Είμαστε ότι τρώμε;

Δημιουργός: jenny

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

Είμαστε ότι τρώμε ;

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Το Ιντερνέτ παρέχει καθοδηγούμενη πληροφόρηση σε πολλά επίπεδα. Αυτό το βίντεο έφτασε σε πολλά σπίτια. (http: //www.otherside.gr /2010/10 /mporeite-na-mantepsete-ti-einai-video-sok/).Πολλοί ,από εμάς, μετά που το είδαν απέκλεισαν την συγκεκραμένη κατηγορία ,από το διαιτολόγιό τους και οπωσδήποτε ξανασκέφτηκαν τι αγοράζουν και κυρίως τι τρώνε. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η αποκάλυψη ότι αυτά που μας δελεάζουν, στα ράφια των μαγαζιών και κυρίως τα αλλαντικά στα σουπερ μάρκετ, κρύβουνε πολλά μυστικά. Είτε ξένα είτε ντόπια έχουνε επεξεργαστεί κατά τέτοιο τρόπο που θα έδινες όρκο ότι είναι αυτό το ζώο και όχι μία χημική ουσία που δίνει την γεύση. Αφού αφαιρεθούν τα βασικά κομμάτια κρέατος από το κοτόπουλο, όλα τα υπόλοιπα κομμάτια όπως οστά, σπλάχνα, νύχια εντόσθια μπαίνουν σε ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο τα αλέθει και τα πολτοποιεί με αποτέλεσμα μία ροζ μάζα που θυμίζει παγωτό. Στην συνέχεια και εξαιτίας των βακτηρίων που συγκεντρώνει, το μηχανικά διαχωρισμένο κοτόπουλο πλένεται με αμμωνία. Τέλος, του δίνεται τεχνητά η γεύση κοτόπουλου και βάφεται με συνθετικό χρώμα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι nuggets ,sausage.
Έχασα κυριολεκτικά τα μυαλά μου ήταν είδα άλλο ένα βίντεο. Πώς να καταλάβω την ψυχρή λογική της Mc Donald’s αλυσίδα ταχυ φαγίας. 9http://news.yahoo.com/s/yblog_upshot/20101012/bs_yblog_upshot/mcdonalds-happy-meal-resists-decomposition-for-six-months).Η διαφήμιση τους΄΄ fast food do not decompose because the happiness that they provoke last for ever΄ ήταν όνομα και πράγμα. Βασισμένη στην πραγματικότητα. Μετά από 173 ημέρες, από τη ημερομηνία της παρασκευής του, το hamburger ακόμα δεν είχε σαπίσει. Το ψωμί και το κρέας είχαν συρρικνωθεί και μαυρίσει λίγο αλλά ήταν εκεί .Στις επάλξεις, έτοιμο για κατανάλωση.
Δεν μου αρέσει και δεν τρώω στα fast food.Επιμένω στην παραδοσιακή κουζίνα και στις λιχουδιές που χαρακτηρίζουν κάθε λαό και κάθε χώρα. Είμαι κοιλιόδουλη και αυτό φαίνεται και από τα παραπανίσια κιλά μου. Λατρεύω την μαγειρική και πειραματίζομαι συχνά ταλαιπωρώντας τους φίλους μου με τις διάφορες δοκιμές που κάνω. Η μαγειρική είναι τέχνη και επιστήμη που εφευρέθηκε για την τέρψη του στομαχιού μας .Η διατροφή παίζει σημαίνοντα ρόλο στην υγεία μας όμως δεν είναι η μοναδική παράμετρος για μία καλή κατάσταση υγείας .Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι συνθήκες υγιεινής και οι κανόνες που εφαρμόζονται στην χρήση χημικών στην παρασκευή των τροφίμων. Οι ετικέτες που συνοδεύουν το κάθε προϊόν ενημερώνουν το αγοραστικό κοινό για την χρήση συστατικών φυσικών ,χημικών και αρωματικών ουσιών.(bar code).Κάποτε είχα διαβάσει ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας για την ζωή μας το έτος 3000 .Ξέχασα τον τίτλο και τον συγγραφέα. Τα σπίτια δεν είχαν κουζίνες μόνο γραφεία, επειδή κανένας δεν μαγείρευε. Δεν έτρωγες φαί αλλά έπαιρνες χαπάκια. Εφιαλτικό μέλλον με χαπάκια και με κονσέρβες αντί για φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Στα super market ελέγχουμε την κατάσταση όμως στα fast food δεν υπάρχει κανένα συνοδευτικό χαρτάκι που να σε πληροφορήσει για την περιεκτικότητα σε συνθετικό χρώμα και επιπρόσθετες χημικές ουσίες. Ούτε ημερομηνία λήξεως επειδή υποτίθεται ότι παρασκευάζονται εκείνη την στιγμή. Φυσικά υπάρχει και η λύση της χορτοφαγίας αλλά στη Ελλάδα θα βρει λίγους υποστηρικτές.
Στην ερώτηση αν είμαστε αυτό που τρώμε ίσως να απαντήσουμε ότι: Αν είμαστε ότι τρώμε, τότε οι κανίβαλοι είναι οι μόνοι άνθρωποι. Η εντυπωσιακή αύξηση του μέσου όρου ζωής των ανθρώπων κατά τον τελευταίο αιώνα συνδέεται με τη βελτίωση της διατροφής. Κληρονομούμε από τους γονείς μας όχι μόνο τα γονίδια, αλλά και ένα σύνολο οδηγιών για το πότε ενεργοποιούνται τα γονίδια και τι επιλογές διατροφής έχουμε. Οι λύκοι τρώνε κρέας και όχι λαχανικά. Οι «σωστές» διατροφικές συνήθειες αποτελούν βασική προϋπόθεση της καλής υγείας. Όχι! Δεν ήμαστε αυτό που τρώμε και η γευσιγνωσία παίζει, ακόμα ρόλο ,στην ζωή μας. Η σωστή απάντηση είναι «Αυτό που τρώμε σήμερα… γίνεται κομμάτι του εαυτού μας αύριο» και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ Όσο περνάει από το χέρι μας προστατευόμαστε και προσέχουμε τι καταναλώνουμε. Δεν θα γίνουμε το έρμαιο στα χέρια των συμφερόντων και των ασυνείδητων...


Δημοσίευση στο stixoi.info: 18-12-2010