Η απόφαση της Αντζελίνας Τζολή

Δημιουργός: jenny

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

Η απόφαση της Αντζελίνας Τζολή
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Η Τζολή ξέρει πολύ καλά την δύναμη των ΜΜΕ. Ενίοτε την χρησιμοποιεί ξέροντας πόσο μεγεθύνονται κάποιες αθέατες πλευρές μιας είδησης. Δημοσιοποιώντας τη δική της εμπειρία προσπάθησε να προτρέψει τις γυναίκες να υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις για τη νόσο, παρότι το κόστος είναι ακόμη υψηλό. Διαγνώστηκε με αύξηση του ελαττωματικού γονιδίου BRCA1 και διέτρεχε κίνδυνο σε ποσοστό 87% να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και 50% καρκίνο των ωοθηκών. Η μητέρα της πέθανε σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο. Η απόφαση της είχε την πρέπουσα βαθύτητα και γνώση. Η Jolie, βραβεύτηκε ως ηθοποιός ( τρεις Χρυσές Σφαίρες, δύο Βραβεία SAG, του αμερικανικού Σωματείου Ηθοποιών στο Χόλιγουντ, και ένα Όσκαρ,) συνάμα διαθέτει κοινωνική ευαισθησία και έχει αφιερωθεί εδώ και χρόνια στην ανθρωπιστική δράση. Ως Πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) συνοδεύει συχνά ανθρωπιστικές αποστολές σε χώρες όπου μαίνονται κρίσεις. Την ξεχώρισα βλέποντας την πόσο σεμνά εμφανίζεται στις κάμερες σε αντίθεση με άλλους που εκμεταλλεύονται την δημόσια προβολή για να πουλήσουν τα ΄΄κάλη΄΄τους.
Ως παθούσα και ως πλαστική χειρουργός συμφωνώ και επαυξάνω όλα όσα λέει και ότι έκανε για αυτό το πρόβλημα. Μόνο όταν έχεις μια προσωπική εμπειρία καταλαβαίνεις πόσο λειψή είναι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Χιλιάδες γυναίκες κάνουν ,μετά τα σαράντα τους, τακτικά εξετάσεις αλλά σταματάνε στο επίπεδο της κλασσικής μαστογραφία επειδή δεν ξέρουν ότι η πρέπουσα είναι η ψηφιακή μαστογραφία και μόνο. Πόσες άλλες γυναίκες εξετάζονται συστηματικά, ιδιαίτερα όταν έχουν στην οικογένειά τους ιστορικό με καρκίνο του μαστού ή καρκίνο των ωοθηκών; Πόσες αγνοούν την ύπαρξη κέντρων μαστού και τακτικής επαφής με ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο και μόνο; Πόσες γυναίκες κάνουν τις επιλογές τους ,στους πλαστικούς ιατρούς, μόνο για το θεαθήναι επειδή αρέσκονται στην επιφάνεια και χάνουν το βάθος; Ο καρκίνος μαστού αποτελεί μία από τις πλέον συχνότερα εμφανιζόμενες μορφές καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποτελεί, επίσης, τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου μεταξύ των Ευρωπαίων γυναικών και την πρώτη μεταξύ καρκινοπαθών. Στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται περίπου 4.500 γυναίκες με καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο. Υπολογίζεται ( 2002) ότι 1 στις 8 γυναίκες στην Αμερική και 1 στις 9 στην Ευρώπη θα νοσήσει από κακοήθη μαστική νεοπλασία κάποια στιγμή στη ζωής της. Μόλις το 30% από τις γυναίκες αυτές έχει ιστορικό κληρονομικότητας στην οικογένειά των. Στην Ελλάδα το αναλογικό ποσοστό κρουσμάτων είναι 1 στις 12.
Κυρίες μου το στήθος μας ομορφαίνει αλλά προσοχή και κυρίως σε αυτές που έχουν οικογενειακό ιστορικό. Το στήθος μας, είναι το πιο σημαντικό σημείο ομορφιάς και σεξουαλικότητάς μας αλλά αποτελεί και ένα κρυφό ναρκοπέδιο .Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα πατήσεις την νάρκη και θα ανατιναχτεί όλο το είναι σου. Υπενθυμίζω ότι η κυρία Λαμπέτη είχε κάνει πολλές εξετάσεις στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ και ενώ αμφισβητήθηκε από πολλούς συναδέλφους πέθανε από αυτήν την νόσο. Η μαστεκτομή δεν μειώνει τη θηλυκότητα μιας γυναίκας αλλά εξασφαλίζει την επιβίωση της.

Δημοσίευση στο stixoi.info: 16-05-2013