Ηθοποιός σημαίνει Φως Δημιουργός: daponte, Σταύρος 2 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηθοποιού Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info Ας θυμηθούμε μερικές εμβληματικές και πρωτοπόρες μορφές- όχι όλες γνωστές- στην ιστορία της υποκριτικής Τέχνης:
-Ο πρώτος διδάξας, ΘΕΣΠΙΣ (Αθήνα, 6ος αιώνας π.Χ.): Ο ποιητής Θέσπις από τον δήμο Ικαρίας (σημερινό Διόνυσο), θεωρείται ο εφευρέτης της τραγωδίας και πιθανότατα και ο πρώτος ηθοποιός. Στα μέσα περίπου του 6ου αι. π.Χ., είχε την έμπνευση να ξεχωρίσει τον εξάρχοντα, ο οποίος ήταν ο πρωτοχορευτής του διθυράμβου, και να παρεμβάλει στο διθύραμβο απαγγελία με άλλο μέτρο και διαφορετική μελωδία από του Χορού (κατά πάσα πιθανότητα το επιχείρησε πρώτος). Έτσι, επειδή ο εξάρχων του χορού - που φορούσε προσωπείο, δηλαδή μάσκα - έκανε διάλογο με το χορό και αποκρινόταν (αρχ. ὑπεκρίνετο) στις ερωτήσεις του, ονομάστηκε υποκριτής, δηλαδή ηθοποιός. Από τα έργα του σώζονται ελάχιστα αποσπάσματα.
-Η πρώτη ανερχόμενη στην κορυφή της κοινωνικής κλίμακας, ΘΕΟΔΩΡΑ (περ. 500 - 28 Ιουνίου 548) η γνωστή Ρωμαία (βυζαντινή)αυτοκράτειρα και η σύζυγος του διάσημου αυτοκράτορα Ιουστινιανού του Μέγα. Φέρεται ως μία από τις διασημότερες γυναίκες στην παγκόσμια ιστορία και η διασημότερη αυτοκράτειρα του Βυζαντίου. Ξεκίνησε από πολύ χαμηλή κοινωνική τάξη και ασκούσε το επάγγελμα της ηθοποιού και μίμου. Όμως επειδή το θέατρο της εποχής για την εκκλησία δεν θεωρούνταν αποδεκτό και το όνομα ηθοποιός ήταν συνώνυμο της πόρνης, οι σύγχρονοί της ιστορικοί όπως ο Προκόπιος την περιγράφουν με μελανά χρώματα. Στην Κωνσταντινούπολη ,γύρω στα 522, ο Ιουστινιανός, ο οποίος την γνώρισε σε θεατρική παράσταση που έπαιζε σαν μίμος, την ερωτεύτηκε και την ανύψωσε αρχικά στο αξίωμα της πατρικίας, και κατόπιν μπόρεσε να πείσει τον θείο του, τον αυτοκράτορα Ιουστίνο, να καταργήσει τον παλαιό νόμο που απαγόρευε τον γάμο συγκλητικού με ηθοποιό. Την παντρεύτηκε ή το 523 ή το 524.
-Ο διασημότερος παγκοσμίως θεατρικός συγγραφέας ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ, (Αγγλία 1564-1616) εκτός από σημείο αναφοράς στην δραματουργία, υπήρξε επίσης διακεκριμένος ηθοποιός και θιασάρχης, υπηρετώντας τη βασίλισσα Ελισάβετ με τους "Lord Chamberlain's Men", οι οποίοι ήταν η κορυφαία θεατρική ομάδα του Λονδίνου και κατόπιν τον βασιλέα Ιάκωβο Α' με τους "The King's Men".
-Ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος της θεατρικής ηθογραφίας των νεότερων χρόνων, Ζαν Μπατίστ Ποκλέν ο γνωστός ως ΜΟΛΙΕΡΟΣ, (Παρίσι, 1622-1673) ήταν ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και θιασάρχης, στα χρόνια του "Βασιλιά Ήλιου" Λουδοβίκου 14ου. Ήταν ο αγαπημένος της αυλής των Βερσαλλιών και οργάνωνε φαντασμαγορικές φιέστες προς τέρψιν του βασιλιά και των καλεσμένων του.
- Ο πρώτος Έλληνας επαγγελματίας ηθοποιός των νεότερων χρόνων ήταν ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΙΣΤΙΑΣ (1800 – 1880) ήταν επίσης ιδρυτής του Ρουμανικού Εθνικού Θεάτρου, συγγραφέας και μεταφραστής. Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη και μόνιμος κάτοικος στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, είχε την τιμή να δοξαστεί και στο πεδίο της μάχης , στο ξεκίνημα της Ελληνικής Επανάστασης, πολεμώντας στο Δραγατσάνι τον Ιούνιο του 1821, υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, ως Ιερολοχίτης, με το αξίωμα του Σημαιοφόρου του Ιερού Λόχου.
-Η δόξα της Γαλλίας, "η θεϊκή Σάρα" η θρυλική ΣΑΡΑ ΜΠΕΡΝΑΡ (1844 – 1923) ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του πρώιμου κινηματογράφου, για την οποία έχει ειπωθεί ότι ήταν "η πιο φημισμένη ηθοποιός που γνώρισε ποτέ ο κόσμος". Η ζωή της ήταν πολυτάραχη από τα γεννοφάσκια της, καθώς ήταν νόθο τέκνο Εβραίας η οποία έγινε πόρνη πολυτελείας και την έκλεισε σε οικοτροφείο. Αφού σπούδασε στο Ωδείο Δραματικής Τέχνης του Παρισιού, πρωταγωνίστησε σε διάφορα παρισινά θέατρα και κοιμήθηκε σε διάφορα κρεβάτια διασήμων και ισχυρών: ανάμεσα στους εραστές της συμπεριλαμβάνονταν ο Βέλγος πρίγκηπας Ερρίκος, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου Πρίγκιπας της Ουαλίας και κατοπινός βασιλιάς Εδουάρδος Ζ' του Ηνωμένου Βασιλείου και ο διάσημος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ. Το 1882 παντρεύτηκε στο Λονδίνο τον Έλληνα ηθοποιό Αριστείδη Δαμαλά, γνωστό στη Γαλλία με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο Ζακ Δαμαλά (Jacques Damala). Η Μπερνάρ ήταν, πέρα από το θέατρο, μία από τις πρωτοπόρους ηθοποιούς του βωβού κινηματογράφου.
- Η πρώτη "ντίβα" του Νέου Ελληνικού Θεάτρου, η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ(1865-1938), καταγόμενη από την αρχοντική Κρητική οικογένεια των Σκορδίληδων, διακρίθηκε σε τραγικούς ρόλους του αρχαίου και σύγχρονου θεάτρου.Η ζωή της έχει εμπνεύσει τον λογοτέχνη Μάνο Ελευθερίου στο μυθιστορηματικό (και βραβευμένο με το κρατικό βραβείο Μυθιστορήματος 2005) έργο του "Ο καιρός των χρυσανθέμων".
- O σπουδαιότερος σαιξπηρικός ερμηνευτής του 20ου αιώνα, ο Βρετανός ΛΩΡΕΝΣ ΟΛΙΒΙΕ (1907-1989), ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός, ήταν επιπλέον ιδρυτής και διευθυντής (1962 - 1973) του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας.Το 1985 εμφανίστηκε σε ηλικία 78 ετών στο βιντεοκλίπ του Πολ Χαρντκάσλ "Just for Money" και έγινε έτσι ο γηραιότερος ηθοποιός που εμφανίστηκε σε βιντεοκλίπ.
Δημοσίευση στο stixoi.info: 02-10-2021 | |