Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
132741 Τραγούδια, 271229 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 Μια άλλη 25η Μαρτίου
 στη λεβεντογέννα Κρήτη
 
[align=right][I] >. [/I]



[B] ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1770

Η κατάσταση στην Κρήτη πριν το 1770 ήταν τραγική, καθημερινές ήταν οι λογής λογής
αυθαιρεσίες των γενίτσαρων, επιπλέον η βαριά φορολογία των χριστιανών,
έκανε ολόκληρα χωριά μαζί με τον ιερέας τους να αλλάζουν θρησκεία.

Η επικρατούσα κατάσταση στα πεδινά χωριά αποτυπώνεται στην πληθυσμιακή διακύμανση των Σφακιών.Ο πληθυσμός των Σφακιών επί Ενετών αλλά και σήμερα αριθμεί τις 2500 ψυχές επί Τουρκοκρατίας έφθασε τις 11.000 αυτό και μόνο δείχνει το μέγεθος της συμφοράς των πεδινών Χριστιανών.
Οι Σφακιανοί βλέποντας ότι σε μικρό χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχει χριστιανός στο νησί έλαβαν την μεγάλη απόφαση του σηκωμού.Ένας μεγάλος βράχος είναι τα Σφακιά, όμως αυτός ο βράχος θα δημιουργήσει τις συνθήκες της ελευθερίας.

Αντίθετα οι Σφακιανοί πριν το 1770 ευημερούσαν, είχαν στόλο, ο οποίος με το εμπόριο έφερνε πλούτο στην επαρχία, ανάμεσα στους πλοιοκτήτες των Σφακιών υπήρχε και ο Ιωάννης Βλάχος ή Δασκαλογιάννης, λεγόταν έτσι γιατί είχε διδάξει σε σχολείο των Σφακίων, είχε τέσσερα πλοία δικά του και εμπορευόταν μέχρι την Ρωσία. Είναι βέβαιο ότι ο Δασκαλογιάννης ήταν ο πρώτος στα Σφακιά, γνωρίζει τον Εμμανουήλ Μπενάκη από την Μάνη και πιθανόν τον Ορλώφ, που η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας είχε στείλει στην Πελοπόννησο το 1769, για να κινήσει επανάσταση των Μανιατών κατά των Τούρκων,
υποβοηθώντας έτσι τα σχέδια της.

Ο Δασκαλογιάννης είχε πεισθεί για την ειλικρίνεια των Ρώσων, ως προς την έμπρακτη βοήθεια τους. Ο θείος του Δασκαλογιάννη, ο Πρωτόπαπας Σφακίων, προβλέποντας
την καταστροφή, προσπάθησε να τον πείσει να μην κάνει την επανάσταση. Όταν όμως αποφασίσθηκε η επανάσταση και αυτός συντάχθηκε με τους αγωνιστές. [/B]

[B] Η έναρξη της επανάστασης έγινε πανηγυρικά στις 25 Μαρτίου 1770 στην Ανώπολη. [/B]

Οι Σφακιανοί πολεμιστές ήταν περίπου 2.000 άντρες, υπόλοιποι Κρητικοί δεν ήρθαν. Οι Τούρκοι αντέδρασαν άμεσα και το Μάη 15.000 Τούρκοι εισέβαλαν από τη μεριά του Αποκόρωνα. Ο Δασκαλογιάννης στέλνει όσα μπορεί γυναικόπαιδα στα Κύθηρα και τη Μάνη και συγκεντρώνονται στην Κράπη, έδωσαν σκληρές μάχες αλλά ο αγώνας ήταν άνισος. Οι Τούρκοι παρά τις μεγάλες τους απώλειες κατόρθωσαν να μπουν στ’ Ασκύφου, ήταν πολυάριθμοι καλά εξοπλισμένοι ακόμη και με πυροβολικό! Ενώ παράλληλα άλλο τούρκικο ασκέρι με 8.000 άντρες εισέβαλε από το Ρέθυμνο και κατέβαλε τον Καλλικράτη. Οι Σφακιανοί όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο μάχονταν ηρωικά τους Τούρκους από τα βουνά.

Τα χωριά τους όμως πυρπολήθηκαν το ίδιο και χειρότερα οι εκκλησίες και είχαν συλληφθεί και αρκετοί ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν ο Πρωτόπαπας, η γυναίκα του Δασκαλογιάννη να παραδοθεί και θα δώσει αμνηστία σ’ όλους τους αιχμαλώτους.

[B][I] Οι Ρώσοι δεν φάνηκαν, οι αγωνιστές μέρα τη μέρα λιγόστευαν, το φθινόπωρο σε λίγο θα άφηνε τη θέση του στο χειμώνα και τα χιόνια, μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο ήρωας πρωτομάρτυρας Δασκαλογιάννης παρά την αντίθετη άποψη των καπετάνιων Μανούσακα και Χούρδου, αποφάσισε να παραδοθεί, προσπαθώντας να σώσει ότι απέμεινε σε έμψυχο υλικό. Κατέβηκε με ακόμα 75 καπετάνιους και δημογέροντες και παραδόθηκε στο Φραγκοκάστελλο στον πασά. [/B][/I]

[B][I]Ο πασάς κράτησε ζωντανό για λίγο, τον πρωτομάρτυρα αρχηγό, με σκοπό να του αποκαλύψει τους θησαυρούς του αλλά και να καταφέρει μέσω αυτού να συλλάβει τους Παύλο, Μανούσο και Γεώργιο αδελφούς του, που έμεναν στα Κύθηρα.
Αφού είδε ότι τίποτα δεν πετυχαίνει διέταξε στις 17 Ιουνίου 1771 και έγδαραν ζωντανό τον αρχηγό Δασκαλογιάννη στην πλατεία του Ηρακλείου που φέρει το όνομα του, ανάγκασαν μάλιστα τον αδελφό του Σγουρομάλη να παρακολουθεί το θέαμα, ο οποίος έκτοτε τρελάθηκε.
Ο ήρωας αρχηγός μετά δύο ημέρες τάφηκε σε ένα λάκο 20 βήματα μακρυά από την Αχ Τάμπια.
Όσο για τους αιχμάλωτους καπετάνιους, ο πασάς κάποιους κρέμασε μόλις έφθασε στο Ηράκλειο
όπως τον αδελφό του Δασκαλογιάννη, Νικολάκη.
Οι υπόλοιποι ρίχτηκαν στη φυλακή του Κούλε με σίδερα στα πόδια ακολουθώντας ολοήμερο και
νυκτερινό πρόγραμμα βασανιστηρίων. [/B][/I


 Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 10
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Συλλογή
      Ιστορικά
      Κατηγορίες
      Αταξινόμητα,Γεγονότα - Ιστορία - Μυθολογία
      Ομάδα
      Πεζά
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση.
 
daponte
25-03-2019 @ 12:56
«Θε μου, και δώσ’ μου φώτιση, καρδιά σαν το καζάνι,
να κάτσω να συλλογιαστώ το Δάσκαλο το Γιάννη,
Θε μου, και δώσ’ μου λογισμό και μπόρεση ν’ αρχίξω,
το Δάσκαλο τον ξακουστό πρικιά να τραγουδήξω,
Θε μου, και δώσ’ μ’ απομονή και νουν εις το κεφάλι,
ν’ αναθιβάλω και να πω και τω Σφακιώ τα βάλη»

Απόσπασμα από το Τραγούδι του Δασκαλογιάννη

https://youtu.be/qXAt7zBF77k
daponte
25-03-2019 @ 12:57
https://youtu.be/UYZMrFWnMes

daponte
25-03-2019 @ 12:59
Πεντοζάλι

Ανήκει στην κατηγορία των πηδηχτών χορών και είναι ενθουσιώδης, πυρρίχιος δηλαδή πολεμικός χορός, ο οποίος αντιπροσωπεύει την κρητική λεβεντιά. Χορεύεται με τα χέρια πιασμένα στους ώμους, τεντωμένα σε ανοιχτό κύκλο.
Ονομάστηκε πεντοζάλι, γιατί συμβολίζει το πέμπτο ζάλο (δηλαδή βήμα), όπως ειπώθηκε η θεωρούμενη πέμπτη κατά σειρά ελπίδα των Κρητικών για απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο χορός έλαβε τη σημερινή μουσικοχορευτική μορφή και ονομασία του την περίοδο της Επανάστασης του Δασκαλογιάννη στα 1770-71 και αποκτώντας συμβολισμούς στην ονομασία, το βηματισμό και τη μουσική του. Λέγεται ότι ο Δασκαλογιάννης διεμήνυσε στον οργανοπαίχτη Κιώρο από την Ανώπολη Σφακιών να του συνθέσει ένα πολεμικό χορό με δώδεκα γυρίσματα (όσοι ήταν και οι αρχηγοί που έπαιρναν μέρος στο ξεσηκωμό). Ο χορός χορεύτηκε όπως και σήμερα με τους στρατιώτες πιασμένους από τους ώμους συμβολίζοντας την αλληλοϋποστήριξη την συνεργασία και την εμπιστοσύνη των πολεμιστών.
Ο χορός απαιτεί συγχρονισμένες ομαδικές φιγούρες όλων των αντρών, τις λεγόμενες «πατιές» (πολλαπλά χτυπήματα των ποδιών στο έδαφος) ενώ τα βήματα του είναι τελετουργικά και μετρημένα.
Αγιοβλασιτης
25-03-2019 @ 13:32
Συγχαρητήρια φίλε !!!
Για όλη σου την ανάρτηση. .
Τιμή στον Ήρωα. ..και σε όλους τους ήρωες.
...Είναι πολύ ακριβά πληρωμένη η ελευθερία μας. .
iokasth
25-03-2019 @ 17:25
Συγχαρητήρια και από μένα.!!
Σκληρό, αλλα ετσι έγιναν τα πράγματα...
Τιμη σε ολους αυτους τους ήρωες.!!
Τα Σεβη μου.!
Ν.Ρ.
Nemo
28-03-2019 @ 02:29
Εν τέλει υπάρχουν υπαρκτές 25ες του Μάρτη...
Μαυρομουστάκης
25-03-2020 @ 12:45
Ένα μεγάλο Μπράβο.
**Ηώς**
25-03-2020 @ 18:06
https://www.mixanitouxronou.gr/daskalogiannis-o-thrilikos-epanastatis-pou-xesikose-ta-sfakia-enantion-ton-tourkon-ke-enepnefse-ton-kazantzaki-vrike-martiriko-thanato-sto-ikrioma-afou-ton-egdaran-zontano/
VELOUDINO SKOTADE
25-03-2020 @ 18:57
Συγχαρητήρια για μια τέτοια ανάρτηση είναι λίγα!!
Χρόνια Πολλά!
Άηχος
25-03-2020 @ 20:58
Συγχαρητήρια Σταύρο για την εξαιρετική σου προσπάθεια.
Ψάχνεις πολύ το κάθε θέμα, με το οποίο ασχολείσαι, και αυτό
σε αναγάγει σε έναν αξιολογότατο ερευνητή!
::up.:: ::up.::

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο