Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
131547 Τραγούδια, 269632 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 Πώς μεταλλάχτηκε ο Τσέχοφ;
 
ΠΩΣ ΜΕΤΑΛΑΧΤΗΚΕ Ο ΤΣΕΧΟΦ;
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Τον Άντον Πάβλοβιτς Τσέχοφ( 29 Ιανουαρίου 1860-15 Ιουλίου 1904), τον έχω διαβάσει από πολύ μικρή ηλικία. Τον έχω ξεχωρίσει επειδή ως γιατρός και ως συγγραφέας περιέγραψε πολύ καλά όλο το μεγαλείο της ανθρώπινης δυστυχίας. Έλεγε ότι ΄΄η Ιατρική είναι η νόμιμη σύζυγό μου και η λογοτεχνία είναι η ερωμένη μου." Γνώριζε ως κανένας άλλος την ανθρώπινη ψυχή και απέδωσε με ευαισθησία την χαρακτηριστική νότα της ξεχασμένης ρώσικης επαρχίας ,των μικροαστών και της παρακμής της . Γνωστός τόσο για τα θεατρικά του έργα όσο και για τα λογοτεχνικά του κείμενα δεν πτοήθηκε όταν ένα έργο του έτυχε απόρριψης του κοινού(Ο Γλάρος) επειδή η εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Κ. Στανισλάβσκι του έδωσε φτερά και συνέχισε να γράφει. Τα διηγήματα και τα θεατρικά του έργα είναι μοναδικά .Σάρκαζε εύστοχα την κακότητα και τη βλακεία, την έπαρση και την απληστία, την υποκρισία και τη σκληρότητα. Μοναδικός παρατηρητής, αποτύπωνε γλαφυρά τα φαινόμενα και τα μη φαινόμενα, φωτίζοντας τις κωμικές πλευρές των τραγικών στιγμών της ζωής και τις δραματικές πλευρές της γελοιότητάς της. Η σύντομη ζωή του ,44 ετών, ήταν γεμάτη γεγονότα, αρρώστιες και βάσανα. Ο Γκόρκι είχε τονίσει ότι ΄΄ο Τσέχοφ γελούσε μέσα από τα δάκρια του.΄΄ Αντιμετώπισε τις δυσκολίες δουλεύοντας και γράφοντας χιουμοριστικές σκηνές, αφηγήσεις και μονόπρακτα. Αναγνωρισμένος τόσο στην Ευρώπη όσο και στην ΗΠΑ αποτέλεσε μόνιμη επιλογή στο ρεπερτόριο πολλών θεατρικών σκηνών. Τα θεατρικά έργα του : Ιβάνοφ ,Αρκούδα, Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού, Πλατόνωφ, Πρόταση σε γάμο, Γλάρος ,Θείος Βάνια ,Τρεις αδελφές, Βυσσινόκηπος κοσμούν όλες τις θεατρικές βιβλιοθήκες του κόσμου.
Πήγα, γεμάτη ελπίδα και προσδοκίες στο Θείο Βάνια στο Εθνικό Θέατρο. Ήμουν ανυπόμονη να δω και το ανακαινισμένο κτίριο Τσίλλερ ,την Κεντρική Σκηνή. Αναζητούσα μία καλή παράσταση άξια των συντελεστών και της φήμης του Εθνικού Θεάτρου. Γνωστοί οι ηθοποιοί, γνωστός και ο σκηνοθέτης δεν μπορεί όλα θα πήγαιναν καλά. Του κυρίου Χουβαρδά ακόμα του κρατάω κακία επειδή έκλεισε το θέατρο ΑΜΟΡΕ , ένα από τα καλύτερα θέατρα των Αθηνών. Πικραίνομαι όταν βλέπω ένα γνωστό σουπερμάρκετ εκεί που κάποτε υπήρχε ένα τόσο ποιοτικό θέατρο με παραστάσεις που δύσκολα εύρισκες εισιτήρια. Παρ όλα ταύτα πήγα !
Ξεκίνησε η παράσταση και μεθυσμένη από αναμνήσεις και προσδοκίες ξύπνησα στην σκληρή πραγματικότητα. Ξαφνικά διαπίστωσα ότι βρίσκομαι μπροστά σε μία μετάλλαξη. Δεν ήταν Τσέχοφ. Η μουσική επένδυση ήταν γαλλικές επιτυχίες του 1960.Τα χορευτικά ,προσαρμοσμένα στα τραγούδια ,θύμιζαν ελληνική επιθεώρηση του 1970.Δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά σε ρώσικη ατμόσφαιρα η τραγούδι. Απουσίαζε παντελώς η βαριά πλήξη και η απογοητευτική ατμόσφαιρα της ρώσικης επαρχίας του περασμένου αιώνα, η ατέρμονη σιέστα και η απόλυτη μελαγχολία των ηρώων του Τσέχοφ. Που ήταν η απραξία και η παραίτηση ,από τον αγώνα της ζωής και από την ζωντάνια της δράσης, παράλληλα με την κατάθλιψη που δικαιολογούσαν την δυστυχία των ηρώων; Ο αεικίνητος θείος Βάνια πάλλονταν ανάμεσα σε αιμομικτικά συναισθήματα για την Σόνια και τους όρκους αγάπης στην Ελένα. Ο Σερεμπριάκοβ θύμιζε κακομαθημένο παιδί .Ο γιατρός Άστροφ ,με τις οικολογικές του ανησυχίες, δυσκολευότανε να διατηρήσει την ισορροπία της παράστασης. Το γεμάτο νόημα κείμενο, οι διάλογοι είχαν παραποιηθεί θυμίζοντας μία καθημερινότητα της διπλανής πόρτας αφού στερούνταν χρονικής διάρκειας και περισυλλογής. Το φινάλε με τα λόγια της Σόνιας ότι ΄΄θα ζήσουμε ΄΄ πήγαν στο βρόντο αφού ειπώθηκαν σε στυλ κουτσομπολίστικης κατάληξης μιας δύσκολης ημέρας. Που ήταν το κλάμα ,η απογοήτευση και η στωικότητα; Ήταν από τις λίγες φορές στην ζωή μου που δεν χειροκρότησα. Καλοί οι ηθοποιοί αλλά κακή και αυθαίρετη η παράσταση. Δεν ξέρω αν ο σκηνοθέτης πήρε κάποιο μήνυμα από τα χλιαρά χειροκροτήματα στο τέλος του έργου. Ξέρω ότι έφυγα απογοητευμένη από τον μεταλλαγμένο Τσέχοφ. Η μόνη χαρά ήταν από την διακόσμηση της αίθουσας και την ομορφιά του κτηρίου. Δεν πήγαν χαμένα τα κονδύλια που δόθηκαν για την ανακαίνιση του κτηρίου.



 Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 1
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Κατηγορίες
      Γεγονότα - Ιστορία - Μυθολογία
      Ομάδα
      Πεζά
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

tzenilio@gmail.com
 
TAS
20-01-2010 @ 08:22
με απογοήτευσε η περιγραφή σου....θα πάω όμως για να
δω την ανακαίνιση του εκπληκτικού κτιρίου του Τσίλερ . .

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο