| Στο δυσδιάστατο κόσμο της Μουτζούρας, ζούνε ευτυχισμένοι πολλοί χαρακτήρες με σκοπό το νόημα. Εκεί, στη μεγάλη πρωτεύουσα, κατοικούν τα Γράμματα. Στο κέντρο της πόλης κατοικούν τα κεφαλαία και έξω στα προάστια, τα μικρά. Δε τα πάνε καλά μεταξύ τους. Τα κεφαλαία προσπαθούν να επιβληθούν στα μικρά και είναι σε σύγκρουση!
Πολλές φορές τα φωνήεντα ξεκινάν πορείες και κάποια σύμφωνα, συμφωνούν μαζί τους. Αλλά το πρόβλημα έγκειται στα ομόηχα, όπου ακούγεται ένα ΙΥΗΕΙΟΙ και μετά ρωτάς…
Ποιος το έκανε; Και οι πέντε ύποπτοι λένε όλοι… Δεν είμαι εγώ, δεν είμαι εγώ, δεν είμαι εγώ! Ευτυχώς τα ΟΩ ξεχωρίζουν ακόμα, γιατί το ένα είναι μεγάλον και το άλλο μικρόν. Μέγα, σημαίνει μεγάλο, τόνιζαν πάντα τα Ωμέγα.
Έτσι, ένας χαμός από γράμματα που δίνανε ζωή, στο κόσμο της Μουτζούρας. Το κάθε ένα είχε τη δική του φωνή και όσοι ψάχνανε σε αυτό το χαμό, προσπαθούσαν να βρουν την ουσία. Κάθε γράμμα έκρυβε μια μικρή ουσία από πίσω. Το «Ρ», για παράδειγμα, συμβόλιζε τη ροή και το «Ο» την ολότητα… Αλλά αυτά είναι παλιά στο κόσμο της Μουτζούρας. Έτσι κάθε γράμμα είχε λίγη ουσία. Αν ο λόγος ήταν ορθός, τότε τα γράμματα ήταν σε τέλεια θέση
και η ουσία περιεκτική και ξεκάθαρη.
Μα είχαν προβλήματα στην πόλη… Μερικά γράμματα ήταν ανώριμα και δεν τους άρεσε η θέση τους. Έτσι άλλαζαν θέση με τα γύρω τους ή παράταγαν την έννοια μόνη της. Άλλα πάλι, λογομαχούσαν με τα διπλανά τους, μέχρι που ένα απ’ τα δύο να μην ακούγεται. Η Ετυμολογία προσπαθούσε να διορθώσει τα αδιόρθωτα, το νόημα είχε αρχίσει να χάνεται! Τα σημεία στίξης χανόντουσαν στη τεράστια πρωτεύουσ, και το κόμμα, δεν είχε έρθει ακόμα.
Για να τα διορθώσει όλα αυτά ο Άλφα, Πρωθυπουργός της χώρας της Γραφής, διέταξε να διοργανωθεί μια μικρή ομάδα για να λύσει αυτό το ζήτημα!
Την ομάδα αποτελούσε, ένα Όμικρον, ένα Χι και μια Γιώτα. Το Όμικρον όταν άκουσε τη διαταγή του Άλφα, σκέφτηκε ότι είναι μικρή η ομάδα και το ο-μικρόν ταιριάζει σε αυτή! Ο Χι δε σκέφτηκε! Δε το έκανε ποτέ αυτό! Μόνο χτύπαγε και χαχάνιζε! Ήταν ο φρουρός του Άλφα, βλέπετε αυτοί οι δύο πάνε μαζί είτε… Αχ σαν επιθυμία, είτε σαν χαχανιτό! Ο ίδιος ο Άλφα έστειλε τον Χι! Όσον αφορά τη Γιώτα, αυτή ήταν παλιά στο κόσμο της Μουτζούρας. Είχε ξεκινήσει από Τελεία, μετά έγινε Παύλα και μετά έγινε Γιώτα, έτσι ήξερε και πολλά! Με τη λεπτή φωνούλα της χώραγε στις διαφωνίες των άλλων. Ήταν καλή ομάδα οι ΟΧΙ και βάλθηκαν να λύσουν το μυστήριο!
Το Όμικρον άρχισε να ερευνά το πρόβλημα του νοήματος. Έψαξε στοίβες με μουτζούρες για επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Το μόνο που έβρισκε όμως ήταν κάτι καμπύλες και κάτι συστολές. Πού να ήξερε πως αυτά θα γίνουν το καλλιγραφικό και (&). Τότε άκουσε για την υποδιαστολή, το συζητάγανε δύο αριθμοί που ήταν και αυτοί μπλεγμένοι στις μουτζούρες. Η Γιώτα περίμενε προβληματισμένη, καθώς ο Χι έκανε οδοφράγματα σε κάτι φωνήεντα. Έτσι γέμιζαν οι πορείες χαχανητά.
Το Όμικρον επέστρεψε και τους εξήγησε το μύθο της υποδιαστολής. Έτσι η μικρή ομάδα από γράμματα ξεκίνησε να πάει στη συνοικία των αριθμών. Εκεί θα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και το δικό τους πρόβλημα, με αυτούς που ειδικεύονται στα προβλήματα!
Το Όμικρον κατρακύλησε πρώτο ως τη συνοικία των αριθμών για να βρει την υποδιαστολή. Φτάνοντας και επειδή όλοι τον μπέρδεψαν με Μηδενικό το κοίταζαν πανικόβλητοι! «Αυτό μας έλειπε, όλοι οι αριθμοί κολλάνε υποδιαστολές, τώρα εμφανίζεται και το Μηδενικό…» Τη βάψαμε! σκεφτόντουσαν και κοίταζαν απ’ την άλλη κάνοντας πως δεν το βλέπουν! Η συνοικία των αριθμών είχε αλλάξει! Κάποιοι αριθμοί είχαν υιοθετήσει μια υποδιαστολή, άλλοι φοβόντουσαν τις υποδιαστολές και άλλοι ήταν αρνητικοί σε όλα.
Στη γωνία Πυθαγόρα, που θα ήτανε πλατεία αλλά θεώρησε τον κύκλο πολύ τέλειο σχήμα και θέλησε να ταπεινολογήσει, έγινε γωνία και δέσμευσε μόνο 35ο μοίρες, σαν σωστός φίλος του κύκλου, είπε και ξε-Φύσησε. Εκεί κάποιοι αριθμοί στέκουν σε ουρά χιλιομέτρων πίσω από μία μεταβλητή! Μπροστά στα μάτια του Όμικρον, άλλαξε ένα τρίτο σε υποδιαστολή και γέμισε Τριάρια όλο το κέντρο.
Άλλαζε γρήγορα η κοινωνία των αριθμών, αλλά και γιατί να μην άλλαζε; Αφού οι αριθμοί πάντα ήταν αποφασισμένοι να λύσουν το κάθε πρόβλημα. Οι αριθμοί είχανε ήδη καταλάβει ότι για αυτό ευθύνεται ο αριθμός Πέντε, που είχε βρει τη παραμορφωμένη Τελεία. Με τη βοήθεια της κατάφεραν να κόψουνε το κύκλο σε επτά κομμάτια και τους έπεισαν όλους πως η υποδιαστολή έχει νόημα! Αυτό διαδόθηκε και όλες οι παραμορφωμένες τελείες ήρθαν στη συνοικία των αριθμών.
Μία μικρή υποδιαστολή πλησίασε το Όμικρον και αυτό τη χάιδεψε! Λίγα δευτερόλεπτα μετά, η Αριθμονομία παρουσιάστηκε στο Όμικρον του πήρε τα στοιχεία. Τον ενημέρωσε πως η υποδιαστολή του ανήκει πια και είναι υπ΄ ευθύνη του! Βλέπετε υπάρχουν πολλές αδέσποτες υποδιαστολές στη συνοικία και δε θα ανεχθούμε ούτε μία ακόμα! Καθώς φεύγανε, έφτασε ο Χι και η Γιώτα. Το Όμικρον μαζί με τη μικρή υποδιαστολή τους, εξήγησαν τι έγινε, ενώ γύρω τους άρχισαν να μαζεύονται πλήθος αριθμών μπερδεύοντας το νόημα.
Δεν σύχναζαν τα γράμματα στη συνοικία των αριθμών. Το Όμικρον το περάσανε για Μηδενικό, τη Γιώτα την αναγνώρισαν με το όνομα Παύλα, μα ο Χι ήταν σαν ένας γιγάντιος πολλαπλασιασμός και σ’ αυτούς άγνωστος! Η Γιώτα είπε στο Όμικρον ότι πρέπει να πάνε στον Πέντε. (Αυτό το άκουσε από τους ψιθύρους των αριθμών.) Έκαναν νόημα στον Χι, να τους κρατήσει απασχολημένους και έφυγαν.
Η Δύο ρώτησε τον Χι αν έχει κάποια αξία. Ο Χι απάντησε «Δε ξέρω». Τότε οι αριθμοί είπαν, αν τους επιτρέπει, να τον ρωτήσουν κάποια πράγματα να δούνε τι ξέρει. Τον ρώτησαν αν ξέρει τις τέχνες. Ξέρω, απάντησε!Τον ρώτησαν αν ξέρει το νόημα. Είμαι το νόημα, είπε με υπεροψία! Τον ρώτησαν τι δουλειά κάνει και απάντησε «Επιβάλλω το νόημα!» Ο Επτά ρώτησε, θέλεις να δουλέψεις για ‘μας; Ο Χι απάντησε «Αν με χρειάζεστε, ναι!» Έτσι άρχισαν να υποθέτουν τι ξέρει κι αυτός έλεγε πως κατέχει την κάθε γνώση!
Αρχίσανε να κάνουν πράξεις μεταξύ τους κι αυτός καθόταν απ’ την άλλη πλευρά του ίσον λέγοντας ότι ξέρει το αποτέλεσμα! Οι αριθμοί αλλάζοντας τη θέση του Χ, κάνανε τις πράξεις τους και βρίσκανε τη λύση μόνοι τους! Ποτέ δε ρωτήσανε τον Χ τι ξέρει, μόνο αν ξέρει ρωτούσαν! Ο Χ απλά κράταγε τη θέση και έλεγε ότι ξέρει. Εντωμεταξύ, το Όμικρον και η Γιώτα φτάσανε στον Πέντε. Όσο πιο κοντά μπορούσανε, γιατί είχε γεμίσει όλες τις γραμμές του με υποδιαστολές και δεν υπήρχε ροή. Η Γιώτα φώναξε ότι η λύση είναι ο χώρος!
Αν οι υποδιαστολές είχαν ένα κενό, θα ήταν πιο εύκολο να περνάν οι χαρακτήρες! Η Υποδιαστολή χοροπήδαγε ανήσυχη και μόλις τελείωσε η Γιώτα, είπε: «Μπορούμε να πάμε πρώτοι αφού τώρα είμαι υποδιαστολή με αξία… έστω και μηδενική!» Η Γιώτα χαμογέλασε και εξήγησε στην Υποδιαστολή τι είναι τα γράμματα. Μα αμέσως μετά της πρότεινε να συνεχίσει το σχέδιο της για να φτάσουν ως τον Πέντε. Η Υποδιαστολή πήρε το Όμικρον που ήταν μεταμφιεσμένο σε μηδενικό και σε μία στιγμή βρέθηκαν στον Πέντε! Ακολούθησε μεγάλη συζήτηση για να καταλάβει ο Πέντε πώς το Όμικρον βρέθηκε με υποδιαστολή και μετά ο Πέντε τους εξήγησε την έννοια της δεκάδας και του δεκαδικού συστήματος. Τους είπε επίσης και για τις ιδιότητες της υποδιαστολής…
Η συζήτηση συνέχισε ως εξής:
-Βλέπεις, η υποδιαστολή δένεται με το χαρακτήρα και δημιουργεί μπλεξίματα... (Είπε ο Πέντε)
-Τι θα έλεγες αν παίρναμε μερικές από εδώ; (Απάντησε το Όμικρον)
-Αν είναι να τις πάτε πίσω στις ανόητες μουτζούρες, όχι! Δε σας αφήνω!
-Ηρέμησε και καμία δε θα πάει στις μουτζούρες, θα τις πάρουμε μαζί μας στην πρωτεύουσα με τα γράμματα, που έχουμε πρόβλημα με το νόημα!
-Μα τότε με χαρά! (αποκρίθηκε ο Πέντε)
-Στάσου όμως! Θα κάνουμε μια συμφωνία. Όσες υποδιαστολές θέλουν να έρθουν στα γράμματα, θα αλλάξουν την ουσία τους για να βοηθήσουν το νόημα. Έτσι θα πρέπει να αλλάξουν και όνομα! Θα τις ονομάσω… Κόμμα, για να τους θυμίζει το κώμα και να σταματάνε οι λέξεις. Έτσι θα μπορούν οι άνθρωποι να προλαβαίνουν να σκεφτούν!
-Εντάξει, εντάξει! Αρκεί να μην πειραχτεί καμία από τις υποδιαστολές που λειτουργούν ήδη, γιατί αλλιώς θα μπούμε στο μάτι του παράδοξου!
-Συμφωνώ! …Και ένα τελευταίο! Μετά το Κόμμα κανένας χαρακτήρας δε θα κολλάει…
-Ας είναι! Είπε ο Πέντε και άρχισαν να ενημερώνουν τις υποδιαστολές. Οι περισσότερες είπαν ναι στη πρόταση της πρωτεύουσας και ήταν θετικές στην αλλαγή. Έτσι αρκετά κόμματα πλημύρισαν το νόημα και προσπάθησαν να βάλουν σε τάξη το λόγο.
Το νόημα βελτιώθηκε λίγο, αφού όλοι συμφώνησαν το κόμμα να γίνει μια μικρή ανάσα, μία παύση συναισθήματος. Αφού πάντα θα έμπαινε κενό μετά, δε κολλούσαν οι χαρακτήρες όπως στη συνοικία των αριθμών.
Λίγες γραμμές μετά… Γρήγορα όλα ήρθαν σε τάξη! Όλα; Ε όχι και όλα… Το Όμικρον, ο ήρωας μας, έμεινε με μια υποδιαστολή που του άνηκε από το νόμο, ευτυχώς βρήκε δουλειά σε αυτό το ό,τι το αναφορικό, που εξηγεί ό,τι μας οδήγησε εδώ. Παρόλα αυτά είναι το μόνο γράμμα με υποδιαστολή ως σήμερα.Ο Χ έμεινε στη συνοικία των αριθμών παγιδευμένος στα θέλω του, γιατί δήλωσε πως θέλει να δουλέψει για τους αριθμούς. Η δουλειά του είναι να επιβάλλει το νόημα. Έτσι τώρα πρέπει να τηρεί το νόημα της απάντησής του, στο εαυτό του, και εξαιτίας αυτού έμεινε για πάντα ένας άγνωστος Χ.
Η Γιώτα κινήθηκε λεπτά και χάθηκε ανάμεσα στους χαρακτήρες των αριθμών.
Ίσως να πήγε και στην πόλη της στίξης να δει τους παλιούς της φίλους, τις Παύλες.
Μετά από την προσθήκη του κόμματος, στην πρωτεύουσα των γραμμάτων είχαμε και ένα καινούριο ζευγάρι… Το ερωτηματικό!
Πολύ περίεργο το Ερωτηματικό!
Το Ερωτηματικό είναι μία τέλεια Τελεία που ερωτεύτηκε μία ατελής Τελεία!
Τώρα αυτό δεν είναι τέλειο; Είναι;
Όταν πολλά ερωτηματικά μαζεύονται μαζί, αναρωτιούνται και ταξιδεύουν σε χώρους φαντασίας και γνώσεις. Αναγκάζονται να πηγαίνουν στους αριθμούς και να κάνουνε πράξεις με έναν άγνωστο που λέει πως όλα τα ξέρει, για να βγάλουν τι; Ένα αποτέλεσμα! Ένα αποτέλεσμα που ίσως έχει κάποιο νόημα.
Γιατί στον κόσμο της Μουτζούρας κρύβεται το νόημα, εκεί που ιδέα συναντά την ύλη και γίνεται τέχνη.
Υ.Γ. Αυτή την εποχή συμβαίνουν πολλά θαυμαστά αλλά και ερωτηματικά στο κόσμο της Μουτζούρας… Αν μ’ αξιώσει ο δημιουργός θα επιστρέψω και με άλλες ιστορίες, όπως την ιστορία των σχήματων και την τριγωνομετρία, μα για την ώρα γνωρίσατε έναν κόσμο που προσπαθεί να βάλει σε τάξη, το νόημα, για να φανεί η ουσία...
|
| | | | | | | Στατιστικά στοιχεία | | | | Σχόλια: 3 Στα αγαπημένα: 0
| | | | | | |
|