Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
132760 Τραγούδια, 271264 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 η κρίση
 
Το δίκαιο και το άδικο, η κρίση , βασίζεται πάντα πάνω σε έναν άξονα αξιών και οι αξίες είναι απεικονιστικές και αντιπροσωπευτικές της θεώρησης των πραγμάτων. Δηλαδή έγκειται στην ικανότητα που αναπτύσσει καθένας μας, να μπορεί να αντιλαμβάνεται όσο πιό αντικειμενικά γίνεται την πραγματικότητα . Μέσω αυτής της αντίληψης που δεν είναι κοινή για όλους(οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι) , διαμορφώνουμε καθένας μας τη δική του πραγματικότητα δίνοντας διαστάσεις και αξία σε ότι μας περιβάλλει, ανάλογες. Όσο μεγαλύτερη γνώση 'έχουμε αυτής της υποκειμενικότητας που κατατρέχει τους παρατηρητές, δηλαδή όλους εμάς, τόσο πιο διαλλακτικοί και με μεγαλύτερη κατανόηση άνθρωποι γινόμαστε για τον εαυτό μας και τους άλλους.

Η συ(ν)γχωρεση είναι μεγάλη υπόθεση για τον άνθρωπο .Τον εντάσσει όσο πιο ομαλά και αρμονικά γίνεται στο σύνολο. Γι αυτό και το πρώτο βήμα για την περίφημη αγάπη , είναι η κατανόηση. Η βάση της πυραμίδας όλων όμως, είναι η λογική. Η λογική είναι που ορίζει το μέτρο. Το συναίσθημα , οι αισθήσεις δηλαδή, μας δίνουν την πληροφορία για το τι είναι ευχάριστο ή τι δυσάρεστο. Το ευχάριστο ή το δυσάρεστο δεν ταυτίζονται πάντα με το κακό ή το καλό της ύπαρξης. Δηλαδή το επωφελές ή το επιβλαβές. Η λογική λοιπόν αναλύει μέσω της εμπειρίας και των γνώσεων τα γεγονότα και τα καταγράφει για να μπορεί να ελέγχει το παρορμητικό συναίσθημα ή τα κατώτερα ένστικτα του ανθρώπου και να καθοδηγεί τη βούληση του, να επανεξετάζει και να αναθεωρεί.

Αλλιώς γινόμαστε έρμαια των παρορμήσεων μας….




 Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 10
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Κατηγορίες
      Αταξινόμητα
      Ομάδα
      Αταξινόμητα
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

..κι είναι η ποίηση η συνείδηση της πράξης..
 
giannis0911
03-12-2012 @ 16:59
Ο άνθρωπος εκ φύσεως ρέπει στην ευκολία και αποφεύγει τη δυσκολία, αρέσκεται στο ευχάριστο και απόρρίπτει το δυσάρεστο, αρκείται στο βραχυπρόθεσμο και αρνείται το μακροπρόθεσμο. Φτιαγμένος έτσι για να μπορεί να αντισταθμίζει τη φυσική του γύμνια εμπρός στη σκληρότητα της φύσης, όλα αυτά αποτέλεσαν ελλείψη του λόγου στην εξελικτική του πορεία , θωράκιση και όπλο, εργαλείο επιβίωσης αλλά και παγίδα εθισμού και παρερμηνιώνενίοτε.
margatsif
03-12-2012 @ 17:04
Καλή η λογική........αν όμως ζεις σ'ένα κόσμο που γύρω - γύρω όλα είναι παράλογα......;; Τότε σαφώς αναθεωρείς ακόμη και την έννοια της απλής λογικής!!
giannis0911
03-12-2012 @ 17:33
Κατανοείς αρχικά τα αίτια του παραλογισμού αν θέλεις να συμφιλιωθείς με το παράλογο, να συμβαδίζεις και να το αλλάζεις στο βαθμό που δύνασαι και σου αναλογεί.

Ισως θα πρέπει να δούμε το κόσμο με περισσότερη κατανόηση, να δώσουμε άφεση και να τον κρατήσουμε από το χέρι, κάποιες φορές ,όπως ένα παιδί που δεν μπορεί μόνο του να σταθεί στα πόδια του. Να δεχτούμε την πραγματικότητα για να διώξουμε την πικρία.Ο Καθαρός νους μπορεί να δημιουργεί παραδείσους μέσα στην κόλαση αν θέλει...
scarlet1977
03-12-2012 @ 18:10
Συμφωνώ με την υποκειμενικότητα του τι θεωρεί κανεις δικαιο άδικο ή γενικότερα πως αντιλαμβάνεται τους άλλους ή τις καταστάσεις
ίσως θα έχεις ακούσει την ιστορία με τους 7 τυφλούς αντρες ....

http://asecretquest.blogspot.gr/2012/01/john-g-saxe.html

Λες
“ Ο άνθρωπος εκ φύσεως ρέπει στην ευκολία και αποφεύγει τη δυσκολία, αρέσκεται στο ευχάριστο και απορρίπτει το δυσάρεστο, αρκείται στο βραχυπρόθεσμο και αρνείται το μακροπρόθεσμο.”


Ασφαλώς ….
Αν σου ζητήσουν να διαλέξεις
Ανάμεσα σε μια κουταλιά πιπέρι
Ή σε μια κουταλιά ζάχαρη
Θα διαλέξεις την ζάχαρη
Και είναι λογικό
Το αν είναι αυτό καλό ή κακό
Είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ
και σηκώνει μεγάλη κουβέντα


“Φτιαγμένος έτσι για να μπορεί να αντισταθμίζει τη φυσική του γύμνια εμπρός στη σκληρότητα της φύσης, όλα αυτά αποτέλεσαν ελλείψη του λόγου στην εξελικτική του πορεία , θωράκιση και όπλο, εργαλείο επιβίωσης αλλά και παγίδα εθισμού και παρερμηνειών ενίοτε.”


Ελλείψει του λόγου λες ….κλπ
Το ότι προστέθηκε ο λόγος ως όπλο στην
φαρέτρα του ανθρώπου στον αγώνα του για επιβίωση ,
δεν σημαίνει πως ο λόγος είναι υπερόπλο
Δυστυχώς δεν είναι όλοι καλοί χειριστές αυτού του όπλου , δηλαδή του λόγου
Ούτε βέβαια η σιωπή έναντι του λόγου είναι λύση
Η σιωπή είναι απλώς ένα αμυντικό όπλο ….σπάνια διώχνει τον εχθρό απλά συνήθως τον καθυστερεί ….
Αλλωστε , - παρόλο που αυτό που θα πω ίσως δυστυχώς να προάγει τα πρωτόγονα ένστικτα του ανθρώπου έναντι του νου, -ερευνητές της ανθρώπινης συμπεριφοράς υπολογίζουν ότι λιγότερο από το 10% της συνολικής επικοινωνίας γίνεται μέσω του λόγου, ενώ το υπόλοιπο 90% γίνεται μέσω της μη λεκτικής οδού. Η γλώσσα του σώματος αποτελεί την κύρια οδό της συναισθηματικής έκφρασης, ενώ έχει τη χαρακτηριστική ιδιότητα να λέει πάντα την αλήθεια.
Έτσι η βελτίωση της επικοινωνίας βασίζεται καθοριστικά στην ικανότητά μας να διαβάζουμε αποτελεσματικά αυτή τη γλώσσα στους άλλους, αλλά και να διαχειριζόμαστε τα δικά μας μη λεκτικά μηνύματα
Το να έχει το ‘ θράσος’ κανείς …με την καλή έννοια το λέω….να δαμάσει τις
λέξεις και να καταφέρει να γινει ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ είναι μεγάλο επίτευγμα
στον αγώνα επιβίωσης του ανθρώπου έναντι του συνανθρώπου του.
Ισως αυτό να είναι που κάνει και κάποιον καλό συνομιλητή …
Είναι όμως σπάνιο πολύ
Και δεν τον κάνει απαραίτητα και σωστό κριτή.
Καλησπέρα Χιώτη ....
αν βαρεθείς να με βλέπεις στα σχόλια σου μου το λες ....
δεν θα παρεξηγηθώ...


::rol.::
giannis0911
03-12-2012 @ 19:29
Η λογική είναι που ορίζει το μέτρο. Η αισθήσεις λαμβάνουν γνώσεις και κρίνουν μέσω του συμπτώματος που προκαλεί η ζάχαρη ή το πιπέρι ‘ απ το συμβάν δηλαδή, ενώ η λογική λαμβάνει γνώση και κρίνει μέσω του αποτελέσματος που επιφέρουν στη υγεία, απ το εκβάν δηλαδή ώστε να καθίσταται η κατ εξοχήν αρμόδια να ορίζει και να καθορίζει τη λήψη ή όχι , την ποσότητα ή τη συχνότητα , το επωφελές ή το επιβλαβές ενίοτε. Τόσο απλά. Η γυμναστική κουράζει βραχυπρόθεσμα , αλλά ωφελεί μακροπρόθεσμα . Το πόσο θα γυμναστούμε και κάθε πότε το κρίνει το αποτέλεσμα και όχι η αίσθηση.

Η γλώσσα του σώματος δεν μπορεί να εκφράσει με αυτοτέλεια ούτε κατά το ελάχιστο τις πνευματικές και νοητικές δυνατότητες του εγκεφάλου και δη του ανθρώπου . Είναι απλά μία αντανακλαστική αντίδραση, μία ανάδραση σε ένα ερέθισμα, σε μία εντύπωση που προκαλείται στις αισθήσεις με βάση την πρώτη εντύπωση του ευχάριστου ή του δυσάρεστου. Λέει την αλήθεια όσον αφορά την αίσθηση που προκαλεί το ερέθισμα στο δέκτη. Ο αποσυμβολισμός , η ερμηνεία η αξιολόγηση και η ιεράρχηση του, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο νίκη.
scarlet1977
03-12-2012 @ 19:46
Εχω την υποψία πως η λογική και το πόσο ευαιρέθιστος είναι καποιος είναι κι αυτό κάτι πολύ υποκειμενικό διαφέρει πολύ απο άνθρωπο σε άνθρωπο .....όσο το πόσο αλάτι χρειάζεται ένα φαγητό....Επίσης έχω την αίσθηση πως την απολαυση και τον ψυχαναγκασμό πολλοί τα συγχέουν.....ενώ άλλοι τα διαχωρίζουν εντελώς ....είναι λοιπόν κάτι επίσης υποκειμενικό.....
Οσον αφορά την γλώσσα του σωματος και του στόματος (νου ) πίστεψε με αν διαλέγαμε 100 ανθρώπους και τους ρωτούσαμε τί θα προτιμούσανε .....α ) να προφέρουνε την λέξη έρωτα ;H β ) να κάνουνε έρωτα ...οι περισσοτεροι νομίζω θα διαλέγανε το β . Και αν με ρωτήσεις προσωπικά ....όση ικανότητα λεκτική να είχα να περιγραψω παραδείγματος χαριν έναν οργασμό ....δεν θα το είχα καταφέρει αν δεν το είχε νιώσει το σώμα μου .... Ο λόγος δυστυχώς κατα την γνώμη μου αδυνατεί να περιγράψει τις αισθήσεις και τα συναισθήματα....πόσο μάλλον όταν αυτά είναι ΤΟΣΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ Γι αυτό και όταν το καταφέρνει συγκλονίζει....
giannis0911
03-12-2012 @ 20:11
Νίκη, ζωή σημαίνει αρχικά επιβίωση και επιβίωση σημαίνει επικοινωνία και συνεργασία. Αν οι ασθήσεις υπηρετούν τις αναγκες του ατόμου, ο λόγος συνυπηρετεί και τις ανάγκες της κοινωνίας των ανθρώπων με ότι αυτό συνεπάγεται. Κάθε τι έχει το λόγο του, το ρόλο του και τη θέση του στη ζωή μας.Μην τα συγχέουμε και τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι.

Η υποκειμενικότητα έγκειται στον ορισμό διαφορετικών σημείων αναφοράς του καθενός μας.Η διαφορετικότητα δεν έχει να κάνει πάντα με το οργανικό υποβαθρο καθενός μας, αλλά ενίοτε με τι πεποιθησεις που δημιουργούμε στη ζωή μας και μας κάνουν να θέλουμε λιγοτερο ή περισσότερο αλάτι στο φαγητό μας, εκλαμβάνοντας αυτή την ανάγκη και την επιθυμία μας ως εγγενή και ιδιοσυγκρασιακό χαρακτηριστικό μας.
scarlet1977
03-12-2012 @ 20:14
Ειναι πολύ δύσκολο να επικοινωνήσουν και να επιβιώσουν διαφορετικές υποκειμενικότητες και δια του λόγου να εκφρασουν τις τόσο διαφορετικές αισθήσεις και ανάγκες τους χωρίς να αδικήσουν και να αδικηθούν . Χρειάζεται πολύ καλή χρήση του λόγου και πολύ μεγάλη επίγνωση και σεβασμό στην διαφορετικότητα και στην υποκειμενικότητα ( μοναδικότητα ) του άλλου και όταν ακόμα και ο σεβασμός είναι προιον διαπραγμάτευσης ....εκει προκύπτουν σοβαρές παρεξηγήσεις
giannis0911
03-12-2012 @ 20:18
Τίποτα δεν χαρίζεται και τίποτα δεν ΣΟΥ χαρίζεται νίκη. Ιδού η ρόδος.... ιδού και....ότι θέλει προκύψει
scarlet1977
03-12-2012 @ 20:37
Νίκη είναι το όνομά μου φίλε Χιώτη και εχω κουραστεί να την κατακτώ πολλάκις γιατί πραγματικά δεν μου χαρίστηκε ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ και είναι τόσο αυτονόητο αυτό για μένα , όσο ο ήλιος που ανατέλλει το πρωί .Ξερεις όμως πολλές φορές η νίκη όταν εχεις να κατακτήσεις τόσο διαφορετικες υποκειμενικότητες καταντά Πυρρειος Νίκη ....κι αυτό γιατί είναι αδύνατον να καθαρίσεις τους κόπρους του Αυγεία έχοντας την ψευδαίσθηση πως δεν θα λερωθείς .Κι έτσι σκέφτομαι να πετάξω ολοκάθαρη λευκή πετσέτα
και στο πήδημα που υπονοείς......αντιπροτείνω να καπνίσουμε την πίπα της ειρήνης ..... Σ ευχαριστώ για την απάντηση σου στην σημερινή μου δημιουργία ....Καλή Συνέχεια

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο