Αθάνατη Αγαπημένη Δημιουργός: daponte, Σταύρος ερωτευμένος Μπετόβεν Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info [B] Σαν σήμερα, στις 16/12/1770 γεννήθηκε στη γερμανική πόλη Βόννη ο Τιτάνας της Μουσικής Λούντβιχ φαν Μπετόβεν. Ο κορυφαίος συνθέτης υπήρξε επίσης ένας παθιασμένος άνθρωπος που δοκιμάστηκε από τον φτερωτό θεό του Έρωτα ουκ ολίγες φορές στη ζωή του.[/B]
Ο Μπετόβεν ήταν σχεδόν μόνιμα ερωτευμένος, και είχε προτείνει γάμο αρκετές φορές, όμως, το παρουσιαστικό του δεν τον βοηθούσε ιδιαίτερα καθώς ήταν όχι και τόσο όμορφος, κοντός και παχύς ,άξεστος. Επιπλέον, είχε ένα βίαιο ταμπεραμέντο που φόβιζε τις γυναίκες, με αποτέλεσμα να απογοητεύεται εύκολα από την αγάπη.… Τον αποκαλούν με το προσωνύμιο “Σπανιόλο” αλλά με την όχι και τόσο θετική χροιά.
Ερωτεύεται συχνά… Πότε την Ελεονώρα Μπράουνινγκ, πότε μία μαθήτρια του αλλά δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση. Η Ελεονώρα Μπράουνινγκ παντρεύεται τον φίλο του Μπετόβεν, Βέγκελερ με αποτέλεσμα η φιλία τους να διαλυθεί. Γενικά, είναι ερωτευμένος με τον έρωτα και τον πόθο, παρά με τις γυναίκες τις ίδιες. Στα έργα του υπάρχουν κομμάτια ολόκληρα και σονάτες απηχήσεις των ερώτων του, που δεν έγιναν ποτέ.
Ερωτεύτηκε πολλές και διάφορες γυναίκες αλλά καμία του λαού. Αναζητά τον έρωτα και την τρυφερότητα, μαζί με την λεπτότητα και την καλλιέργεια. Ερωτεύεται την δεκαεφτάχρονη Τζουλιέτα Γκουιτσιάρντι, γράφει όσα νιώθει σε μία σονάτα κι αφήνει τα δάκρυα να κυλήσουν… Εκείνη δεν ανταποκρίνεται στα συναισθήματα του και ο Μπετόβεν για σχεδόν είκοσι χρόνια θα έχει στο μυαλό του τη μορφή της. Πονεμένος από τον άτυχο έρωτά του γράφει άλλη μία σονάτα, που είναι η σύγκρουση δύο στοιχείων, αυτού που ζητά κι αυτού που αρνιέται: ο διάλογος δύο ερωτευμένων. Κάποια χρόνια μετά-και ήδη με απώλεια ακοής- αναζητώντας τον έρωτα, γράφει σ’έναν φίλο του “Βοήθησε με να βρω μια γυναίκα (…)Μα πρέπει να είναι όμορφη. Δε μπορώ να αγαπήσω τίποτα που να μην είναι όμορφο, γιατί φοβάμαι πως πρέπει να αγαπήσω τον εαυτό μου“. Τραγική αντίθεση! Με την τέχνη μπορεί να κερδίσει αυτό που δε μπορεί με το παρουσιαστικό του. Ερωτεύεται την Τερέζα (ούσα δεκαπέντε ετών). Γράφει μουσική πάνω σε στίχους του Γκαίτε και τα στέλνει στην αγαπημένη του. Δυστυχώς όμως και πάλι τα συναισθήματα της νεαρής δεν ανταποκρίνονται.
[B] Ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της προσωπικής ζωής του Μπετόβεν είναι οι 3 επιστολές που απηύθυνε στην άγνωστη Αθάνατη Αγαπημένη. Ο Μπετόβεν έγραψε τα τρία αυτά γράμματα το 1812 ενώ βρισκόταν για θεραπεία στα ιαματικά λουτρά του Toeplitz στη Βοημία [/B]:
Ιδού το τελευταίο από αυτά:
[I]Καλημέρα, στις 7 Ιουλίου
Αν και ακόμα στο κρεβάτι, σκέφτομαι εσένα, Αθάνατη Αγαπημένη μου, τώρα και τότε με χαρά, ύστερα με θλίψη, περιμένοντας να μάθω αν η μοίρα θα μας εισακούσει ή όχι – μπορώ να ζήσω μόνο εξ ολοκλήρου με σένα ή καθόλου – Ναι, είμαι αποφασισμένος να περιπλανιέμαι τόσο καιρό μακριά από σένα μέχρι να μπορώ να πετάξω στην αγκαλιά σου και να πω ότι μαζί σου είμαι εκεί που πραγματικά ανήκω, και να μπορώ να στείλω την ψυχή μου τυλιγμένη μέσα σου στη γη των πνευμάτων – Ναι, δυστυχώς θα πρέπει να είναι έτσι – να είσαι ικανοποιημένη γνωρίζοντας την πίστη μου σε σένα. Καμία άλλη ποτέ δεν θα μπορέσει να αποκτήσει την καρδιά μου – ποτέ – ποτέ – Θεέ, γιατί πρέπει κάποιος να χωρίζεται από αυτήν που τόσο αγαπάει. Και όμως η ζωή μου στην V είναι πλέον μια άθλια ζωή – η αγάπη σου με κάνει ταυτόχρονα τον ευτυχέστερο και τον δυστυχέστερο των ανδρών – Στην ηλικία μου χρειάζομαι μια σταθερή, ήρεμη ζωή – μπορεί να είναι έτσι στη δική μας σχέση; Άγγελέ μου, μόλις μου είπαν πως η ταχυδρομική άμαξα φεύγει κάθε μέρα – οπότε, θα πρέπει να κλείσω αμέσως, ώστε να λάβεις το γράμμα αμέσως – Να είσαι ήσυχη, μόνο με μια ήρεμη εξέταση της ύπαρξής μας μπορούμε να επιτύχουμε το σκοπό μας να ζήσουμε μαζί – Να είσαι ήσυχη – να μ’ αγαπάς – σήμερα – χθες – τι απελπισμένη η επιθυμία για σένα – εσένα – εσένα – ζωή μου – όλα μου – αντίο. Ω συνέχισε να μ ‘αγαπάς – ποτέ μην υποτιμήσεις την πιο πιστή καρδιά του αγαπημένου σου.
πάντα δικός σου
πάντα δική μου
πάντα δικοί μας[/I]
[B][I] Ποιά ήταν στ΄αλήθεια η «Αθάνατη Αγαπημένη;» Τί είδους συναισθηματικός γρίφος, άλυτος ακόμη, βασάνιζε τον Μπετόβεν;
Διάφορα ονόματα έχουν κατά καιρούς ακουστεί ως αποδέκτριες. Ανάμεσά τους, η Γιοχάννα Βαν Μπετόβεν – κουνιάδα του συνθέτη με την οποία εθεωρείτο ότι οι σχέσεις ήταν δύσκολες – η Αντονί Μπρεντάνο και η Τερέζα φον Μπρούνσγουικ.
Μετά τον θάνατο του Μπετόβεν το 1827, η επιστολή ανακαλύφθηκε ανάμεσα στα ιδιωτικά του έγγραφα γεγονός που μαρτυρά ότι, είτε δεν απεστάλη ποτέ, είτε του επεστράφη από την αποδέκτρια. Οι απόψεις που υποστηρίχθηκαν, έκτοτε, ήταν διαφορετικές.
Στην ομότιτλη κινηματογραφική ταινία του 1994, η πλοκή ακολουθεί τον γραμματέα και πρώτο βιογράφο του Μπετόβεν Αντον Σίντλερ στην προσπάθειά του ν΄αποκαλύψει την «Αθάνατη Αγαπημένη». Στις τελευταίες σκηνές της ταινίας κι ενώ ο Σίντλερ έχει αποτύχει ν΄ανακαλύψει την αλήθεια, αποκαλύπτεται ότι το αντικείμενο του πόθου του συνθέτη ήταν η Γιοχάννα Βαν Μπετόβεν και από τη σχέση τους είχε γεννηθεί ένας γιος. Το γεγονός, αυτό, βεβαίως, είναι απλή εικασία… [/B][/I]
https://youtu.be/b7LtAHQOP3M
https://youtu.be/524VlYD0PVw
https://youtu.be/BF1Sd_blb8U
Δημοσίευση στο stixoi.info: 16-12-2020 | |