεί, αποκαλύφθηκε ότι το λουστράκι δεν ήταν αγόρι. Κι ο αυστριακός οδηγός, που τη χτύπησε συνταράχτηκε. Κι αποφάσισε, να σταθεί πλάι στην Αργυρώ και την οικογένειά της.
Ο Αυστριακός, το ’πε και το ’κανε. Η Αργυρώ, έγινε καλά, μεγάλωσε, παντρεύτηκε. Μα τα δύσκολα τα μαρτυρικά χρόνια, που πέρασε, σαν παιδί, άφησαν στην ψυχή της, τα ίχνη τους. Κι η παλιά μου γειτονοπούλα κάποια στιγμή χτυπήθηκε απ’ την αρρώστια και κατέληξε, ψυχοπαθής, στο Δαφνί. Όπου, όπως με πληροφόρησε η Φωτεινή, πέθανε, πριν από μερικούς μήνες ...»
[Το κείμενο συμπεριλήφθηκε και στο βιβλίο "Ματιές", εκδ. Κάκτος, 1983, σελ. 27] | Viennezos <5/1/2005 | Από τον κύκλο τραγουδιών των Σπανού Παπαδόπουλου "Οδός Αριστοτέλους" (1974). Ύστερα συμπεριλήφθηκε και στο δίσκο "Χάρις Αλεξίου 24 τραγούδια" (1977). | sehar 09-10-2019 18:20 | Προς Κώστα Κατσίγιαννη, 24 Ιουνιου δεν υπαρχει μανταρινι ουτε για δειγμα | kkatsigiannis 07-04-2019 13:19 | Η αληθινή ιστορία του τραγουδιού «Οδός Αριστοτέλους»
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική: Γιάννης Σπανός
Τους στίχους του τραγουδιού αυτού τους έγραψε η αδελφή μου Αγγελική (Κούλα) Κατσίγιαννη το 1960. Το ποίημά της αντιγράφηκε και υπεξαιρέθηκε μαζί με άλλα από τον τότε σύντροφό της και έφθασε, άγνωστο πως, στα χέρια του Λευτέρη Παπαδόπουλου . Αργότερα μελοποιήθηκε στο πολύ γνωστό και ωραίο τραγούδι.
Στίχοι του τραγουδιού
Σάββατο κι απόβραδο και ασετυλίνη
στην Αριστοτέλους που γερνάς
έβγαζα απ’ τις τσέπες μου φλούδες μανταρίνι
σου `ριχνα στα μάτια να πονάς
Παίζαν οι μικρότεροι κλέφτες κι αστυνόμους
κι ήταν αρχηγός η Αργυρώ
και φωτιές ανάβανε στους απάνω δρόμους
τ’ Άη Γιάννη θα `τανε θαρρώ
Βγάζανε τα δίκοχα οι παλιοί φαντάροι
γέμιζ’ η πλατεία από παιδιά
κι ήταν ένα πράσινο, πράσινο φεγγάρι
να σου μαχαιρώνει την καρδιά
Στο δεύτερο στίχο έχω τονίσει τη λέξη γερνάς, που στο αρχικό ποίημα ήταν γυρνάς.
Η αλλαγή αυτή οφείλεται μάλλον σε λάθος του αντιγραφέα. Η λέξη γυρνάς ταιριάζει αρμονικά με το νόημα του ποιήματος. Ο Παπαδόπουλος αν και πολυγραφότατος και με υψηλή αισθητική δεν αντιλήφθηκε το προφανές λάθος, άλλαξε και την οδό και βγήκε ένα ανάπηρο ποίημα.
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1938. Το τραγούδι παρουσιάστηκε το 1974. Άρα το ποίημα γράφτηκε το αργότερο το 1973, όταν ο Παπαδόπουλος ήταν το πολύ 35 χρονών. Πώς λοιπόν γράφει «γερνάς»; Μήπως θεωρούσε γέρο τον εαυτό του από τότε;
Σε συνέντευξή του, Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε παλιά ανάμνησή του, …ένα γέρο να κυνηγά μια γριά και να της ρίχνει φλούδες μανταρίνι… Ακόμη κι αν γίνει πιστευτή η απίθανη αυτή εκδοχή, αναρωτιέμαι πόσο φυσική και χαριτωμένη είναι μια τέτοια ανάμνηση για να μπει σε ποίημα… Μάλλον σκωπτική διάθεση προκαλεί…
Τέλος αναρωτιέμαι, υπήρχαν μανταρινιές τότε στην οδό Αριστοτέλους;
Ποίημα Κούλας Κατσίγιαννη (1960)
Σάββατο κι απόβραδο και ασετυλίνη
στην οδό Λεχαίου που γυρνάς
έβγαζα απ’ τις τσέπες μου φλούδες μανταρίνι
σου `ριχνα στα μάτια να πονάς.
Το Λέχαιο είναι διπλανό χωριό με το Περιγιάλι όπου γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. Η οδός Λεχαίου είναι η κλασική διαδρομή από την Αρχαία Κόρινθο για το αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου στον Κορινθιακό κόλπο. Κοντά στο Λέχαιο, σε ένα δρομάκι, κάθετο στην οδό Λεχαίου και σε απόσταση λιγότερο από 100 μέτρα από αυτήν, είναι το εκκλησάκι του Άι Γιάννη του Νηστευτή.
Εκεί, το βράδυ του Αι-Γιαννιού, στις 24 Ιουνίου 1960, μαζεύτηκαν οι νέοι του χωριού, μαζί και η Κούλα με τους φίλους της, να πηδήξουν πάνω από τις φωτιές, κατά το έθιμο. Είχε έρθει και ο φίλος (σύντροφός) της μαζί με δύο φίλους του, φαντάρους, παλιούς, αφού μετράγαν μέρες.
Χαρακτηριστικό επεισόδιο και στοιχείο έμπνευσης του ποιήματος είναι ότι η Κούλα, «έριχνε» φλούδες μανταρίνι στον σύντροφό της που μάζευε μέσα από τα φύλλα της μανταρινιάς κι έτσι έβλεπε το φεγγάρι πράσινο.
Η Κούλα ήταν πολύ προσεκτική και είχε βάλει τη σεπτή και όμορφη γιορτούλα χάρη στον Άι Γιάννη σε πρώτο πλάνο, ενώ το απόβραδο ήταν πολύ ρομαντικό. Το ερωτικό τόπαιξε σε δεύτερο πλάνο, όταν λέει στην οδό Λεχαίου που γυρνάς και τις φλούδες μανταρίνι που του έριξε και εκείνο το βράδυ και με τα δίκοχα αφήνει να διαφανεί κάποια ιδιαίτερη σχέση.
Οι φωτιές ανάψανε στη οδό Λεχαίου επειδή ο δρόμος ήταν πιο φαρδύς. Μικροί, μεγάλοι, οικογένειες με παιδιά, παρέες νεαρών πηδάγανε τις φωτιές και λέγανε τα ξόρκια, γέλια και χαρές. Βλέποντας τα παιδιά να παίζουν, η Κούλα θυμήθηκε ότι έπαιζε και αυτή τον αρχηγό, γι΄ αυτό διάλεξε ένα κορίτσι να βάλει στο ποίημα για αρχηγό. Το όνομα Αργυρώ η Κούλα το διάλεξε γιατί κάνει ομοιοκαταληξία με το θαρρώ. Και βέβαια δεν πρόκειται για το αγοροκόριτσο που κατουρούσε όρθια (sic), όπως έχει πει σε συνεντεύξεις ο Λευτέρης.
Εγώ με τους φίλους μου είχαμε διαλέξει να καθόμαστε στο τρίτροχο ποδήλατο του κυρ Γιάννη που κουβάλαγε μια κασέλα με καλούδια (σάμαλη, φυστίκια, λεμονάδες κ.ά.) και στην άκρη είχε ακουμπήσει μια λάμπα ασετυλίνης με έντονο χρώμα και έντονη μυρουδιά.
Το σκηνικό συμπλήρωναν χιλιάδες πυγολαμπίδες που σαν να έτρεχαν και αυτές να χαρούν την ιδιαιτερότητα της γιορτής.
Λυπάμαι πολύ που σίγουρα τέσσερα ίσως και περισσότερα ποιήματα της Κούλας βρίσκονται σε ξένα χέρια, ενώ εγώ της είχα υποσχεθεί λίγο προτού πεθάνει, ότι θα τα μαζέψω. Άργησα όμως και τώρα δεν ξέρω, αν προλαβαίνω κιόλας.
Κώστας Κατσίγιαννης
| netriofron 08-02-2018 12:40 |
Χορός / Ρυθμός / Είδος : Μπαλάντα.
1η : 1974 = Χάρις Αλεξίου (= Χαρίκλεια Ρουπάκα) , ,Ενορχήστρωση : Γιάννης Σπανός
1977 = Ρένα Βλαχοπούλου , ----------------- Συλλογη ''Γιάννης Σπανός – Τα 14 Καλύτερα τραγούδια του'' (2006) , & συλλογη ''Γιάννης Σπανός - 17 Χρυσές επιτυχίες'' (2014) --------------- https://youtu.be/Dc36N_ydOCI @@@@@ Το ερμήνευε στη μουσική κωμωδία «Η Ρένα, ο κοντός και το σόι τους», στο θέατρο Κοτοπούλη-REX (1977-'78) @@@@@
1982 = Ευγενία Συριώτη , ------------- https://youtu.be/P22lYwJ4sb0
1984 = Πένυ Ξενάκη + Ειρήνη Αγγέλου , ,Ενορχήστρωση : Γιάννης Σπανός , --------------- στο 2πλο αλμπουμ ''Χατζηνάσιος, Σπανός – Μουσική Πρόκληση'' (Ζωντανή ηχογράφηση από το ''Michel'' στις 10 Νοεμβρίου 1984) ------------- https://youtu.be/rueUXOOVHQE
1990 [Ηχογ. 8 Οκτωβ.] = Χάρις Αλεξίου (= Χαρίκλεια Ρουπάκα) , , Ενορχήστρωση : Νίκος Λαβράνος , , Μπουζούκι : Χρήστος Νικολόπουλος , ---------------- Αλμπουμ ''Η δική μας νύχτα Live'' --------------- https://youtu.be/7XxWsnVr44Y
1992 [Απρ] = Κώστας Χατζής , ,Ενορχήστρωση : Γιώργου Θεοφάνους , -------------- Αλμπουμ ''Χατζηνάσιος, Σπανός, Τόκας – Για τον Κώστα Χατζή''
1992 = Γλυκερία (Κοτσούλα) , ------------ Συλλογη ''Ντόρα Γιαννακοπούλου, Γλυκερία, Αλίκη Καγιαλόγλου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Κώστας Σμοκοβίτης – Έντεχνο λαϊκό τραγούδι'' (Ζωντανή ηχογράφηση απο το θεατρο "Παλλάς" στις 11 Απριλιου 1992) ------------- https://youtu.be/oX4vzR-7gWQ
1994 = Ελένη Δήμου (= Ελένη Γκικοδήμου) , ,Ενορχήστρωση : Θύμιος Παπαδόπουλος
2007 = Τάνια Τσανακλίδου , ----------- στο 2πλο CD ''Παλιές αγάπες και τραγούδια μεθυσμένα'' (2011) (Ζωντανή ηχογράφηση της παράστασης που έδωσε η Τάνια Τσανακλίδου στη μουσική σκηνή ''Μετρό'' τον χειμώνα 2007-2008) ------------ https://youtu.be/8fblwMocnhs
2008 = Μαρινέλλα (= Κυριακή Παπαδοπούλου) , , Πιάνο : Γιώργος Παπαχριστούδης , --------------- Συλλογη '' Μαρινέλλα | Γιώργος Νταλάρας | Γλυκερία | Κώστας Μακεδόνας | Μελίνα Ασλανίδου | Όναρ – Θα Πιω Απόψε Το Φεγγάρι - Αφιέρωμα Στον Λευτέρη Παπαδόπουλο'' (Ζωντανη ηχογραφηση απ'το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) --------------- https://youtu.be/zlyI5WggGYg
ΠΗΓΕΣ = [ https://www.discogs.com/search/?q=%CE%9F%CE%B4%CF%8C%CF%82+%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82%09&type=release ] - - - - [ http://www.musiccorner.gr/%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CF%80%CE%B5%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B1-23244/ ] - - - - [ https://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%97_%CE%A1%CE%AD%CE%BD%CE%B1,_%CE%BF_%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%8Cc_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CF%84%CE%BF_%CF%83%CF%8C%CE%B9_%CF%84%CE%BF%CF%85c ] | longieth 19-09-2014 06:11 | http://www.youtube.com/watch?v=azaWucGmPu8&playnext=1&list=PL322246DEA4919CB4 | sweetmel 22-12-2007 10:18 | ksupna thumises se mas tous Thessalonikeis..fovero tragoudi. me uperoxi mousiki | Ophelia 02-11-2006 13:15 | Πραγματικά συγκινητικό το κείμενο του Παπαδόπουλου για την "Αργυρώ" | Αφιερωμένο από Argyro - A για Argyroula - A 11-09-2006 12:40 | ::love.:: | Ανώνυμο σχόλιο 06-07-2006 | to apolito tragoudi apo 2 apolitous hgetes ths ellinikis mousikis | Ανώνυμο σχόλιο 28-04-2005 | nostalgiko | Ανώνυμο σχόλιο <5/1/2005 | teleio... | Ανώνυμο σχόλιο <5/1/2005 | Ax auto to prasino fegari!Yperoxo tragoudi!! ( Biky ) | |
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο
|
|
|