Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη

Δημιουργός: daponte, Σταύρος

ο σπουδαίος συνθέτης Μάριος Τόκας έφυγε μια Πασχαλιά (27-4-2008)νικημένος από τον καρκίνο.

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

[B] Μάριος Τόκας
Από τη Λεμεσσό στην Αθήνα.
Από τη μαρτυρική, διχοτομημένη Κύπρο στην ελεύθερη Ελλάδα.
Έζησε την εισβολή του "Αττίλα" στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Έζησε την Εθνική μας Μοναξιά...

Συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, μεταξύ των οποίων Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Πάριος, Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Μητροπάνος, Πασχάλης Τερζής, Διονύσης Θεοδόσης, Γλυκερία, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Αντώνης Καλογιάννης, Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα, Στέλιος Διονυσίου, Λάκης Χαλκιάς, Αλέκα Κανελλίδου, Κατερίνα Κούκα, Βασίλης Σκουλάς κ.α....
...μελοποιώντας στίχους που έγραψε τόσο ο ίδιος όσο και οι: Γιάννης Ρίτσος ,Βάρναλης, Μόντης, Πασιαρδής, Καρυωτάκης, Φίλιππος Γράψας, Σαράντης Αλιβιζάτος, Άλκης Αλκαίος, Ανδρέας Νεοφυτίδης κ.α.

Η κορυφαία στιγμή στην καριέρα του, όπως θεωρούσε ο ίδιος, είναι το 1996, όταν ο Τόκας πηγαίνει στο Άγιον Όρος και εκεί, συγκλονισμένος από τα χειρόγραφα που βρήκε και μελέτησε, έγραψε το συμφωνικό έργο Θεογεννήτωρ Μαρία, το οποίο παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου της Βιέννης (2002), με ερμηνευτές τους Μανώλη Μητσιά και Κώστα Χατζηχριστοδούλου, το φωνητικό σύνολο ΄΄ECHO΄΄ συνοδεία της Bratislava Chamber Philharmonic Orchestra υπο την Διεύθυνση του Γιώργου Παγιάτη, στο πλαίσιο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον ιστορικό αυτό ναό, για πρώτη φορά ακούστηκε ελληνική μουσική.

Ο Μάριος Τόκας βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη (2001) με το «μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς στην πατρίδα» που αποτελεί την ύψιστη τιμή της κυπριακής πολιτείας.




Δημοσίευση στο stixoi.info: 27-04-2021