Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
132741 Τραγούδια, 271229 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 Robert Schumann
 ο διαταραγμένος Ρομαντικός
 
[/align][align=right][I]Κλάρα,
πόσο ευτυχισμένο μ' έκαναν τα τελευταία σου γράμματα – από την παραμονή των Χριστουγέννων!
Θα 'θελα να σε αποκαλέσω μ' όλα τα αξιολάτρευτα επίθετα, κι ΄όμως δε μπορώ να βρω πιο υπέροχη λέξη απ' το “αγαπημένη”, αλλά μ' ένα ξεχωριστό τρόπο ειπωμένη. Αγαπημένη μου, λοιπόν, έκλαψα από χαρά στη σκέψη ότι είσαι δική μου, και συχνά αναρωτιέμαι αν σου αξίζω.
..............................................................................
Δε φαντάζεσαι το γράμμα σου αυτό πόσο μου ΄δωσε φτερά και δύναμη ...Είσαι υπέροχη, κι έχω κάθε λόγο να 'μαι πιότερο περήφανος για σένα παρά για μένα.......
[/align][align=right](από γράμμα στη μέλλουσα γυναίκα του-επίσης διακεκριμένη πιανίστρια-Κλάρα)[/I]

[B]Εάν ψάξει να βρει κανείς στο μυαλό του τόσες μελωδίες του Σούμαν από τα τραγούδια, τα πιανιστικά κομμάτια, τις συμφωνίες, που έχουν εντυπωθεί, δεν θα βρει πολλές. Ο Σούμαν δεν ήταν ο ανεξάντλητος μελωδός σαν τον Σούμπερτ. Εύκολα ανασύρεις από τη θύμηση μελωδικά μοτίβα του Σούμπερτ, αλλά με τον Σούμαν είναι διαφορετικά...
Ο Σούμαν είναι ο γνωστός άγνωστος. Η φήμη του οφείλεται σ' ένα μικρό μέρος εκείνων που έγραψε. Η μουσική του έχει ένα χαρακτήρα προσωπικό που δείχνει σαν ο συνθέτης να συλλογάται και να μιλάει στον εαυτό του. Δεν έχει συναρπαστική επίδειξη, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερμηνευτές πρέπει να διαθέτουν αποθέματα εσωτερικότητας για να την ζωντανέψουν. Δηλ. από τη μια την επίδειξη, ο Σούμαν είναι ο μικρότερος των Ρομαντικών και από την άλλη, την εσωτερικότητα, ο μεγαλύτερος.[/B]

Γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1810 στο Τσβίκαου της Σαξωνίας. Μεγάλωσε σε καλλιεργημένο περιβάλλον και από νωρίς ήρθε σε επαφή με την μουσική. Ο πατέρας του τον ενίσχυε στις προσπάθειές του να αποκτήσει αξιόλογη μουσική εκπαίδευση και είχε προσπαθήσει (αποτυχημένα) να του εξασφαλίσει μαθήματα με τον συνθέτη Καρλ Μαρία φον Βέμπερ. Έπειτα απ' αυτό ο Σούμαν στράφηκε προς τη λογοτεχνία: Διηύθυνε μια φιλολογική εταιρεία και αποπειράθηκε να γράψει ποίηση, μυθιστορήματα, και τραγωδίες. Βέβαια το ενδιαφέρον του για τη μουσική δεν είχε μειωθεί, αντιθέτως, διεύρυνε συνεχώς τις γνώσεις του και "ανακάλυπτε" συνεχώς διάφορα έργα και είδη.
Καθοριστική για την εξέλιξή του ήταν η χρονιά 1828: τότε εγκαταστάθηκε στη Λειψία για να σπουδάσει νομικά, επιθυμία της μητέρας του. Στην πόλη αυτή, γενέτειρα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, υπήρχε αξιόλογη μουσική παράδοση και πλούσια δραστηριότητα. Εκεί άρχισε να παίρνει μαθήματα πιάνου από τον διάσημο δάσκαλο Φρίντριχ Βικ (Wieck) και τότε άρχισε να συνθέτει και τα πρώτα του έργα για πιάνο. Θα μπορούσε μάλιστα να κάνει αξιόλογη καριέρα ως πιανίστας, αν μια μέθοδος που είχε επινοήσει ο ίδιος για να δυναμώσει τα δάκτυλά του δεν του προκαλούσε παράλυση στο δεξί χέρι.
Το 1830 εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο και αφοσιώθηκε στη μουσική. Συνεργαζόταν μάλιστα με το πιο γνωστό μουσικό περιοδικό της εποχής, το Allgemeine Musikalische Zeitung στο οποίο έγραψε μια ενθουσιώδη κριτική για τον συνομήλικό του νεαρό και άγνωστο ακόμα Φρεντερίκ Σοπέν. Όμως τα πολύ συντηρητικά αισθητικά κριτήρια του εκδότη του περιοδικού δεν ταιριάζαν με τις ιδέες και τις αντιλήψεις του Σούμαν και έτσι σύντομα επήλθε η ρήξη. Το 1834 ο Σούμαν ίδρυσε το Neue Zeitschrift für Musik, ένα περιοδικό που υπερασπιζόταν τους νέους συνθέτες αλλά και τους μεγάλους δασκάλους του παρελθόντος, έχοντας μεταξύ των συνεργατών του τον Βικ και τον Φέλιξ Μέντελσον. Ο ίδιος διηύθυνε το περιοδικό και έγραφε κριτικές υπογράφοντας συχνά με τα ψευδώνυμα Ευσέβιος και Φλορεστάν, δύο φανταστικά πρόσωπα που αντιπροσώπευαν τους δύο αντίθετους πόλους του ανήσυχου χαρακτήρα του.
Στο σπίτι του δασκάλου του γνώρισε την κόρη του Κλάρα, εξαιρετικά ταλαντούχα πιανίστρια και συνθέτρια. Οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν σύντομα, ο πατέρας της όμως ήταν κατά της σχέσης τους γιατί πίστευε ότι θα ήταν εμπόδιο στη μουσική καριέρα της. Το ζευγάρι παντρεύτηκε τελικά, χωρίς την άδειά του, το 1840.
Τα χρόνια ως το 1845 ήταν τα πιο παραγωγικά: συνέθεσε πολλά έργα, έκανε πολλές περιοδείες μαζί με τη σύζυγό του, βασική ερμηνεύτρια των έργων του, κερδίζοντας συνεχώς φήμη. Από το 1845 όμως η δραστηριότητά του περιοριζόταν σταδιακά, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε και πρόβλημα ψυχασθένειας. (Η ψυχολογία του είχε διαταραχθεί ήδη από τη νεότητά του, όταν πέθανε ο πατέρας του, και το πρόβλημα ήταν μάλλον κληρονομικό, αφού και η αδερφή του Αιμιλία υπέφερε από παρόμοια πάθηση).
Η ασθένειά του τον οδήγησε σε μια απόπειρα αυτοκτονίας το 1854. Από τότε νοσηλευόταν σε νευρολογική κλινική και τελικά πέθανε στις 29 Ιουλίου 1856.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Schumann βασανιζόταν από επίμονες ακουστικές ψευδαισθήσεις.
Στα ημερολόγια του ο Schumann ανέφερε ότι υπέφερε διαρκώς από ένα πολύ υψηλό Λα που ηχούσε συνεχώς στα αυτιά του. Οι μουσικές ψευδαισθήσεις του έγιναν όλο και πιο πολύπλοκες. Ένα βράδυ, ο ίδιος υποστήριξε ότι τον είχε επισκεφθεί φάντασμα και έγραψε τη μουσική που άκουγε. Στη συνέχεια, άρχισε να ισχυρίζεται ότι άκουγε χορωδία αγγέλων, όμως οι φωνές τους μετατρέπονταν ακολούθως σε φωνές δαιμόνων.


 Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 6
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Συλλογή
      Αφιερώματα
      Κατηγορίες
      Πρόσωπα,Γεγονότα - Ιστορία - Μυθολογία
      Ομάδα
      
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση.
 
daponte
29-07-2016 @ 00:22
https://youtu.be/5t6UhX8Lg6M

Όνειρο Αγάπης: https://youtu.be/reOv-IBQi4I

https://youtu.be/yunhjIVTG_U

https://youtu.be/Ynky7qoPnUU

https://youtu.be/VFvNriIDLrs

Καρναβάλι : https://youtu.be/ApO6JTEFOqo
Αναπάντεχος
29-07-2016 @ 07:31
Σ'ευχαριστώ δεν ήξερα τίποτα γιαυτόν
Κων/νος Ντζ
29-07-2016 @ 07:54
::rock.:: ::yes.:: ::yes.::
Μ.Ελμύρας
29-07-2016 @ 13:06
Είναι αξετίμητη η παρουσία σας σ'αυτό τον χώρο..
ΑΜΑΡΥΛΙΣ
29-07-2016 @ 18:27
Ευχαριστουμε παρα πολυ, ο ανθρωπος πρεπει να μαθαινει παντα. ::love.:: ::love.:: ::love.::
χωρίς λόγια
29-07-2016 @ 21:05
!!

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο