|
| Ξινίλα | | | Πηγή ''Αυγή'' | | «Την ώρα, ωστόσο, που ο κ. Τσίπρας υπόσχεται μισή 13η σύνταξη, κόβει τη 12η καθώς αρνείται να ψηφίσει την πρόταση της Ν.Δ. για να μην μειωθεί εδώ και τώρα το αφορολόγητο που μόνος του επέβαλε και επιβαρύνει πολλαπλάσια όχι μόνον τους συνταξιούχους αλλά και τους χαμηλόμισθους».
Και μόνο αυτή η πρόταση δείχνει το μέγεθος της σύγχυσης που διακατέχει τη Νέα Δημοκρατία. Περιέχει δύο ψέματα, τα οποία η Ν.Δ. λέει συνειδητά. Πρώτον, τη μείωση του αφορολόγητου δεν την επέβαλλε ο Τσίπρας αλλά το ΔΝΤ.
Και δεύτερον, το να μην ψηφιστεί η πρόταση της Ν.Δ. δεν σημαίνει ότι το αφορολόγητο θα μειωθεί. Περιέχει επίσης μια γερή δόση υποκρισίας σχετικά με το πραγματικό ενδιαφέρον της Ν.Δ. για το αφορολόγητο: πριν δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται μειωθεί, δεν είχαν ακουμπήσει καν το θέμα - παρ’ όλο που θεωρούν ότι αυτοί θα κληθούν να το εφαρμόσουν.
Τέλος, περιέχει μια επική κωλοτούμπα: πριν μόλις έξι ημέρες, ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως η υπόσχεση για 13η σύνταξη είναι λαϊκισμός. Τώρα η Ν.Δ. όχι μόνο δεν μιλά για λαϊκισμό, αλλά γκρινιάζει και από πάνω που η 13η σύνταξη είναι μισή.
Δεν πειράζει, σκέφτονται στην Πειραιώς, ας τα πούμε έτσι, όλο και κάποιον αφελή θα πιάσουμε. Ούτε ο αφελής όμως πιάνεται. Γιατί η πρόταση είναι διατυπωμένη σε τόσο άθλια ελληνικά που δύσκολα ένας αφελής θα καταφέρει να την παρακολουθήσει.
Απέναντι στα εμβληματικά κυβερνητικά μέτρα ελάφρυνσης, η επικοινωνιακή ξετσιπωσιά της Ν.Δ. αποκαλύπτει πολιτικό πανικό. Διακινδυνεύουμε μια πρόβλεψη: η συζήτηση που ξεκινά απόψε στη Βουλή μάλλον δεν θα τους βγει σε καλό τελικά.
|
| | | | | | | Στατιστικά στοιχεία | | | | Σχόλια: 3 Στα αγαπημένα: 0
| | | | | | |
| | |
|
Oλύμπιος-Θεός 08-05-2019 @ 12:40 | Ετσι για να τα εμπεδώσουμε καλά!
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ
• Όλες μας οι ενέργειες, όλα αυτά τα χρόνια, έγιναν με σχέδιο και πολλή δουλειά. Και αυτό το σχέδιο παρουσιάζουμε σήμερα στον ελληνικό λαό. Το σχέδιό μας για την Ελλάδα των πολλών.
• Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο βάρος και δεν έχει ακόμη αισθανθεί τις θετικές συνέπειες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Τώρα όμως, ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται.
• Tο πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχουμε επεξεργαστεί θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα δώσει και την ευκαιρία τα οφέλη της ανάπτυξης να γίνουν επιτέλους αισθητά στους πολλούς.
• Για το 2019 προχωράμε σε μείωση του ΦΠΑ, στην εστίαση από το 24% στο 13% και στη μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης, στον συντελεστή του 13%. Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το 13% στο 6%.
• Προχωράμε σε παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης, συνολικού κόστους 800 εκ. ευρώ: Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ αυτή θα ανέλθει στο 100% της σύνταξης. Για συντάξεις από 501-600 ευρώ, στο 70%, από 601-1000 ευρώ στο 50%. Και για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ θα αφορά το 30% της σύνταξης.
• Το 2020 προχωράμε σε κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων ως 20000 & μείωση για μεγαλύτερα με σκοπό την μείωση της φορολ. επιβάρυνσης μισθωτών & ελεύθ. επαγγελματιών. Ακόμη, προχωράμε στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων & νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών.
• Μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 11% για κατηγορίες όπως εκείνη της εστίασης, των τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, το νερό, με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.
• Ακόμη προχωράμε στην επαναφορά του μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους. Προχωρούμε επίσης σε μείωση του φόρου συνεταιρισμών στο 10%.
Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα
Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας σε αυτή την έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Αλλά από μας όχι και τόσο έκτακτη, προγραμματισμένη από καιρό, διότι σήμερα θα σας παρουσιάσουμε ένα σχέδιο το οποίο βασίζεται πάνω στους κόπους του ελληνικού λαού και τις θυσίες του, αλλά και στο σχέδιό μας να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο ελληνικός λαός να αισθανθεί την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, την ανάκαμψη της οικονομίας και αυτό να γίνει μία πραγματικότητα στην καθημερινότητά του.
Όπως όλοι βλέπουμε και όλοι γνωρίζουμε, η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε μία σαφή πορεία ανάκαμψης τα τελευταία χρόνια.
Βγήκαμε από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018, μετά από 8 χρόνια σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Για πρώτη φορά στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε, είχαμε τη δυνατότητα να εξαγγείλουμε μία Νέα Οικονομική Πολιτική, σε σχέση με όσα ήμασταν υποχρεωμένοι να έχουμε τα προηγούμενα χρόνια.
Η οικονομία έχει επιστρέψει, για 3η συνεχόμενη χρονιά, σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει, όχι απλά τη δυνατότητα να βγαίνουμε στις αγορές, την πρόσβαση στις αγορές, αλλά έχουμε εξασφαλίσει τη φτηνότερη πρόσβαση στις αγορές χρήματος από ποτέ άλλοτε.
Έχουμε καταφέρει με δυο λόγια να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και κάθε χρόνο, όχι μόνο να πιάνουμε τους στόχους του προγράμματος, αλλά να τους υπερβαίνουμε κατά πολύ.
Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε όλοι μας και πρώτος από όλους εγώ, ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο βάρος τα χρόνια της κρίσης, που όπως είπα αρχικά δεν έχει ακόμη αισθανθεί τις θετικές συνέπειες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.
Δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα αυτής της θετικής και ελπιδοφόρας πορείας.
Πιστεύουμε όμως ότι τώρα ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται.
Ήρθε ή ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, οι πολλοί δηλαδή, να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους.
Όταν αναλάβαμε το 2015, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια.
Είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας, κάποιοι το είχαν ονομάσει και σχέδιο αριστερής παρένθεσης. Όχι μόνο δε πέτυχαν τον στόχο τους, αλλά εμείς σήμερα, τέσσερα και πλέον χρόνια μετά, έχουμε καταφέρει, πέρα από την έξοδο από τα μνημόνια, έχουμε καταφέρει κάτι εντυπωσιακό, ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας στα δημόσια ταμεία.
Πάνω από 31 δισεκατομμύρια ευρώ απόθεμα ρευστότητας, πέραν της δυνατότητας, βεβαίως, που έχουμε πλέον εξασφαλίσει να δανειζόμαστε –όπως είπα- με το φθηνότερο επιτόκιο που είχαμε ποτέ από τις αγορές χρήματος.
Από αυτό το απόθεμα ρευστότητας, τα μισά περίπου χρήματα είναι το λεγόμενο μαξιλάρι ασφάλειας του ESM, ενώ τα υπόλοιπα είναι χρήματα από τους κόπους του ελληνικού λαού τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
Αυτούς τους κόπους του ελληνικού λαού, προφανώς και δεν σκοπεύουμε να τους ξοδέψουμε αλόγιστα, δεξιά και αριστερά. Αλλά δεν σκοπεύουμε να τους αφήσουμε να λιμνάζουν, να τους αφήσουμε ανεκμετάλλευτους.
Σκοπεύουμε να τους επενδύσουμε στο μέλλον του ελληνικού λαού, να τους επενδύσουμε στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να διασφαλίσουμε και να τονώσουμε τη συνεχή αδιάλειπτη και διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Έτσι, λοιπόν, ένα μέρος από αυτούς τους πόρους, 3,6 δις ευρώ θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος μας σε έναν αυστηρό δανειστή, αλλά ότι εξοικονομούμε αρκετά εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τους τόκους, διότι δανειζόμαστε φτηνότερα για να αποπληρώσουμε ένα δάνειο με πολύ ακριβότερο επιτόκιο.
Τα υπόλοιπα 11,5 περίπου δις ευρώ σκοπεύουμε να τα αξιοποιήσουμε για να διασφαλίσουμε την οριστική έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.
Σήμερα έδωσα εντολή και ανοίξαμε έναν ειδικό λογαριασμό, έναν escrow account, στον οποίο λογαριασμό θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες 5,550 δις ευρώ.
Αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών μας για τα επόμενα 3 χρόνια, δηλαδή 2020, 2021, 2022.
Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουμε συμφωνήσει ως το 2022, δηλαδή στο 3,5%.
Αλλά, την ίδια στιγμή, αυτή η ενέργεια μας δίνει τον δημοσιονομικό χώρο, τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, για έναν ανασχεδιασμό του μίγματος οικονομικής πολιτικής, για την εμβάθυνση δηλαδή της Νέας Οικονομικής Πολιτικής που εγκαινιάσαμε στη ΔΕΘ, πέρυσι τον Σεπτέμβρη, με την υλοποίηση ενός ακόμα πιο φιλικού στην ανάπτυξη οικονομικού πακέτου για τα χρόνια που έρχονται.
Η εκτίμησή μου είναι ότι το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θα σας ανακοινώσουμε σήμερα, θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς, θα επιτρέψει να καλύπτεται ο στόχος του 3,5% μέχρι το 2022, ενδεχομένως και χωρίς καμία χρήση των δεσμευμένων στον ειδικό λογαριασμό χρημάτων.
Ωστόσο, σε περίπτωση που χρειαστεί, θα έχουμε αυτό το περιθώριο χρήσης έως 1% του ΑΕΠ κατ’ έτος από τα χρήματα που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτό τον ειδικό λογαριασμό.
Με δυο λόγια, θα έχουμε τη δυνατότητα, χωρίς να παραβιάζουμε ούτε κατά ένα ευρώ τη Συμφωνία με τους εταίρους μας, τους στόχους της Συμφωνίας με τους εταίρους μας για πρωτογενή πλεονάσματα έως 3,5% έως το 2022, θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 έως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή να τους σχεδιάσουμε για πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ.
Αυτός ο σχεδιασμός θα δώσει τη δυνατότητα για μια ισχυρή τόνωση της ανάπτυξης, θα τονώσει την οικονομία, αλλά θα δώσει και αυτό που για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό –το είπα από την αρχή- θα δώσει την ευκαιρία και τη δυνατότητα, τα οφέλη από αυτή την αναπτυξιακή πορεία, την πορεία ανάκαμψης, να γίνουν πιο γρήγορα αισθητά στους πολλούς.
Θα γνωρίζετε ότι πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τα οικονομικά μεγέθη για το 2018, ενώ καταθέσαμε και τις προβλέψεις μας για την περίοδο 2019 -2022. Για άλλη μια φορά και το 2018 τα μεγέθη ήταν μεγαλύτερα των αναμενομένων.
Με βάση, λοιπόν, την εμπειρία που έχουμε τα τελευταία χρόνια, αλλά και με βάση τις προβλέψεις μας για την επόμενη τριετία, διαμορφώνεται ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος αυτού που είχαμε υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2019 για το τρέχον έτος, για το 2019, ύψους 1,14 δις ευρώ. Για το 2020, επιπλέον του 1% του ΑΕΠ για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, διαμορφώνεται ένας χώρος 800 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον 800 εκατ. ευρώ, συν την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου. Ενώ για το 2021, ένας επιπλέον χώρος 1,220 δις ευρώ, ενώ για το 2022, 2,330 δις ευρώ.
Σε αυτό τον χώρο, λοιπόν, που κατά πάσα πιθανότητα και με βάση –όπως είπα- την έως τώρα εμπειρία θα είναι ακόμη μεγαλύτερος στο τέλος της χρονιάς, ερχόμαστε να προσθέσουμε σε αυτό τον συνολικό χώρο της επόμενης τριετίας, ένα επιπλέον 1% του ΑΕΠ περιθώριο, από το 2020 και μετά.
Με δυο λόγια διαμορφώνονται οι όροι για ένα ισορροπημένο πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης, αρχής γενομένης από το 2019, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.
| | ΛΥΔΙΑ_Θ 08-05-2019 @ 19:39 | ::theos.:: ::theos.:: ::theos.:: | | Μάριος Μαρμάρου 09-05-2019 @ 01:02 | «Η παρέλαση του παλιού καινούργιου»
«Στεκόμουν πάνω σε έναν λόφο
Κι είδα το Παλιό να πλησιάζει
Μα ερχόταν σα Νέο.
Σερνόταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια
Που κανένας δεν είχε ξαναδεί
Κι απέπνεε νέες μυρωδιές σαπίλας
Που κανείς δεν είχε ξαναμυρίσει (…)»
Μπέρτολτ Μπρεχτ
| | |
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο
|
|
|