Αναζητώντας τον Ιοννέσκο στην Ελλάδα Δημιουργός: jenny Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info Αναζητώντας τον Ιοννέσκο στην Ελλάδα
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Η Ελλάδα είναι μία χώρα που προσφέρει συχνά σκηνές του θέατρο του παραλόγου. Ο Ιονέσκο ,ρουμάνος συγγραφέας (26.11-1909-29.3.1994) ,στο θέατρο του διακωμωδεί ,τις πιο κοινότοπες καταστάσεις, ενώ απεικονίζει με ένα τρόπο μοναδικό την μοναξιά του ανθρώπου και την ασημαντότητα της ύπαρξής του. Ο χρόνος, ο τόπος και η ταυτότητα είναι ασαφή και ρευστά, και ακόμη και η βασική αιτιότητα συχνά καταρρέει. Ασήμαντες πλοκές, επαναληπτικός ή χωρίς νόημα διάλογος και δραματικές ασυνέπειες χρησιμοποιούνται συχνά για να δημιουργήσουν ονειρικές, ή ακόμη και εφιαλτικές διαθέσεις. Οι πολιτικοί και οι γιατροί, δύο κατηγορίες επαγγελματιών επιφανειακά ανόμοια ,βιώνουν το παράλογο σε όλο το μεγαλείο του. Αναζητούν στον Ιονέσκο τις λύσεις αλλά δεν τις βρίσκουν.
Ζούμε σε μια χώρα όπου κυριαρχεί η μαγκιά , το έτσι θέλω αλλά και το παράλογο στην προσωπική ζωή πολλών ανθρώπων. Στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους ανάλογα με τις ανάγκες τους ,εκφράζονται με χίλιους δυο τρόπους. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι παράλληλα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε επαγγέλματος υπερτερεί ο εγωισμός σε όλες τις εκφάνσεις του. Λαμπρό παράδειγμα ο χώρος της πολιτικής. Οι βουλευτικές εκλογές ήταν μία καλή ευκαιρία ,για κάθε μέσο έλληνα, να καταλάβει πως αντιδρούν οι πολιτικοί . Πως ο εγωισμός των ηγετών των κομμάτων υπερκαλύπτει τις δηλώσεις για ενότητα και θυσία και κυρίως για την σωτηρία της χώρας. Οι ζυμώσεις και οι παραπλανητικές συζητήσεις και διαβουλεύσεις ξεπέρασαν την φαντασία του κάθε συγγραφέα του θεάτρου του παραλόγου. Τα λεγόμενα τα χθεσινά ξεπεράστηκαν από τα σημερινά και μείναμε ζαλισμένοι μπροστά στις οθόνες των τηλεοράσεων αφού δεν προλαβαίνουμε να διαβάσουμε τα λές-ξελές των πολιτικών μας. Εντυπωσιακή η παντελώς απουσία, από τις οθόνες ,των πρωτοκλασάτων στελεχών των μεγάλων κομμάτων. Όμως ο κοινός παρανομαστής όλων των δηλώσεων ήταν η σφοδρή και άδικη επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις άλλες τις πολιτικές δυνάμεις. Όλοι ξέρουν πώς να χειριστούν την δύναμη των εκλογικών αποτελεσμάτων και είναι πρόθυμοι να κάνουν και φροντιστήριο στα συριζάκια που είναι άβγαλτα. Σαφώς και η κριτική είναι καλοδεχούμενη αλλά εδώ μιλάμε για χολή και λύσσα σε όλες τις πολιτικές αποχρώσεις. Αν ήταν τόσο κακοί για τι ο κόσμος τους προτίμησε ;
Κοντά στους πολιτικούς ξεχωρίζει, λόγω ιδιαιτεροτήτων, ο κλάδος των γιατρών. Χιλιάδες γιατροί (54.000 ήταν τα μέλη του Π.Ι.Σ. το 2001)Ιδιώτες ή νοσοκομειακοί, με έντονη ή μαλθακή προσωπικότητα δίνουν το παρόν κοντά στους ασθενείς τους. Καλοί ή κακοί επιστήμονες ,φανεροί ή κρυφοί επαγγελματίες ,ευαίσθητοι ή αναίσθητοι άνθρωποι οι γιατροί βιώνουν και αυτοί σκηνές θεάτρου του παραλόγου. Ανάλογα με την ειδικότητά τους ,είναι υποχρεωμένοι να συνταγογραφήσουνε ηλεκτρονικά τα φάρμακα για τους ασθενείς τους. Το σύστημα ,που πήγε αρχικά στραβά λόγω δυσκολιών της εφαρμογής σε όλη την χώρα , κυρίως λόγο ελλιπής γνώσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών από την πλειοψηφία των γιατρών ,επιτέλους μπήκε σε εφαρμογή. Μετά ,ήρθε η συγχώνευση των διαφορετικών ασφαλιστικών ταμείων και το συχνό μπλοκάρισμα του συστήματος λόγω υπερφόρτωσης. Πρόσφατα (10-14.05.2012) το ΗΔΙΚΑ έμεινε εκτός λειτουργιάς αφήνοντας εκτός χιλιάδες ασφαλισμένους, με ελάχιστα περιθώρια εξυπηρέτησης τους από τους φαρμακοποιούς. Στα μάτια πολλών ασθενών είναι καλός γιατρός και αποτελεσματικός αυτός που γράφει φάρμακα .Όπως σε όλα τα επαγγέλματα και στους γιατρούς υπάρχουν οι ΄΄ πρωταθλητές ΄΄ ..Συνάδελφος στον νομό Έβρου έγραψε ,σε δύο μήνες, 5400 συνταγές. Πως τα κατάφερε όταν για να γράψεις μία συνταγή σου παίρνει τουλάχιστον είκοσι λεπτά; Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι υπερσυνταγογραφήσεις και οι υπερτιμολογήσεις υλικών -το πολυετές, αφανές άρμεγμα ασφαλιστικών Ταμείων και νοσοκομείων- είναι, μαζί με το φακελάκι, από τις διαβόητες ελληνικές πληγές στην υγεία.200 γιατροί του ΙΚΑ, μέσα σε τρεις μήνες (Απρίλιος - Ιούνιος 2010), υπέγραψαν 4,9 εκατ. συνταγές (οι περισσότερες για σκευάσματα άσχετα με την ειδικότητά τους)( Τ. Kαραϊσκακη-Καθημερινή) Προσωπικά εγκατέλειψα συχνά την προσπάθεια συνταγο- γράφησης αφού βρέθηκα μπροστά σε απίστευτες καταστάσεις και η κάθε προσπάθεια μου είχε απρόβλεπτοι αποτέλεσμα.. Π.χ.: Σε άλλον ασθενή έγραψα την συνταγή και σε άλλον ασθενή κατοχυρώθηκε. Η ανεύρεση σωστής διάγνωσης να πέσει στην σταθερή άρνηση του συστήματος να μου την παραχωρήσει. Η συνταγή που έγραψα κατοχυρώθηκε, με άλλη διάγνωση, σε άλλη ασθενή και σε άλλο γιατρό. Έφτασε ζήτημα τύχης το να γράψω την σωστή συνταγή !
Γιατροί και πολιτικοί ανησυχούν και αναζητούν στον Ιονέσκο μία λύση στα προβλήματα του παράλογου ξεχνώντας ότι θα κριθούνε με βάση τον αριθμό των δηλώσεων και των υποσχέσεων και της εφαρμογής στην πράξη αυτών ,στους πολιτικούς ,και των πράξεων και των αποτελεσμάτων στο θέμα της υγείας , στους γιατρούς..
Δημοσίευση στο stixoi.info: 15-05-2012 | |