Ο μάγος με το βιολί

Δημιουργός: jenny

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

Ο μάγος με το βιολί

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Ο ΄΄ ζωντανός θρύλος από την Ιντιάνα ΄΄ ,ο Joshua Bell εμφανίστηκε σε λίγο πάνω στην σκηνή. Γεννημένος το 1967 ,με όψη έφηβου που μόλις ξεκίνησε την μουσική του σταδιοδρομία. Δίπλα του o Sam Haywood ο άγγλος πιανίστας που έκατσε αμέσως στο πιάνο. Μειδίασε και ετοίμασε προσεκτικά τις παρτιτούρες. Όλες οι ματιές ήταν συγκεντρωμένες στο πρόσωπο του βιολιστή. Στα λαμπερά μάτια του. Στα λεπτά δάκτυλά του και φυσικά στο βιολί του. Gibson Stradivarius. Ένα από τα 600 που καταγράφηκαν στον κόσμο από τα 1100 που κατασκευάστηκαν στην Κρεμόνα. Πως ηχεί ένα μουσικό όργανο που κατασκευάστηκε το 1680–1700;
Σταμάτησαν τα φτερνίσματα και οι φωνές.Απλώθηκε η σιωπή και η συναυλία ξεκίνησε. Με μία κίνηση ο καλλιτέχνης έγινε ένας με το βιολί του . Mozart, Beethoven, Ravel, Tchaikovsky και Sarasate .Ο σολίστ ερμήνευσε διαδοχικά το κάθε κομμάτι. Είχε μελετήσει προσεκτικά τον κάθε ένα και απέδωσε το κάθε κομμάτι με το προσωπικό τους ύφος. Και για τον πιο ανίδεο ήταν φανερή η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους μουσικοσυνθέτες. Η φρεσκάδα και η λαμπρότητα του Μότζαρτ .Η βαθυστόχαστη θλιμμένη σονάτα του πρόωρα κουφού Μπετόβεν .Η μοντέρνα μπλουζ νότα του Ραβέλ. Η ρομαντική διάθεση του Τσαϊκόφσκι. Η προσοχή και ο ενθουσιασμός του κοινού όλο και αυξάνονταν. Η δεξιοτεχνία του σολίστα εκδηλώθηκε ολοκληρωτικά ,στην τεχνικά δύσκολη , ταραντέλα του Σαρασάτε. Η αίθουσα σειόταν κάθε φορά που τελείωνε το κάθε κομμάτι. Επαγγελματίας και βιρτουόζος. Ικανότατος ερμηνευτής και λάτρης της μουσικής .Αυτή την αίσθηση σου έδινε κατ΄όλη την διάρκεια της συναυλίας.
Το λαμπερό του πρόσωπο, η στάση του σώματός του που πάλλονταν από την κάθε νότα αλλά κυρίως η ικανότητά του ως σολίστας εντυπωσίασαν βαθύτατα το απαιτητικό κοινό του Μεγάρου Μουσικής. Ο ήχος του βιολιού μας ταξίδεψε για δύο αλησμόνητες ώρες. Τα χειροκροτήματα και ο κόσμος που είχε σηκωθεί όρθια από τις καρέκλες δεν του αφήσανε περιθώρια επιλογής. Ευχαρίστησε θερμά το ακροατήριο και δήλωσε σοβαρά ότι θα παίξει μόνο ένα ancore κομμάτι. Άλλωστε αύριο θα είχε συναυλία στην Ελβετία.
Η κούραση αλλά και η ευχαρίστηση ήταν διάχυτα στο πρόσωπο του. Ένα νυχτερινό του Σοπέν σε μεταγραφή για βιολί τελείωσε μαγευτικά την μουσική βραδιά. Ονειρική και συγκινητική βραδιά. Βάλσαμο για το ταλαιπωρημένο, από την οικονομική κρίση, αυτί της Ελλάδας μας. Ελπίδα για το μέλλον η παρουσία αυτού του νέου ταλαντούχου μουσικού. Μήνυμα αισιοδοξίας για τις γκρίζες ημέρες που θα έρθουν. Η κλασσική μουσική μας σώζει από την αχρωμία και την ασχήμια της καθημερινότητας. Η αντοχή της κλασσικής μουσικής στο χρόνο(συνθέσεις του 18 , 19 και 20 αιώνα) είναι η καλύτερη απόδειξη της αμετάβλητης ποιότητας και μαγείας της.

Δημοσίευση στο stixoi.info: 26-04-2010