Το ν' αναλάβει κανείς την ευθύνη για κάτι (που έκανε, δεν έκανε ή θα κάνει) δεν είναι καθόλου εύκολο (έτσι μου συμβαίνει εμένα). Το περίεργο είναι ότι το να αναλαμβάνει κανείς τελικά την ευθύνη πέφτει βαρύ όχι μόνο σ' αυτόν κάποιες φορές αλλά και στους άλλους (ακόμα κι όταν δεν έχουν να χάσουν τίποτα απολύτως απ' αυτόν).
Το γεγονός αυτό ως τέτοιο κάνει ακόμα πιο δύσκολη την ανάληψη ευθυνών (λέω εγώ ο ευθυνόφοβος).