|
rania.foka@yahoo.co.uk 12-05-2014 @ 06:44 | Εδώ να δεις τι γίνεται!
Σήμερα τι περνάμε!
Μας πίνουνε το αίμα μας
αλλααά..τους προσκυνάμε.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!!!!!!!!! ::yes.:: ::yes.:: ::yes.:: | | Αταξίδευτος 12-05-2014 @ 07:23 | Καλημέρες Αθηνά και καλή εβδομάδα!!!
::up.:: ::up.:: ::up.:: | | Αταξίδευτος 12-05-2014 @ 07:23 | Καλημέρες Αθηνά και καλή εβδομάδα!!!
::up.:: ::up.:: ::up.:: | | Παπαθεοφάνου Αθηνά 12-05-2014 @ 08:28 | ::3514.::Καλημέρα σας παιδιά και καλή εβδομάδα επίσης::3514.:: | | Constandin 12-05-2014 @ 11:17 | Πού είσαι Διογένη μου
να δεις την προκοπή μας
και πως την ξεφτιλίσαμε
την ένδοξη τιμή μας!!!!! ::up.::
Πολύ πολύ όμορφο! Καλημέρα Αθηνά!
kalo *** ::yes.:: | | barboutsala 12-05-2014 @ 12:12 | για διαφυγή απο δω ο πλάτων λέει κάτι ή μπα; μπα ε | | Παπαθεοφάνου Αθηνά 12-05-2014 @ 13:54 | ::naugh.:: Πως δε λέει!!!!Μα...για να συμβαίνουν όλα αυτά που περιγράφω barboutsala μου,σημαίνει πως πέσαμε στη λήθη..... ::naugh.:: | | **Ηώς** 12-05-2014 @ 17:25 | Ο Διογένης ο «Κυνικός» 1
Οι κυνικοί φιλόσοφοι της αρχαιότητας πίστευαν πως η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκεται στη φυσική ζωή και πως μόνο με την αυτάρκεια, τη λιτότητα, την αυτογνωσία και την άσκηση μπορεί κανείς να την εξασφαλίσει. Κατά συνέπεια, η δυστυχία των ανθρώπων οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το φυσικό τρόπο ζωής. Ως μέσα για τη διδασκαλία τους χρησιμοποιούσαν τον αστεϊσμό, το χλευασμό, το λογοπαίγνιο, την ειρωνεία και την παραβολή και μέσα απ’ αυτά προσπαθούσαν να περάσουν στους ανθρώπους τα μηνύματά τους.
Σπουδαιότερος εκπρόσωπός τους θεωρείται ο Διογένης ο «Κυνικός» (412-323 π.χ), παρόλο που ιδρυτής της κυνικής φιλοσοφίας υπήρξε ο Αντισθένης. Ίσως, εξαιτίας της εκκεντρικότητας και των ρηξικέλευθων απόψεων του που, ειρήσθω εν παρόδω, βρίσκονταν αιώνες πιο μπροστά από την εποχή του και γι’ αυτό δεν μπόρεσαν να γίνουν κατανοητές-αποδεκτές από την πλειοψηφία των συγχρόνων του, απόψεις που ακόμα και σήμερα, ύστερα από 2500 χιλιάδες χρόνια, θεωρούνται ακόμα επαναστατικές και ανεφάρμοστες. Ο κύριος εκφραστής του πνευματικού τότε κατεστημένου, ο Πλάτωνας, θεωρούσε το Διογένη τρελό. Είναι χαρακτηριστική η σχετική άποψη που εξέφρασε για το Διογένη. Όταν ρωτήθηκε από κάποιο «ποίος τις σοι Διογένης δοκεί;» απάντησε «Σωκράτης μαινόμενος». Είναι δε ο Διογένης ο πιο αμφιλεγόμενος Έλληνας φιλόσοφος της αρχαιότητας, αφού ακόμα και το φιλοσοφικό τότε κατεστημένο το θεωρούσε τρελό ενώ κάθε άλλο παρά τρελός ήταν. Ακόμα, το τότε κατεστημένο κατέστρεψε δεκάδες βιβλία του (20 περίπου σύμφωνα με το Διογένη το Λαέρτιο), μεταξύ των οποίων διάλογοι, τραγωδίες και κωμωδίες. Στις ρηξικέλευθες απόψεις του Διογένη του «Κυνικού», κατά τη γνώμη μου, μπορούν να αναζητήσουν τις ρίζες τους ή, εν πάση περιπτώσει, αρκετά στοιχεία των θεωριών τους πολλά σύγχρονα ιδεολογικοκοινωνικά ρεύματα και κινήματα
Ο Διογένης ο «Κυνικός» 2
Το ρεύμα του κοσμοπολιτισμού
Η τάση που ολοένα και περισσότερο σήμερα κερδίζει έδαφος στο διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι είναι αυτή της δημιουργίας μιας παγκόσμιας πολιτείας και ενός παγκόσμιου πολίτη. Παρόλες τις κατά καιρούς αναθερμάνσεις των όπου γης εθνικισμών, τα εθνικά κράτη χάνουν σταδιακά την καθαρότητα και την αίγλη που άλλοτε είχαν. Η πολυπολιτισμικότητα των κρατών είναι πια γεγονός αναμφισβήτητο. Η έννοια του έθνους-κράτους θεωρείται σήμερα ξεπερασμένη. Η παγκοσμιοποίηση δε της οικονομίας αποτελεί το πρελούντιο για την εγκαθίδρυση στο απώτερο μέλλον μιας παγκόσμιας πολιτείας. Κατά πολλούς, η όδευσή μας προς τα εκεί αποτελεί πλέον μονόδρομο. Ήδη η αρχή έγινε με την Ε.Ε., όπου πλέον η ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη υπερισχύει της ιδιότητας εκείνης του πολίτη των μεμονωμένων κρατών που την αποτελούν.
Η ρηξικέλευθη αυτή άποψη ανήκει στο Διογένη τον «Κυνικό». Σύμφωνα με το Διογένη το Λαέρτιο, ο Διογένης «ερωτηθείς πόθεν είη, κοσμοπολίτης, έφη». Είναι επίσης γνωστή η ρήση του «δεν είμαι Αθηναίος, δεν είμαι Έλληνας, είμαι πολίτης του κόσμου». Ο Διογένης θεωρούσε πως η μόνη σωστή πολιτεία είναι η παγκόσμια. «Μόνην τε την ορθήν πολιτείαν είναι την εν κόσμω». Φαντάστηκε άραγε ο «άπολις, άοικος και πατρίδος εστερημένος» αυτός φιλόσοφος πως αυτές του οι θέσεις θα φάνταζαν ακόμα και σήμερα, ύστερα από δυόμισι χιλιετηρίδες, ως πολύ προχωρημένες και ανεδαφικές;
Θόδωρος Θ.
Ο Διογένης ο «Κυνικός» 3
Το οικολογικό κίνημα
Οι βασικές απόψεις των ανά το παγκόσμιο οικολόγων σήμερα, εκτός άλλων, ενστερνίζονται τη θέση ότι η ανθρωπότητα κινδυνεύει άμεσα από την αλόγιστη χρήση των πόρων, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την απομάκρυνση του ανθρώπου από ένα φυσικό τρόπο ζωής.
Ο Διογένης πίστευε, όπως και οι υπόλοιποι κυνικοί, πως η ευτυχία του ανθρώπου θα εξασφαλιζόταν αν ο άνθρωπος επέστρεφε στην φύση και ζούσε με αυτάρκεια, και λιτότητα. Η ανθρώπινη φύση, σύμφωνα με την άποψή του, είχε διαφθαρεί στρεφόμενη στον καταναλωτισμό, τον ωφελιμισμό και τη χρησιμοθηρία. Διδάσκοντας ότι σοφός είναι εκείνος που ξέρει να ζει απλά και φυσικά και ν' αδιαφορεί για τα πλούτη, έκανε πράξη τα πιστεύω του, περιφερόμενος στους δρόμους φορώντας τον κουρελιασμένο του χιτώνα, τον τρίβωνα, και κυλώντας τη κατοικία, του τουτέστιν ένα πιθάρι. Για να δείξει δε ότι οι άνθρωποι ξέφυγαν από την ενάρετη ζωή η οποία ήταν συνυφασμένη με τη λιτότητα, κρατούσε συνήθως ένα φανάρι κατά τη διάρκεια της ημέρας και, όταν τον ρωτούσαν τί το χρειάζεται, αυτός απαντούσε ειρωνικά: «Ψάχνω να βρω ανθρώπους». Ήταν δε τόσο απόλυτη η πεποίθησή του ότι οι άνθρωποι οφείλουν να ζουν σε αρμονία με τη φύση που έφτανε σε αυτά που σήμερα εύκολα μπορούμε να αποκαλέσουμε ακρότητες. Για παράδειγμα, ερωτηθείς κάποτε γιατί αυνανίζεται δημοσίως απάντησε: «είθε και την κοιλίαν ην παρατρίψαντα μη πεινήν» δηλαδή μακάρι να μπορούσα να χορτάσω τρίβοντας την κοιλιά μου. Φυσικά οι σημερινοί οικολόγοι δεν προτείνουν την επιστροφή στη φύση έτσι άτσαλα, όπως την προτείνει ο Διογένης, και ούτε είναι ούτε πρέπει να είναι διατεθειμένοι να ζήσουν σε ένα πιθάρι και πολύ περισσότερο να αυνανίζονται δημοσίως. Η ουσία όμως παραμένει, το ότι δηλαδή ο άνθρωπος οφείλει και πρέπει να βρει τρόπους, έτσι ώστε η απομάκρυνσή του από τη φυσική ζωή να μικρύνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Θόδωρος Θ.
Ο Διογένης ο «Κυνικός» 4
Το κίνημα της ειρήνης
Οι πόλεμοι, είτε κατακτητικοί είτε απελευθερωτικοί είτε θρησκευτικοί, υπήρξαν πάντα συστατικό στοιχείο της ιστορικής εξέλιξης. Στον 20ο όμως αιώνα, που μόλις μας έφυγε, ιδίως με τους δύο παγκόσμιους πολέμους έγινε τέτοιο μακελειό που προηγούμενο του δεν κατέγραψε η ανθρώπινη Ιστορία. Είναι αυτός ένας επιπλέον λόγος, εκτός των άλλων, που το παγκόσμιο κίνημα της ειρήνης γιγαντώθηκε σήμερα όσο ποτέ άλλοτε. Στο Διογένη λοιπόν ένας ειρηνιστής εύκολα μπορεί να αναζητήσει τις καταβολές των απόψεών του. Έτσι όταν οι Κορίνθιοι προετοιμάζονταν να πολεμήσουν το Φίλιππο της Μακεδονίας, ο Διογένης, για να μη φανεί ότι μένει άπρακτος, πήρε το πιθάρι του και άρχισε να το κυλάει πάνω κάτω. Ένας, κατά κάποιο τρόπο αξιωματικός της τότε εποχής, ρώτησε το Διογένη «διά τί κυλίεις τον πίθον ω Διόγενες;» και εκείνος του απάντησε, «ίνα μη μόνος αμέτοχος της εργασίας ω». Πίσω από τον, φαινομενικά, αθώο αστεϊσμό κρύβεται ή άποψη του Διογένη για τον πόλεμο. Είναι δηλαδή σαν να τους έλεγε: «Εσείς ετοιμάζεστε να σκοτώσετε ανθρώπους, εγώ όμως κυλώντας το πιθάρι μου δε βλάπτω και, πολύ περισσότερο, δεν ετοιμάζομαι να σκοτώσω κανένα».
Θόδωρος Θ.
Ο Διογένης ο «Κυνικός» 5 (τελευταίο)
Το αντιεξουσιαστικό κίνημα
Οι αντιεξουσιαστές ανά το παγκόσμιο τα βάζουν με οποιαδήποτε μορφή εξουσίας και μάλιστα, όταν πρόκειται για την εξουσία του κρατικού μηχανισμού, δηλαδή τους ηγέτες κομμάτων και κρατών και ιδιαίτερα την αστυνομία προσπαθούν να τους περιγελούν και να τους εξευτελίζουν. Εύκολα ένας αντιεξουσιαστής σήμερα μπορεί να βρει στοιχεία αμφισβήτησης και χλευασμού της εξουσίας στο Διογένη.
Σύμφωνα πάντα με το Διογένη το Λαέρτιο, ο Διογένης κάποτε είχε συλληφθεί αιχμάλωτος και κατέληξε στα δουλοπάζαρα της Κορίνθου. Ο Ξενιάδης, πλούσιος αριστοκράτης της εποχής, είδε το Διογένη και θέλησε να τον αγοράσει. Συζήτησε με το δουλέμπορο και ο δουλέμπορος πλησίασε το Διογένη και του λέει. «Αυτός ενδιαφέρεται να σε αγοράσει, τί δουλειά ξέρεις να κάνεις να του πω;» και ο Διογένης του απάντησε «ανθρώπων άρχων». Πίσω από το λογοπαίγνιο αυτό, ενός δούλου που δήλωνε «άρχων ανθρώπων» κρυβόταν η αμφισβήτηση ακριβώς εκείνης της εξουσιαστικής σχέσης μεταξύ αφέντη και δούλου.
Ακόμα, όταν ο Μέγας Αλέξανδρος βρισκόταν στη Κόρινθο και ήθελε να γνωρίσει το Διογένη, έστειλε ένα υπασπιστή του στο Κράθειο (προάστιο της Κορίνθου) να βρει το Διογένη και να του τον παρουσιάσει. Αφού ο υπασπιστής τον εντόπισε, του είπε: «Σε ζητά ο βασιλιάς Αλέξανδρος να σε δει». Ο Διογένης απάντησε: «Εγώ δε θέλω να τον δω. Εάν θέλει αυτός ας έρθει να με δει». Και πράγματι, ο Αλέξανδρος πήγε να δει το Διογένη. Τον πλησιάζει ο Αλέξανδρος και του λέγει «είμαι ο βασιλιάς Αλέξανδρος». Ο Διογένης ατάραχος απαντά «και εγώ είμαι ο Διογένης ο Κύων». Ο Μέγας Αλέξανδρος άναυδος από το απύθμενο θράσος, ενός υποτίθεται υποτελή του, τόσο εντυπωσιάστηκε που του είπε: «Ζήτα μου ό, τι χάρη θες και θα σου την κάνω». Και ο Διογένης απαντά «αποσκότησόν μου» που ερμηνεύεται ως «κάνε πέρα γιατί μου κρύβεις τον ήλιο». Mε το λογοπαίγνιο αυτό ήθελε αφενός, άμεσα να δηλώσει πώς η ζεστασιά του ήλιου υπερέχει έναντι όποιων άλλων υλικών αγαθών και, αφετέρου, έμμεσα να δηλώσει επίσης κάτι πολύ πιο ισχυρό, την έμπρακτη δηλαδή αμφισβήτηση της εξουσίας του μεγαλύτερου κατακτητή όλων των μέχρι τότε εποχών και όχι μόνο.
Επιγραμματικά, θα έλεγα πως η μη διάσωση έστω και μερικών έργων του Διογένη προκάλεσε τεράστια ζημιά στην ανθρωπότητα, αφού μέσα σε ελάχιστα διασωθέντα, σε έργα άλλων, αποφθέγματά του, κρύβονται τόσες πολλές ακόμα και μέχρι σήμερα και ίσως και για πολύ ακόμα, ρηξικέλευθες απόψεις.
Θόδωρος Θ. | | κομπλεξικός 12-05-2014 @ 17:59 | Μπορεί Αθηνούλα να είχε κάποια δόση χιούμορ και υπερβολής ο χαρακτηρισμός που σου απέδωσα ως θηλυκός Κορνάρος, αλλά σίγουρα πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι αυτός του θηλυκού Σουρή. Και εδώ εμμένω, καλημέρα.
ΥΓ : Πολύ ωραία παράθεση Θόδωρε. | | Παπαθεοφάνου Αθηνά 12-05-2014 @ 20:34 | ::yes.:: Επίσης Φωτεινή μου......όταν λέω στον στίχο μου:Τους φίλους δεν "δαγκώνουμε"
για να διορθωθούνε....εννοώ τα παρακάτω.Να είσαι καλά κοπέλα μου γι'αυτό σου το παράθεμα.Είναι διδακτικό και πολύ επικοδομητικό!!!!::yes.::
Ο Κύων "δαγκωνει" τον Διδύμωνα
Ο Κύων "δαγκάνει" έναν οικοδεσπότη
Ο Κύων "δαγκάνει" έναν μοχθηρό πολίτη
Ο Κύων "δαγκάνει" στολισμένο νέο
Ο Κύων "δαγκάνει" τον Μέγα Αλέξανδρο ::up.:: | | Παπαθεοφάνου Αθηνά 12-05-2014 @ 20:50 | Κομπλεξικούλη μου πάλι με τιμάς πέραν του δέοντος.Μπροστά σ'αυτά τα ιερά"τέρατα"που μου αναφέρεις,εγώ είμαι μικρή κι ασήμαντη,αλλά σ'ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου,για την ευγένειά σου.
Γεώργιος Σουρής
Τοῦ Διογένη πιάσετε ἀμέσως τὸ φανάρι,
κι᾿ ἐλᾶτε νὰ γυρέψουμε κανέναν ἀρχηγό·
ἀλλὰ καθένας μας, θαρρῶ, εἶν᾿ ἄξιος νὰ πάρῃ
τὴν ἀρχηγίαν κόμματος, ἀκόμη δὰ κι᾿ ἐγώ.
Γιὰ τὰ πρωτεῖα ξεψυχᾷ κάθε Ρῳμιὸς λεβέντης,
μόνον αὐτὸς πρωθυπουργός, μόνον αὐτὸς ἀφέντης. | | heardline 12-05-2014 @ 22:16 | Σε λίγο Αθηνά μου θα πληρώνεις για να φας και όχι για να αδυνατίζεις, όπως μέχρι πρότινος γινόταν. Τουτέστιν θα ψάχνουμε για παχύσαρκους, αλλά θα βρίσκουμε μόνο αδύνατους. Ωραία τα είπες μα τα κοπρόσκυλα κανένα τους δεν ακούει. Κόβουν από εμάς, αλλά από εκείνους τίποτα.
::up.:: ::yes.:: ::yes.:: | | |
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο
|
|
|