|
**Ηώς** 12-06-2021 @ 15:13 | Χρήστος Ζουλιάτης
Αγαπημένα · 8 Ιουνίου στις 7:37 π.μ. ·
Το ΚΑΨΙΜΟ και η ΠΟΛΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ
Κάποτε ο δικτάτορας Μεταξά έκαιγε τα κομμουνιστικά βιβλία στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ακόμα και της σχολικής διδασκαλίας, όπως η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και ο «Επιτάφιος» του Περικλή, για να μην τον εκλάβουν οι μαθητές ως έμμεση αποδοκιμασία των μηχανισμών του κράτους. Στην πυρά και η «Ζωή εν Τάφω» του Στρατή Μυριβήλη, επειδή ήταν αντιπολεμικό βιβλίο, έργα του Πλάτωνα, του Θουκυδίδη, του Ξενοφώντα, του Σίγκμουντ Φρόιντ, του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του Ανδρέα Καρκαβίτσα, του Ανατόλ Φρανς, του Χάινριχ Χάινε, των Μαξίμ Γκόρκι, του Λέον Τολστόι, του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και το συνολικό έργο του Καρλ Μαρξ κ.ά.
ΣΗΜΕΡΑ, στην Ελλάδα του 2021 δεν τα καίνε αλλά τα ΠΟΛΤΟΠΟΙΟΥΝ και αναφέρομαι στην πολτοποίηση του κατασχεμένου στοκ βιβλίων που βρισκόταν στις αποθήκες των εκδόσεων Γαβριηλίδη από τις πιστώτριες τράπεζες! Μια εγκληματική πράξη των τραπεζών, στηριζόμενες σε κάποιο νόμο της αστικής δημοκρατίας, δίχως να υπάρξει ενημέρωση, έστω των συγγραφέων οι οποίοι τα υπέγραφαν. Για τις τράπεζες το ανεκτίμητο του βιβλίου δεν μετράει όσο ο πολτός που έχει συγκεκριμένο τιμολόγιο.
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κάσδαγλης Χριστόφορος σχολιάζει:
«ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ) ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ!
Πρόκειται σίγουρα για μία από τις πιο αποτρόπαιες ειδήσεις των ημερών: Αν ισχύει η σχετική πληροφορία που δημοσιεύτηκε στο facebook (και από ό,τι φαίνεται ισχύει) οι πιστώτριες τράπεζες πολτοποίησαν όλο το απόθεμα βιβλίων που είχαν στις αποθήκες τους οι εκδόσεις Γαβριηλίδη! Χωρίς να συνεννοηθούν με τους κληρονόμους του εκδότη, ούτε με τους συγγραφείς των βιβλίων. Χωρίς να τους περάσει καν από το μυαλό να τα διαθέσουν σε δημόσιες και σε σχολικές βιβλιοθήκες, να τα πουλήσουν έστω, να τα διασώσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο... Έκαψαν ποίηση, έκαψαν πεζογραφία, έκαψαν δοκίμια, έκαψαν τη μνήμη, την ευαισθησία και την τυπογραφία..
Αλλά βιάζονταν, βλέπεις, οι τραπεζίτες να αδειάσουν το κτίριο, προφανώς για να το αξιοποιήσουν. Κατά τα άλλα, οι περισσότερες τράπεζες φροντίζουν για τον πολιτισμό μέσω των ιδρυμάτων που διαθέτουν». | | **Ηώς** 12-06-2021 @ 18:28 | Ἄχ, κύριε Γαβριηλίδη (κατά τό «ἄχ, κύριε Μαλακάση»),
ποῦ νά τό φανταζόσουν, ὅταν ἔφευγες ἀπό ἐτοῦτον τόν κόσμο (στά 66 σου μόλις χρόνια τόν Φεβρουάριο τοῦ 2020), ὅτι ἡ ζηλευτή σου πορεία, ἀπό τό «Πλέθρον» τοῦ Ρηνόπουλου καί τῆς Στογιαννίδου, ἀπ’ ὅπου μᾶς ἔδωσες τήν μοναδική «Ρεμπέτικη Ἀνθολογία» τοῦ Τάσου Σχορέλη, ἀπό τήν συναναστροφή σου μέ τόν Αἰμίλιο Καλιακάτσο καί τόν Ἀλέξη Ζήρα μέ κατάληξη τίς τόσο ἐμπνευσμένες «Ἐκδόσεις Γαβριηλίδη», θά τελείωνε τόσο ἀταίριαστα μέ τόν χαρακτῆρα καί τά «πιστεύω» σου…
Ποῦ νά περίμενες αὐτή τήν βαρβαρότητα, ἐσύ, πού ἐξέδωσες τόν Θόδωρο Καλλιφατίδη, πού σάρωνε στή Σκανδιναβία μέ τό «Μέ λένε Στέλιο», τόν φίλο σου Πέτρο Μαρκάρη καί τόν ἐξαίσιο πολυχῶρο στό Μοναστηράκι (Poems and Crimes Art Bar) μέ ἐκεῖνες τίς ὑπέροχες βραδιές, μέ τήν Βάσω καί τούς φίλους, πού ἦταν πολλοί.
Καί πῶς νά ξεχαστεῖ τό “Block 25” γιά τήν ἱστορία τῆς μάνας σου, πού ἐπέζησε ἀπό τόν ὄλεθρο τοῦ Ὁλοκαυτώματος! Περιμένουμε τήν «συγγνώμη» ἐκείνων πού ἀσχημόνησαν. «Θυμόμαστε, δέν χρησιμοποιοῦμε» ἔλεγε ὁ Σάμης, κάθε Ἰανουάριο, στόν «μῆήνα τοῦ Ὁλοκαυτώματος». | | |
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο
|
|
|