Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
132760 Τραγούδια, 271256 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 Alexandria
 
ALEXANDRIA

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Άγρια χαράματα μας ξυπνήσανε. Για το ταξίδι στην Αλεξάνδρεια. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ (Eskendereyya) έχει έναν πληθυσμό των 4.1 εκατομμύριων και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Αίγυπτο, μετά το Κάιρο. Ιδρύθηκε ως μία μικρή φαραωνική πόλη το 334 π.Χ. από τον Μεγαλέξανδρο και παρέμεινε πρωτεύουσα της Αιγύπτου για περίπου μία χιλιετία όταν οι μουσουλμάνοι κατέκτησαν την χώρα(641 )και η καινούργια πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Fustat που αργότερα συμπεριλήφθηκε στην πόλη του Κάιρου .Σήμερα πολλά ευρήματα εκείνης της εποχής είναι εκτεθειμένα στις κατακόμβες του Kom al-Shoqqafa.
Με την τσίμπλα στο μάτι αλλά ορεξάτοι για ταξίδι μπήκαμε στο λεωφορείο. Το ψυγείο του λεωφορείου μας πρόσφερε ανά πάσα ώρα και στιγμή εμφιαλωμένο παγωμένο νεράκι. .Οι μισοί αποκοιμήθηκαν αμέσως και οι άλλοι στηθήκαμε στα παράθυρα για να δούμε την πλούσια βλάστηση στην εθνική οδό .Μέσα στην έρημο έβλεπες φυτείες από μάγκο, κόκκινους και κίτρινους χουρμάδες και καλλιέργειες καλαμποκιού ήταν η έμπρακτη απόδειξη της εργατικότητας και της ικανότητας των χωρικών. Ο Νείλος με τις συχνές πλημμύρες πρόσφερε, εδώ και αιώνες το πρόσφορο έδαφος για όλες τις καλλιέργειες. Δίπλα μας περνούσανε χιλιάδες αυτοκίνητα, τα περισσότερα αγροτικά και ελάχιστα μηχανάκια. Ο ξεναγός μας διευκρίνισε ότι οι αιγύπτιοι υποτιμάνε το μηχανάκι και θα θυσιάσουν όλες τις οικονομίες τους για ένα αμάξι. Κάπου κάπου δεξιά και αριστερά της εθνικής οδού έβλεπες μικρές πυραμίδες με πολλά μικρά παραθυράκια. Ήταν περιστερώνες. Θυμήθηκα λίγο την Ελλάδα, ειδικά την Τήνο με τις πανέμορφες μεγάλες περιστερώνες της .Εδώ τα περιστέρια (γεμιστά με ρύζι, μυρωδικά σταφίδες και κουκουνάρια)είναι σπεσιαλιτέ της αιγυπτιακής κουζίνας. Είναι μία λιχουδιά Μετά από μία ώρα κάναμε μία στάση για καφέ και για…..Ο καφές ήταν απίστευτα δυνατός και γεμάτο αρώματα (βάζουνε κάρδαμο) και δικαιολόγησε την φήμη του. Στις τουαλέτες αντικρίσαμε αυτό που δύσκολα μπορείς να το δεχτείς το 2008.Οι τουαλέτες δεν είχανε νερό και η κυρία που τα καθάριζε μας παρακαλούσε να περιμένουμε ρίχνοντας νερό από μπουκάλια πλαστικά .Αυτό ανήκει στα αρνητικά των αραβικών χωρών Κατ όλη την διάρκεια της παραμονής μας στην Αίγυπτο (ακόμα και σε ξενοδοχείο πολυτελείας) βλέπαμε κάποιον στην τουαλέτα που περίμενε μπακσίς (πουρμπουάρ)
Μετά από δυόμισι ώρες φτάσαμε στο λιμάνι. Η πόλη με το Φάρο της ήταν πανέμορφη, με πολλά μεγάλα αριστοκρατικά κτήρια που ανήκανε κάποτε στους έλληνες ευεργέτες. Το όνομα φάρος προέρχεται από μία μικρή νησίδα που βρίσκεται απέναντι στην πόλη και ονομάζεται Φάρο. Πολλοί δρόμοι διατηρούν ελληνικές ονομασίες. Το τραμ είναι το πρώτο τραμ που κυκλοφόρησε στην Αφρική(1860) και εξυπηρετεί κυρίως το φοιτητικό κόσμο. Η θαλασσινή αύρα ήταν ευχάριστη και το αεράκι χάιδευε τα μαλλιά μας. Πήγαμε στις ρωμαϊκές κατακόμβες και μετά στο σπίτι του Κ. Καβάφη. Το εσωτερικό του διαμερίσματος ήτανε λυτό και το σιδερένιο κρεβάτι σε προετοίμαζε για το σχεδόν ασκητικό τρόπο ζωής του μεγάλου ποιητή. Στο διπλανό, ειδικά διαμορφωμένο ,δωμάτιο υπήρχαν μερικά βιβλία του Σ. Τσίρκα. Από τα μεγάφωνα ακούγαμε ποιήματα του Κ.Καβάφη από την μελαγχολική φωνή της Ε. Λαμπέτη.
Μετά ήρθε η μεγάλη στιγμή. Επισκεφτήκαμε την περίφημη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Ιδρύθηκε στις αρχές του 3ου αιώνα επί του Πτολομέου του Δεύτερου που αρχικά είχε τον ναό αφιερωμένο στις Μούσες (από εκεί προέρχεται το όνομα Μουσείο και το αγγλικό όνομα museum .Είναι γνωστή η εξέλιξη και η καταστροφή της από ένα άρρωστο μυαλό. Σήμερα η Bibliotheca Alexandrina είναι μία αξιοζήλευτη και πλούσια βιβλιοθήκη. Χτίσθηκε στην θέση της παλιάς βιβλιοθήκης κοντά στην ακτή κυρίως με έξοδα της UNESCO,εγκαινιάστηκε το 2003 και είναι ένα κόσμημα του αραβικού κόσμου. Είναι τέλεια επανδρωμένη με κομπιούτερ και πολύγλωσσα βιβλία με τα τελευταία επιτεύγματα της επιστήμης .Οι άνετοι χώροι, η άμεση πρόσβαση στην πληροφόρηση πάσης φύσεως και οι συχνές εκθέσεις που γίνονται εντός της δικαιολογούν την συνεχή ροή των ντόπιων και ξένων επισκεπτών της..
Σε λίγο καθίσαμε να φάμε σε ένα εστιατόριο. Τιμήσαμε τις περίφημες αραβικές πίτες(εντελώς διαφορετικές από αυτές που τις πουλάνε εδώ ως αραβικές πίτες).Οι freshly-baked flat pide bread έχουν απίθανη γεύση και ανταγωνίζονται πολλές άλλες λιχουδιές που τρώνε στην Αίγυπτο. Η επίσκεψη μας στην Αλεξάνδρεια μας άφησε ωραίες αναμνήσεις. Η πόλη της Υπατίας και της Πηνελόπης Δέλτα, του Ομάρ Σαρίφ και του Παρθένη, του Καβάφη παραμένει μία υποχρεωτική στάση όταν επισκέπτεσαι την Αίγυπτο.



 Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 1
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Κατηγορίες
      Ταξίδια
      Ομάδα
      Πεζά
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

tzenilio@gmail.com
 
**Ηώς**
30-09-2008 @ 00:05
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ! ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΗΣ ΞΥΠΝΑΕΙ ΜΝΗΜΕΣ!
ΜΠΡΑΒΟ ΤΖΕΝΑΚΙ ΩΡΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ! ::up.:: ::love.:: ::hug.::

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο