Τι παράγει η Καλαμάτα;

Δημιουργός: jenny

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

ΤΙ παράγει η Καλαμάτα;
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
«Τo τραγούδι και ο χορός χρησιμοποιούνταν στη μουσική εκπαίδευση της πρώιμης Ελλάδας. Τούτη τη λειτουργία τους την έχασαν στον νέο, διανοητικό κόσμο, και επεβίωσαν (ιδιαίτερα στην Αθήνα) μόνο ως υψηλά εκλεπτυσμένες μορφές τέχνης(Β. Τζάγκερ -Παιδεία)
Είχα τη χαρά και την ευχαρίστηση να ταξιδέψω στην Καλαμάτα. Το άνετο οδικό ταξίδι,σε περίπου τέσσερις ώρες ,και η καλή παρέα μας έκαναν ,να μην καταλάβουμε το πότε φτάσαμε στην πόλη. Δυσκολευτήκαμε να εντοπίσουμε το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο και το Κάστρο αλλά η ταλαιπωρία άξιζε. Η ανταμοιβή μας ήταν η υψηλή ποιότητα των παραστάσεων που έγιναν στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού. Ένα πολιτιστικό γεγονός ,που τα τελευταία 18 χρόνια συγκεντρώνει δεκάδες ξένους και ντόπιους, ταλαντούχους και ευρηματικούς χορογράφους, ανήσυχους και ιδιαίτερα ικανούς χορευτές .Φορείς διαφορετικών πολιτιστικών ταυτοτήτων βρίσκονται κάθε χρόνο στην Καλαμάτα με άξονες την έρευνα πάνω στο χορό, την εκπαίδευση του, την καλλιτεχνική δράση και την παραγωγή των παραστάσεων με αυτό το αντικείμενο. Δημιουργικοί στην αναζήτηση πολλαπλών μορφών έκφρασης των ανθρώπινων συναισθημάτων και αδυναμιών, της επικοινωνίας και κυρίως των εμπειριών.Ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία και αφορμή για την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση και για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών ειδικών. Οι εντυπωσιακές περγαμηνές των ελλήνων και ξένων συντελεστών απέδειξαν ότι ο χορός δεν είναι θέμα μόνο έμπνευσης και δεξιοτήτων αλλά και ολοκλήρωσης σπουδών σε πολλά εξειδικευμένα κέντρα. Θαυμάσαμε τα νεανικά και καλά γυμνασμένα σώματα να πάλλονται σε ξέφρενους ρυθμούς. Απολαύσαμε τις δημιουργικές προτάσεις ξένων και ελλήνων χορογράφων διαφορετικών πολιτιστικών ταυτοτήτων, εμπειριών και προσεγγίσεων. Αναγνωρίσαμε την ελληνική παράδοση, την πειραματική χορογραφία αλλά και τον αυτοσχεδιασμό στις προσπάθειες στροφής των χορευτών προς την καθημερινότητα, τον εκμηδενισμό του ατόμου και τον κανιβαλισμό της εποχής μας.
Παράλληλα με τις πνευματικές μας ανησυχίες ενδώσαμε στους γαστρονομικούς πειρασμούς. Τιμήσαμε τις παραδοσιακές λιχουδιές,τις ελιές, τα φρέσκα ζεστά παστέλια, απευθείας από το ταψί ,και φυσικά λατρέψαμε τις σαρδέλες και τα σαφρίδια. Γνωρίσαμε ζεστούς και καλούς ανθρώπους, ευγενικούς και φιλόξενους. Εκπρόσωποι της πνευματικής ζωής της Καλαμάτας, σεμνοί και απλοί αλλά άξιοι και με κύρος. Είδαμε καταπληκτικές παραλίες με τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά και μαγευτικές ακρογιαλιές. Κρίμα που διαπιστώσαμε συσσωρευμένη βρωμιά μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο .Απαράδεκτα τα σκουπίδια και τα θρυμματισμένα αντικείμενα που βρήκαμε μπροστά στην Νομαρχία. Κανένας δεν ενοχλείται από τα πλαστικά μπουκάλια και τα μεταλλικά κουτιά που βρίσκονται διάσπαρτα παντού ή σε μικρούς σωρούς που κοσμούν το ποδηλατοδρόμο; Ο πνευματικός κόσμος της Καλαμάτας και οι υπεύθυνοι καθαριότητας της νομαρχίας δεν το ξέρουν ότι οι επισκέπτες κρίνουν μια πόλη και ανάλογα με την καθαριότητα της;
Στο ερώτημα τι παράγει η Καλαμάτα η σωστή απάντηση είναι κύριος πολιτισμός αλλά και ομορφιά και γαλήνη, φιλοξενία ευγένεια, καλοσύνη και αξιοπρέπεια,.

Δημοσίευση στο stixoi.info: 24-07-2012