Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
132740 Τραγούδια, 271228 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 Παιδεραστίας Μυθιστορία
 κατά τας αρχαίας γραφάς της π.Λ. εποχής.
 
“Αν στη χαριτωμένη άνθηση της νεότητας αυτός είναι ερωτευμένος με ένα αγόρι, νοιώθει λαχτάρα για τους μηρούς του και για το γλυκό του στόμα ”
“Ευτυχισμένος είναι ο άνδρας που κατέχει αγόρια γεμάτα έρωτα και ποδοκροτούντες ίππους, κυνηγετικά σκυλιά κι ακόμα φίλους στην ξενιτιά ”
(Απόσπασμα από ποίημα που έγραψε ο ΣΟΛΩΝ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ο οποίος στο νόμο του που αφορούσε την παιδεραστία όριζε ότι θα τιμωρούνται μόνον ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ αν ερωτευτούν ή ενοχλήσουν ένα αγόρι και τους απαγόρευε την είσοδο στις παλαίστρες όπου γυμνά-ζονταν οι νεανίες, καθώς τόσο η παιδεραστία όσο και η άθληση χαρακτήριζε τον ελεύθερο άνθρωπο και έπρεπε να προορίζεται μόνο γι’ αυτόν.)
Κατά τα κοινωνικά ήθη της τότε εποχής η πορνεία ασκούταν από άνδρες που συνήθως ήταν δούλοι και επήλυδες, δηλ. δεν ήταν πολίτες. Η παιδεραστία ήταν προνόμιο του ελεύθερου πολίτη.
Η σχέση μεταξύ ενός πρεσβύτερου εραστή και ενός νεαρού ερωμένου άρχιζε όταν ο νεαρός ήταν ανάμεσα στα 12 και τα 18 , είχε στοιχεία παιδαγωγικά και έπαυε όταν ο νεαρός ενηλικιωνόταν.
Το πιο διάσημο ανάμεσα σε αυτά τα ζευγάρια ήταν οι Τυραννοκτόνοι , ο έφηβος Αρμόδιος και ο μεσήλικας Αριστογείτωνας , που συνωμότησαν και σκότωσαν τον τύραννο Πεισιστρατίδη Ίππαρχο (ο άλλος Πεισιστρατίδης, ο Ιππίας τη γλύτωσε και τους θανάτωσε).

Ο μέγιστος και κράτιστος Νεφεληγερέτης Δίας , πατέρας θεών και ανθρώπων είχε πολλές αδυναμίες και έντονο ηδονισμό. Ανάμεσα στα αντικείμενα του πόθου του ήταν και ο πανέμορφος έφηβος Γανυμήδης, ο πρίγκηπας, ο γιος του Τρώα και της Καλλιρόης . Τόσο σφοδρά τον ερωτεύτηκε που μεταμορφώθηκε σε αητό και κατέβηκε στην πεδιάδα του παππού του θεού-ποταμού Σκάμανδρου και τον άρπαξε. Τον ανέβασε στον Όλυμπο και τον είχε από τότε αθάνατο εραστή και κεραστή (οινοχόο) στα συμπόσια των ολυμπίων θεών, κι ας τρωγόταν με τα ρούχα της η Ήρα πως την παραμελεί για χάρη του βάρβαρου αρχοντόπουλου , απ' τη Φρυγία φερμένου. Κι έστειλε ο Δίας παρηγοριάς δώρο στον Τρώα δυο θεϊκά άλογα γοργοπόδαρα κι ένα χρυσό κλήμα , έργο του Ηφαίστου.

Μα κι ο αδελφός του ο Ποσειδώνας ένιωσε πάθος για ένα αρχοντόπουλο της Φρυγίας, τον γιο του Ταντάλου, τον νεαρό Πέλοπα κι ευθύς τον άρπαξε για να τον έχει ερωμένο κι οινοχόο του. Κι όταν τον έστειλε ξανά στη Γη, στην Πίσα της Ηλείας για να νικήσει σε αρματοδρομία και να πάρει ως έπαθλο την κόρη του Οινόμαου, του έδωσε άρμα χρυσό και φτερωτό που έτρεχε σε στεριά και σε θάλασσα και πρώτευσε και κέρδισε την Ιπποδάμεια και το βασιλικό το θρόνο.

Ο Δάφνις, ο πανέμορφος νεαρός βοσκός, πριν μπλέξει με τη Χλόη , ήταν ο ιδανικός ερωμένος τόσο για τον λαμπερό Απόλλωνα όσο και για τον τραγοπόδαρο τον Πάνα , ο οποίος τον έμαθε να παίζει τον αυλό του.

Δύο φιγούρες νεαρών ανδρών έχουν συνδεθεί και με τον Ηρακλή: ο 16χρονος ανιψιός του Ιόλαος που τον υπηρετουσε ως ηνίοχος και εραστής, και ο όμορφος μακρυμάλλης Υλας ( γιος του βασιλια των Δρυόπων Θεοκλύμενου), που μαζί ταξίδεψαν στην Αργοναυτική Εκστρατεία και τον έχασε για πάντα μέσα σε ένα δάσος.








 Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 6
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Συλλογή
      Ιστορικά
      Κατηγορίες
      Γεγονότα - Ιστορία - Μυθολογία,Κοινωνικά & Πολιτικά
      Ομάδα
      
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση.
 
Αγιοβλασιτης
17-07-2022 @ 14:44
Πάντα σημαντικές και ιδιαίτερες και αναρτήσεις σου
Σταύρο.. ::theos.::
malkon64
17-07-2022 @ 17:24
Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση.


ΛΑΘΟΣ ...

ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ! ! ! ΛΕΩ ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΜΥΑΛΟ .....
tabasco0
17-07-2022 @ 18:42
εχουν ενδιαφερον τα ενδιαφεροντα σου για οποιον ενδιαφερεται
daponte
17-07-2022 @ 20:48
Όταν ο φιλόσοφος Ξενοφάνης ο Κολοφώνιος δήλωνε τον 6ο π.Χ. αιώνα ότι:
¨Όλα τα απέδωσαν ο Όμηρος και ο Ησίοδος στους αθάνατους θεούς... τραγούδησαν πολυάριθμες παράνομες θείες πράξεις: κλοπή, μοιχεία, κι αμοιβαία εξαπάτηση."
"Οι Αιθίοπες λένε ότι οι θεοί τους είναι μαύροι με κοντή μύτη Οι Θράκες πως οι δικοί τους είναι γαλανομάτηδες και κοκκινοτρίχηδες.Αν τα άλογα και τα βόδια είχαν τα χέρια και μπορούσαν να ζωγραφίσουν οι θεοί τους θα ‘μοιαζαν πολύ με άλογα και βόδια." .............." Ένας θεός μέγιστος μεταξύ των θεών και των ανθρώπων. Καθόλου δε μοιάζει με τους θνητούς στο σώμα ή τη σκέψη."................

έδινε άλλον έναν ανθρώπινο φιλοσοφικό ορισμό για τη φύση του Θεού, δικαιώνοντας τον Πρωταγόρα που έλεγε :

"Κριτήριο για όλα τα πράγματα είναι ο άνθρωπος, για όσα υπάρχουν ότι υπάρχουν, και για όσα δεν υπάρχουν ότι δεν υπάρχουν"
και
" Για τους θεούς, δεν μπορώ να ξέρω ούτε αν υπάρχουν ούτε αν δεν υπάρχουν ούτε ποια είναι η μορφή τους. Γιατί πολλά πράγματα εμποδίζουν τη γνώση: το γεγονός ότι πολλά πράγματα είναι άδηλα και δεν φαίνονται και η συντομία της ανθρώπινης ζωής"

Οι παραπάνω αντιλήψεις κινούνται στο πλαίσιο του Ορθού Λόγου όπως τον αντιλαμβανόταν η αρχαία ελληνική κοσμοθεωρία.
-Ειρήνη-
18-07-2022 @ 15:44
Από πότε ο Λ. έγινε ορόσημο;
daponte
18-07-2022 @ 16:51
Από τότε που πυροδότησε μαζικές αντιδράσεις εντός του κοινωνικού συνόλου.
Το "ορόσημο" αποτελεί ένα δικο μου σαρκαστικο σχόλιο επί των γεγονότων.

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο