Αλάβαστρη ομορφιά Δημιουργός: La Petite, ΧΙΩΤΗ ΣΩΤ. ΕΙΡΗΝΗ Καλημέρα... Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info ΑΛΑΒΑΣΤΡΗ ΟΜΟΡΦΙΑ
Της θάλασσας τ’ ασήμωμα
τύλιχτο στο κορμί σου
να ‘χεις αλάβαστρη ομορφιά
σαν κοιμηθώ μαζί σου
Της Άνοιξης τ΄ αστέρωμα
κάνε το μαξιλάρι
να βρεις μέσα στο όνειρο
ολόγιομο φεγγάρι
Γεννήθηκε στην Ύδρα
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007
μετά από μια συναυλία του Νότη Μαυρουδή, κάτω από
το φως του φεγγαριού στην ταράτσα
του Μουσείου της Ύδρας....
δηλαδή ένα μαγικό βράδυ...
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ:
Από άρθρο στην "Ελευθεροτυπία" που έπεσε στα χέρια μου, πριν λίγο καιρό...
Είναι μία μικρή κάρτα, χωράει στο πορτοφόλι και οι κάτοχοί της την έχουν πάντα μαζί τους. Πάνω της αναγράφονται οι εξής λέξεις: "Έχω αποφασίσει εκ των προτέρων να μη δεχτώ θεραπεία. Δεν θέλω να διατηρηθώ στη ζωή με μηχανική υποστήριξη". Η κάρτα διανέμεται σε βιβλιοθήκες, τράπεζες, ιατρεία, παμπ και άλλα δημόσια κτίρια στην πόλη Σάλφορντ στα περίχωρα του Μάντσεστερ. Όποιος την έχει, ζητά ουσιαστικά από τους γιατρούς να μην προσπαθήσουν να τον διατηρήσουν στη ζωή σε περίπτωση που μία πολύ σοβαρή ασθένεια ή ένα ατύχημα τον φέρουν πολύ κοντά στο θάνατο και του στερήσουν τη νοητική ικανότητα να πάρει ή να πει αυτή την απόφαση. Όπως ήταν αναμενόμενο, το πρόγραμμα αυτό, που προωθείται από το τοπικό συμβούλιο του Σάλφορντ, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Για όσους το στηρίζουν πρόκειται για το εισητήριο για έναν θάνατο με αξιοπρέπεια. Για όσους το αντιμάχονται, ανοίγει την πόρτα στην ευθανασία. Οι τοπικές Αρχές ισχυρίζονται ότι απλώς εφαρμόζουν νόμο που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι στη Βρετανία και επιτρέπει στους ενηλίκους να δηλώνουν σε έγγραφο (που δεσμεύει νομικά τους γιατρούς) τι είδους θεραπεία δεν θέλουν να λάβουν εάν χάσουν την ικανότητα να αποφασίζουν για τον εαυτό τους.
Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί, πιθανώς αφού έχουμε δει κάποιον κοντινό μας άνθρωπο να υποφέρει, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στο θάνατο, αν στη θέση του θα προτιμούσαμε να πεθάνουμε. Πολλοί μπορεί και να έχουμε κληθεί να πάρουμε μια πολύ δύσκολη απόφαση για λογαριασμό του, εάν πρέπει να κρατηθεί στη ζωή με κάθε τρόπο ή όχι. Ο νόμος που ισχύει στη Βρετανία και η κάρτα που διανέμεται στο Σάλφορντ επιχειρούν να δώσουν απάντηση σε αυτά τα πολύ ευαίσθητα ζητήματα.... Γι' αυτούς που υποστηρίζουν την ευθανασία και τις κάρτες πρόκειται για το δικαίωμα στην επιλογή, μια επιλογή που μάλιστα απαλλάσει τους κοντινούς τους από επώδυνες ή ίσως λανθασμένες αποφάσεις. "Ο παππούς μου γίνεται 94 αύριο, αλλά η ζωή του είναι αξιολύπητη. Λίγο έλειψε να πεθάνει πριν από έξι χρόνια και η απόφαση που πήραν οι κοντινοί του να τον κρατήσουν ζωντανό μπορεί να μην ήταν η καλύτερη. Δεν είναι η αγάπη που κρατά πολλές φορές τους ανθρώπους ζωντανούς, αλλά ο εγωισμός και ο φόβος", όπως γράφει άλλος αναγνώστης.
Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η συντριπτική πλειονότητα των Βρετανών είναι υπέρ της ευθανασίας. Το 76% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι άνθρωποι στα τελευταία στάδια της ασθένειας πρέπει να έχουν αυτή την επιλογή, ενώ το 56% πιστεύει ότι δικαίωμα στην ευθανασία πρέπει να έχουν και όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, χωρίς να είναι απαραιτήτως στα τελευταία της στάδια.
----------------
Αυτά συμβαίνουν στις πολιτισμένες χώρες. Στο Ellada, που δεν έχουμε για την ώρα το δικαίωμα της επιλογής, πεθαίνεις μέσα σε φριχτούς πόνους όπως ο πατέρας μου.. εγώ πάντως θα ήμουν από τους πρώτους που θα έβαζα μια τέτοια κάρτα μέσα στο πορτοφόλι μου, αν υπήρχε εδώ ανάλογη ρύθμιση. Μήπως να μετακομίζω σιγά σιγά;;
Αυτά για σήμερα... την καλημέρα μου Δημοσίευση στο stixoi.info: 16-03-2010 | |