Τα μπορντέλα

Δημιουργός: jenny

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

Tα μπορντέλα
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Χώρος ή κατάσταση όπου δεν υπάρχει τάξη, οργάνωση αλλά και επικρατεί αταξία ακαταστασία ή και αναταραχή.(Γ.Μπαμπινιώτης)


Η γιαγιά κοιτούσε αριστερά και δεξιά και πρόσεχε μήπως κάποιος την ακούσει. Μαζί με την εγγονή της περπατούσαν στην οδό Φυλής .Συνήθως δεν την πήγαινε από εκεί, την τρίχρονη εγγονή της ,αλλά σήμερα ήταν πολύ κουρασμένη και ήθελε να κόψει δρόμο. Άντε που η μικρή ήταν περίεργη ,όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της , και ήθελε απαντήσεις σε ό τι ρωτούσε. Από δω το έφερνε από εκεί το τραβούσε μπας και ξεχαστεί η μικρή αλλά τίποτα .Το σκασμένο ρωτούσε για τι είναι αναμμένα όλα τα φώτα στα σπίτια μέρα μεσημέρι. Τι είναι σήμερα καμιά εθνική γιορτή και αν όχι ποιος άγιος έχει την γιορτή του ; Για τι είναι μισάνοιχτη η πόρτα στα περισσότερα; Δεν φοβούνται τους κλέφτες; Η μικρή το γλένταγε κιόλας ότι την έβαλε σε δύσκολη θέση και δεν ξέρει τι να πει. Η γιαγιά της είπε ότι αυτά τα σπίτια που έχουν αναμμένα τα φωτάκια τους μέρα μεσημέρι είναι ειδικά σπίτια όπου πάνε μερικοί άνθρωποι για να βοηθηθούν. Έχουν κάποιο πρόβλημα ,δεν είναι καλά αλλά μετά που πάνε εκεί γίνονται καλύτερα. Χαμηλόφωνα, για να μη την ακούσουν περαστικοί, της εξηγούσε ότι πληρώνουν για την θεραπεία. Το έσωσε το θέμα του οίκου ανοχής αποφεύγοντας να περιγράψει την βρωμιά και την χυδαιότητα που το χαρακτηρίζει. Η μικρή έδωσε σημάδια πλήξης, σταμάτησε να ρωτά λεπτομέρειες και σε λίγο οι δύο τους φτάσανε στο κεντρικό δρόμο. Τι να δει στο ΄΄ δρόμο της χαράς ΄΄ ένα κοριτσάκι; Μπόρεσε να καταλάβει την ένδειξη ότι... το "κατάστημα" λειτουργεί ;
Στην πλαϊνή είσοδο της πολυκατοικίας μου είδα το γνώριμο φωτάκι που άναψε μόλις μπήκε στο διαμέρισμα μία κομψή γεροδεμένη γυναίκα. Βαμμένη ξανθιά και με ελαφρύ κούτσαμα στο αριστερό της πόδι δεν έδειχνε να ενοχλείται ότι χρησιμοποιεί τέτοιο χώρο εργασίας. Στην πολυκατοικία μου υπάρχουν άλλα δύο αλλά αυτά δεν έχουν φωτάκια στην πόρτα. Είναι εργαστήρια φυσιοθεραπείας και ειδικής θεραπείας. Μπαίνουν μόνο άνδρες πελάτες.
Η μισάνοικτη πόρτα με το αναμμένο φωτάκι λειτουργεί σχεδόν όλο το 24ωρο.Άλλωστε από έξω δεν φαίνεται τίποτα. Ένα αναμμένο συνέχεια φωτάκι ΄΄ καλεί ΄΄ τους πελάτες. Δεν τους υποχρεώνει να κάνουν χρήση των υπηρεσιών. Όποιος θέλει και έχει λεφτά κτυπάει το κουδούνι και γίνεται δεκτός. Πολλές νεαρές κοπέλες, στην πλειοψηφία τους αλλοδαπές, εκδίδονταν με σκοπό μια καλύτερη ζωή. Νόμιμα με συχνούς ιατρικούς ελέγχους (ειδικό βιβλιάριο υγείας) αλλά και παράνομα λειτουργούν συνέχεια. Όποιος θέλει μπορεί να ανοίξει μαγαζί σε μία περιοχή που φημίζεται εδώ και 50 χρόνια για τα ο πουλημένο έρωτα . Τα σπίτια λειτουργούν ανεξέλεγκτα. ,χωρίς να έχουν άδεια εγκατάστασης και χρήσης του οικήματος σε μονοκατοικίες αλλά και σε πολυκατοικίες.
Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς της άσκησης του επαγγέλματος της έκδοσης προσώπων επ΄ αμοιβή, χωρίς να κάνει διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών ,ομογενών ή αλλοδαπών επανακαθορίστηκε με βάση το νόμο 2734/1999. Το άτομο που επιθυμεί να εκδίδεται υποχρεούται να κατέχει πιστοποιητικό άσκησης του επαγγέλματος που χορηγείται, μετά από αίτηση του, από τον νομάρχη του τόπου κατοικίας του. Κάθε 3 χρόνια πρέπει να ανανεώσει αυτή την άδεια που πλαισιώνεται και από πιστοποιητικά υγείας(μη μολυσματικές η σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσοι, μη πάθησης ψυχιατρικής νόσου μη χρήσης ναρκωτικών ,οικογενειακής κατάστασης (ελεύθερος, χήρος, διαζευγμένος),νόμιμη άδεια παραμονής αλλοδαπού και λευκού ποινικού μητρώου .Για την χρήση ως οίκος ανοχής επιβάλλεται η έγγραφη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του σπιτιού ή διαμερίσματος και σε περίπτωση πολυκατοικίας και η συγκατάθεση όλων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας. Την άδεια εγκατάστασης και χρήσης οικήματος εκδίδουν κάθε δύο χρόνια οι οικείοι δήμαρχοι ή πρόεδροι κοινοτήτων. Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σε διατηρητέα και παραδοσιακά κτήρια .Επίσης σε κτήρια που απέχουν 200 μέτρα από ναούς, σχολεία, φροντιστήρια ,πλατείες και παιδικές χαρές. Η οδός Φυλής έχει όλες τις προϋποθέσεις για να μην αποτελέσει αποκλειστικό ΄΄ εμπορικό ΄΄ δρόμο και όμως τα φωτάκια καλούν….
Ξεσηκώθηκε πολλές φορές ο λαός της περιοχής της Φυλής και του Αγ. Παντελεήμονα. Έγιναν επώνυμες καταγγελίες από τους κατοίκους της πλατείας Βικτωρίας και Τρίτης Σεπτεμβρίου αλλά τίποτα δεν άλλαξε ,αντιθέτως χειροτέρεψε. Μπροστά στα αθώα μάτια των παιδιών ο έρωτας πουλιέται σε τιμή 20-25 ευρώ. Το φρέσκο κρέας από τις χώρες της Αφρικής και των πρώην σοσιαλιστικών χωρών της Ευρώπης ΄΄εργάζεται΄΄ κάτω από τα μάτια της Αστυνομίας. Πως είναι δυνατόν να μην εφαρμοστεί ο νόμος; Τι ρόλο παίζει ο δήμαρχος ,το δημοτικό συμβούλιο και άλλες δημόσιες υπηρεσίες που σχετίζονται με τις άδειες λειτουργίας των ΄΄σπιτιών΄΄; Ποιος κάνει τα στραβά μάτια και σε δρόμο 800 μέτρων που λειτουργούσαν 102 παράνομοι οίκοι ανοχής το 2005 τώρα λειτουργούν πάνω από 300 ; Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία το 1995 οι άδειες των ιερόδουλων, στην Αττική ήταν 712 αλλά στην οδό Φυλής εργάζονταν περισσότερες από 2.000! Τώρα είναι πάνω από 3000.Πόσα τυφλοί είναι οι υπεύθυνοι ή καλύτερα να ρωτήσουμε αν τα παίρνουν για να μην τα κλείσουν;

Δημοσίευση στο stixoi.info: 22-12-2010