Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
132741 Τραγούδια, 271229 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 Η έκθεση
 
Η έκθεση

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ

Πήγα στην 33η Πανελλήνια Έκθεση Έργων Κρατούμενων και προϊόντων φυλακών .Εκεί στο Θησείο. ¨Έργα προς Πώληση. Εδώ και πολλά χρόνια δεν χάνω την ευκαιρία να βοηθήσω. Είναι ένας τρόπος να ενισχύσω την εκπαίδευση και την εργασία των κρατουμένων και κυρίως την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές. Θέλω να συμπαρασταθώ στην ανάγκη τους για κάτι που οι περισσότεροι μας θεωρούμε αυτονόητο. Την ελευθερία. Να καταλάβω πόση ανάγκη έχουν να εκφραστούν. Να σταθώ για λίγα λεπτά δίπλα στα έργα κρατουμένων. Να νοιώσω την ψυχή τους εκεί που καταργείται ο χρόνος. Να αφουγκραστώ για λίγες στιγμές την δύναμη της απόγνωσή τους. Τιμωρημένοι από τον νόμο, περιορισμένοι ανάμεσα στους ψυχρούς τοίχους της φυλακής. Πληγωμένες ψυχές που βρίσκουν διέξοδο στην τέχνη. Διαπίστωσα μεγάλη ποικιλία δημιουργιών και προϊόντων. Φυτά σε γλάστρες, όσπρια, ελαιόλαδο, γραβιέρα, μέλι και σαπούνι κοντά σε έργα ζωγραφικής, εικόνες κομπολόγια, κούπες,κούκλες και μικροαντικείμενα οικιακής χρήσεως .Μερικά έργα είχαν βραβευτεί από μία εικαστική επιτροπή. Η βράβευση μεταφράζεται σε χρηματικό ποσόν που διανέμεται στους φυλακισμένους

Αγόρασα λίγες καλαίσθητες ζωγραφισμένες πέτρες. Έργα τέχνης από τις φυλακές Κορυδαλλού. Η κάθε μία είχε διαφορετική όψη, βάρος, χρώμα και θεματολογία. Δημιουργίες με ζωηρά χρώματα και με λιτά μέσα και όμως πολύ χαριτωμένα αντικείμενα. Προσπάθεια απόδρασης από την μονοτονία και την ρουτίνα καταστήματος κράτησης. Επέλεξα επίσης ένα όμορφο αρωματικό φυτό που το λένε ΕΡΩΤΑΣ. Από τις φυλακές Αλικαρνασσού. Στην γλάστρα του περίτεχνα τυλιγμένο σε τσουβάλι και σπάγκο. Θέλει πολύ φως και λίγο νερό. O Δίκταμος το εξαιρετικό βότανο της Κρήτης (μόνο εκεί το λένε έτσι), κάνει θαύματα και στην ιατρική και στον έρωτα. Ήταν το ιερό φυτό της Άρτεμης Δίκτυννας Από την αρχαιότητα ακόμα ήταν γνωστή η ικανότητα του να προκαλεί ερωτική διέγερση κι επιθυμία Κατά τη μυθολογία ήταν αφιερωμένο στην θεά της γονιμότητας Ειλειθύια ακριβώς επειδή το φυτό, όπως και η θεά, βοηθούσε τις γυναίκες στο τοκετό. Ο Ευριπίδης στα «Αργοναυτικά του Ορφέως» όπως επίσης ο Όμηρος στην «Ιλιάδα» κι ο Βιργίλιος στην «Αινειάδα» αναφέρουν το φυτό που αποβάλλει τα δηλητήρια του βέλους από την πληγή και επουλώνει το τραύματα. Ο Ιπποκράτης ήξερε τις θεραπευτικές γυναικολογικές και άλλες ιδιότητες του φυτού και συνήθιζε να το χρησιμοποιεί για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών παθήσεων του δέρματος, εξελκώσεων και δοθιήνων ενώ ο Αριστοτέλης αναφέρει πως όταν οι αίγες χτυπιόταν από τα βέλη των κυνηγών, αναζητούσαν το φυτό στα βουνά της Κρήτης για να το φάνε και να γιατρευτούν. Ως γιατρός και ως γυναίκα το εκτίμησα ιδιαίτερα.

Φεύγοντας ένοιωσα ότι έκανα μια καλή πράξη. Ευχήθηκα καλές δουλειές στους υπαλλήλους που υπομονητικά και τόσο ευγενικά μου είχαν εξηγήσει την ιστορία των έργων και των προϊόντων των φυλακισμένων. Υποσχέθηκα ότι θα ξανάρθω. Για να αγοράσω μικρά αντικείμενα που μπορούσαν να βοηθήσουν κάποιους. Εκεί πίσω από τις πόρτες των φυλακών. Εκεί όπου μερικοί πολεμάνε τον ακίνητο χρόνο. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους ενισχύσουμε .Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να παραμένει χωρίς βοήθεια.




 Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 3
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Κατηγορίες
      Γεγονότα - Ιστορία - Μυθολογία
      Ομάδα
      Πεζά
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

tzenilio@gmail.com
 
Αγιοβλασιτης
29-09-2018 @ 11:13
::up.:: ::up.:: ::up.::
Κων/νος Ντζ
29-09-2018 @ 11:54
::yes.:: ::yes.:: ::yes.::
nightwolf
29-09-2018 @ 16:23
ΕΥΓΕ! ::hug.::

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο