Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
132741 Τραγούδια, 271229 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 Ο Περίπλους της Γης
 
@ [B]Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1522 [/B]ένα ταλαιπωρημένο, θαλασσοδαρμένο ιστιοφόρο τύπου «καρράκα» πόντισε στο ισπανικό λιμάνι [B]Σανλούκαρ ντε Μπαραμέδα [/B], επίνειο της Σεβίλλης , με 21 ρακένδυτους και απισχνασμένους επιβαίνοντες - 18 άντρες πλήρωμα και 3 αιχμαλώτους. Πρώτος βγήκε από το καράβι ένας Ιταλός ο οποίος γονάτισε και φίλησε το χώμα , δοξάζοντας το Θεό για το τέλος του μαραθώνιου ταξιδιού που είχε κρατήσει 3 χρόνια και είχε αφανίσει το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος μαζί με τον αρχηγό τους. Ήταν ο λόγιος [B]Αντόνιο Πιγκαφέττα [/B]από τη Βιτσέντζα της Βενετίας και αυτή ήταν μια ιστορική στιγμή: το πλοίο [B]Βικτόρια [/B]είχε ολοκληρώσει για πρώτη φορά στα χρονικά της ναυσιπλοΐας τον περίπλου της Γης που είχε ξεκινήσει ως επικεφαλής ναύαρχος ενός στολίσκου πέντε πλοίων ο Πορτογάλος ευγενής [I]Φερνάο ντε Μαγγαλιάϊς[/I], γνωστότερος ως [B]Φερδινάνδος Μαγγελάνος[/B]. Ανάμεσα στους 18 επιζώντες ,μέλη του πληρώματος ήταν ο επικεφαλής τους Βάσκος υποπλοίαρχος [B]Χουάν Σεμπάστιαν Ελκάνο[/B] και ένας[B] Έλληνας ναύτης [/B]από το Ναύπλιο (που αναφέρεται ως [I]Νικόλας ο Έλληνας[/I])

@Όλα βέβαια είχαν αρχίσει πολύ διαφορετικά: Με την υποστήριξη του βασιλιά της Ισπανίας [B]Καρόλου του Ε' [/B] ο Μαγγελάνος ξεκίνησε στις [B]20 Σεπτεμβρίου του 1519 [/B]για τον περίπλου της γης από το ίδιο λιμάνι (Σανλούκαρ ντε Μπαραμέδα) στο δέλτα του ποταμού Γκουανταλκιβίρ , επιβαίνοντας της καραβέλλας Σαντίσσιμα Τρινιντάντ ("Παναγία Τριάς"), 140 μόλις τόννων και με άλλα τέσσερα μικρότερα πλοία-"καράκκες" (Κονθεπθιόν , Σαν Αντόνιο, Βικτόρια , Σαντιάγκο )των οποίων τα πληρώματα αποτελούσαν 234 άνδρες(Ισπανοί,Πορτογάλοι, Ιταλοί, Γερμανοί, ¨Ελληνες, ¨Αγγλοι, Γάλλοι και Φλαμανδοί).
Στην πορεία αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τους Ισπανούς ευγενείς κυβερνήτες των 3 πλοίων οι οποίοι δεν δέχονταν να υπακούν στις διαταγές ενός Πορτογάλου οπότε και στασίασαν και αρνήθηκαν να προχωρήσουν. Κατέπνιξε την ανταρσία εκτελώντας τους δύο ( [I]Λουίς ντε Μεντόζα [/I]και [I]Γκασπάρ Κεσάδα [/I]) και αφήνοντας τον τρίτο ([I]Χουάν ντε Καρταγκένα[/I]) σε ερημονήσι. Αφού διέσχισε τον Ατλαντικό ανακάλυψε το πέρασμα στη Γη του Πυρός που τώρα φέρει το όνομά του (πορθμός του Μαγγελάνου).και βγήκε στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σταδιακά απώλεσε ένα προς ένα τα σκάφη του από διάφορες αιτίες.

@Το χρονικό του ταξιδιού το περιγράφει πιστά ο Αντόνιο Πιγκαφέττα που έχοντας σπουδάσει γεωγραφία και αστρονομία είχε συμμετάσχει στην αποστολή ως υπεράριθμος .Στο ημερολόγιο που κρατούσε σχολαστικά ο Αντόνιο Πιγκαφέττα είχε καταγράψει με κάθε λεπτομέρεια το χρονικό του μακρού και επίπονου ταξιδιού στη σφαίρα φορτωμένο με πλήθος πληροφορίεςγια τη γεωγραφία, τη χλωρίδα ,την πανίδα και τους κατοίκους των περιοχών που διέσχιζαν.

@Στις [B]27 Απριλίου του 1521 [/B]ο Μαγγελάνος σκοτώθηκε από τους ιθαγενείς σε συμπλοκή στο νησί [B]Μακτάν [/B]στις [B]Φιλιππίνες[/B]. Στη θέση του ανέλαβε ρόλο αρχηγού ο [B][I]Χουάν Σεμπάστιαν Ελκάνο [/I][/B] που είναι ίσως η πιο αινιγματική φιγούρα αυτής της ναυτικής αποστολής. Βάσκος στην καταγωγή, λιγόλογος και κλειστός χαρακτήρας συμπεριλήφθηκε στο πλήρωμα την τελευταία στιγμή για να προσφέρει τις υπηρεσίες του ζητώντας τη συγχώρεση του βασιλιά . Συμμετείχε στη στάση κατά του Μαγγελάνου που στοίχισε τη ζωή σε 2 από τους πλοιάρχους αλλά αμνηστεύτηκε από τον Μαγγελάνο και ανέλαβε τη διοίκηση του [I]Βικτόρια [/I]. Στη συνέχεια μετά το θάνατο του Μαγγελάνου ανέλαβε να οδηγήσει τους εναπομείναντες άνδρες και να ολοκληρώσει τον περίπλου της Γης . Έτσι ήταν αυτός που έλαβε τα εύσημα ως ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε τη γήϊνη σφαίρα.

@ Ο Πιγκαφέττα παραξενεύτηκε διότι η μέρα της άφιξης τους στο λιμάνι ήταν Πέμπτη ενώ σύμφωνα με το ημερολόγιο του έπρεπε να είναι Τετάρτη- είχαν δηλαδή «χάσει» μια ημέρα. Το φαινόμενο εξηγείται από το ότι είχαν κατεύθυνση προς τα δυτικά.(παράλληλα με την κίνηση του ήλιου).

@Ένα αυθεντικό αντίγραφο του [I]Βικτόρια [/I] βρίσκεται αραγμένο στις όχθες του Γκουανταλκιβίρ , δίπλα στο Ναυτικό Μουσείο της Σεβίλλης. [I](το έχω επισκεφτεί)[/I]


 Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 6
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Συλλογή
      Ιστορικά
      Κατηγορίες
      Γεγονότα - Ιστορία - Μυθολογία
      Ομάδα
      Πεζά
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση.
 
monajia
06-09-2010 @ 08:27
::up.:: ::up.:: ::up.::
Δ.ΣΚΟΥΦΟΣ
06-09-2010 @ 08:55
::yes.:: ::yes.:: ::yes.::
oneiropola
06-09-2010 @ 09:55
::up.:: ::up.:: ::hug.::
AETΟΣ
06-09-2010 @ 10:50
::yes.:: ::smile.::
kantadoros
06-09-2010 @ 13:54
Η τραγική αποστολή που σήμανε νέα εποχή στη ναυσιπλοία
Εξαιρετική επιλογή ::smile.::
puzzle
09-09-2011 @ 19:04
::yes.:: ::yes.:: ::yes.::

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο