Στην Ελευσίνα μια φορά

Δημιουργός: jenny

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

Στην Ελευσίνα μια φορά
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Το άρθρο στην Καθημερινή ήταν κατατοπιστικό. Η έκθεση ΄΄ Σύγχρονη ανάγνωση του μύθου Ερυσίχθων΄΄ στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας άξιζε με το παραπάνω .Το μόνο που μας έμεινε ήταν να συνεννοηθούμε για το πώς και με τι θα πάμε .
Ξεκινήσαμε από την Αθήνα στις 6.30 το απόγευμα. Στο παλιά εθνική οδό αντικρίσαμε μία γνώριμη εικόνα. Είδαμε αυτά που βλέπουν όλοι οι ταξιδιώτες (περαστικοί ή μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής )δηλαδή σκουπίδια, πλαστικά μπουκάλια ,κομμάτια από εφημερίδες και πανιά και πολύ μα πάρα πολύ βρωμιά. Θλιβερή ανάμνηση της αδράνειας ,σε ότι αφορά την τήρηση καθαριότητας στους δημόσιους χώρους ,των δήμων Ασπροπύργου και Ελευσίνας. Σε μιάμιση ώρα μπήκαμε στην Ελευσίνα και αρχίσαμε να ψάχνουμε για το Πολιτιστικό Κέντρο. Δεν βρήκαμε πουθενά πινακίδες και αναγκαστήκαμε να σταματάμε τον κόσμο στο δρόμο .Μεγάλη εντύπωση μας έκανε ότι κανείς ,από τους ερωτηθέντες, δεν ήξερε προς το πού πέφτει το κέντρο. Τζάμπα δείξαμε την εφημερίδα, τζάμπα τονίσαμε την σπουδαιότητα της έκθεσης. Τελικά και μετά από μία ώρα που κάναμε κύκλους μέσα στην πόλη αγγίξαμε το στόχο μας.
Η έκθεση ήταν αφιερωμένη στον μύθο του Ερυσίχθονα που τόλμησε και όπλισε είκοσι βοηθούς με τσεκούρια και αξίνες να καταστρέψουν το άλσος της Δήμητρας. Η οργή της θεάς διπλασιάστηκε όταν ρωτώντας τον Ερυσίχθονα για τι καταστρέφει το δάσος και την φύση αυτός της απάντησε ότι το θέλει για να κτίσει ένα δώμα με οροφή όπου θα παραθέτει γεύματα για τους φίλους του. Θύμωσε κιόλας για την ενόχληση και την απείλησε ότι θα της μπήξει το τσεκούρι στο κορμί. Η Δήμητρα τον καταδίκασε να τρώει συνέχεια χωρίς να χορτάσει ποτέ. Ο τιμωρημένος έφτασε η μεγαλύτερη ντροπή για την οικογένειά του επειδή άρπαζε τα πάντα. Πεινούσε συνέχεια και δεν σεβότανε τίποτα προκειμένου να γεμίσει την κοιλιά του και να χορτάσει.
Τα 61 καλαίσθητα έργα της έκθεσης, τοποθετημένα στη αυλή και στο διώροφο αρχοντικό ,μας ανταμείψανε για την ταλαιπωρία μας. Ελάχιστοι ήταν οι επισκέπτες . Αξιόλογοι καλλιτέχνες με τα έργα τους παραθέσανε την δική τους αντίληψη για την σχέση ενός προνομιούχου ανθρώπου με το δάσος. Την υπερκατανάλωση και την έπαρση του. Ενός αχόρταγου ανθρώπου που δεν σέβεται την φύση και το περιβάλλον προκείμενου να δείξει ότι κάνει ότι θέλει και τίποτα (ούτε ο σεβασμός στους θεούς και τους θεσμούς) δεν τον σταματάει. Γλυπτά, πίνακες, και κατασκευές με ιδιαίτερη προσωπικότητα και καλλιτεχνική αξία. Χαρακτηριστική η γελοιογραφία του Μ.Κουντούρη με έναν ατάραχο κουστουμαρισμένο κύριο σε μία κλίνη πάνω σε μία μεγάλη πλάκα πάγου που επιπλέει στην Ανταρκτική. Δεν τρέχει τίποτα που δεν έμεινε ούτε ένα δέντρο ούτε ένα λουλούδι. Αυτός την δουλειά του την έκανε και είναι ευχαριστημένος και ο κόσμος και ας χαλάσει. Δεν τον νοιάζει που αντικρίζει μόνο νερό και πάγο. Σαν να αδιαφορεί ότι ενώ έχει την δυνατότητα να αλλάξει και να βελτιώσει την φύση την αφήνει να εξαφανιστεί.
Η τεχνολογία και η Πληροφορική έχουν προχωρήσει πάρα πολύ αλλά δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντικαταστήσουν την φύση και το περιβάλλον . Ο homo proteus (E.O.Wilson) δηλαδή ο τεχνολογικά καλωδιωμένος δεν βλέπει παρά την προσαρμογή του στην τεχνολογία και στον τεχνητό κόσμο (θάλασσες με κύματα σε πισίνα, χιόνι με μηχανήματα σε τεχνητές πίστες για σκί).Δεν θα επιδιώξει να ξανακερδίσει την φύση αλλά να την πλάσει με τεχνητά μέσα. Οι εγκλωβισμένοι ,στην κατανάλωση ,κάτοικοι αυτού του κόσμου συμπεριφέρονται σαν αυτοματοποιημένα παρά σαν ανθρωπόμορφα όντα. Χάνοντας την επαφή με την φύση και καταναλώνοντας αλόγιστα τα αγαθά της μεταμορφώνονται σε ρομποτάκια αδυνατώντας να καταλάβουν ότι θάβουν το μέλλον τους.
Καταπληκτική η έκθεση της Ελευσίνας .Στην αρχαιότητα ήταν μια από τις πέντε ιερές πόλεις με τα Ελευσίνια Μυστήρια να προσελκύουν προσκυνητές από όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Το δυνατό μήνυμα της έκθεσης θα φτάσει στους Έλληνες; Πόσοι θα μπουν στο κόπο να διαβούν τους βρώμικους δρόμους αυτής της πόλης για να θαυμάσουν από κοντά τα έργα; Πόσοι θα καταλάβουν το μήνυμα ανησυχίας για το μέλλον μας ; Δυστυχώς βλέπουμε δίπλα μας πιο πολλούς σαν τον Ερυσίχθονα και λιγότερους που να σέβονται και να αγαπάνε την φύση και το περιβάλλον.

Δημοσίευση στο stixoi.info: 26-07-2010