Εμινέσκου_γιά Ποτσντάμ από Βερλίνο Δημιουργός: DETOBON Προσωπική μετάφραση από τα ρουμανικά Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info [B]Mihai EMINESCU (1850-1889)/ Μιχάι ΕΜΙΝΕΣΚΟΥ[/B]
[B]Γιά Ποτσντάμ από Βερλίνο [/B]
Γιά Ποτσντάμ από Βερλίνο
έχει τραίνο – είναι γνωστό,
ναί, αλλά κανείς δεν ξέρει
ότι ανέβηκα σ’αυτό,
με δυό τάλερα στη τζέπη
και παρέα με τη Μίλη,
μια ξανθιά γαλανομάτα
με γλυκά, κόκκινα χείλη.
Λέει ο Μπράχμα, ο πατήρ Μπράχμα
ότι ο κόσμος είναι απλώς
βάζο όπου καίει η φλόγα
της θυσίας συνεχώς.
Άναψα λοιπόν την πίπα
και θυσιάζουμε στο Μπράχμα
μια φιάλη κοκκινέλι
και λούκανικα - άλλο πράγμα !
Ο Δαρβίνος λέει πως έχω
αδελφό τον χιμπατζή.
Μαϊμούδόπαιδο είμαι, ξέρω,
η Μίλη όμως είναι γατί
Κι ανεβαίνουμε στο τραίνο
που κινάει αγάλι γάλι
κι έχω κι έναν Σοπενχάουερ
κάτω απ’την αμασχάλη.
Τώρα η μηχανή σφυρίζει
κι απ’τις μύτες ατμούς βγάζει,
δίπλα έχω το κοκκινέλι
και τη Μίλη – τι με νοιάζει !
(1875) Δημοσίευση στο stixoi.info: 17-04-2010 |