Ασύμμετρη απειλή

Δημιουργός: jenny

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΑΠΕΙΛΗ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Η Ασύμμετρη απειλή ορίστηκε από την Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ σαν οποιαδήποτε απρόβλεπτη απειλή, που στρέφεται εναντίον υψηλής αξίας δομικών στοιχείων της χώρας( στρατιωτικές εγκαταστάσεις, άμαχος πληθυσμός η γέφυρες, τηλεπικοινωνίες, λιμένες, βάσεις ηλεκτρισμού )με απώτερο σκοπό την δημιουργία χάους , γενικής αναστάτωσης και τελικής κρατικής αστάθειας .Έχει άγνωστα στοιχεία όπως :Πού; Πότε ; Πώς θα γίνει; Ποίοι είναι;. Σε αντίθεση με την ασύμμετρη απειλή η τρομοκρατική ενέργεια έχει δηλωμένη ταυτότητα ,στόχους και έχει πολιτικό ή οικονομικό όφελος. Εκεί είναι δεδομένες οι απειλές. Είναι δηλωμένες οι προθέσεις και δημοσιοποιούνται οι στόχοι.
Είχα ακούσει αυτή την ορολογία όταν παρακολούθησα τις εργασίες του σεμιναρίου του Κ.Ε.Ε.Ε.Λ.(Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων) με θέμα: ΄΄ Αντιμετώπιση οξέων συμβάντων υγείας από φυσικά παθογόνα αίτια και από ηθελημένη διασπορά ραδιολογικών βιολογικών και χημικών παραγόντων και οι ολυμπιακοί αγώνες Αθήνα 2004 ΄΄ με συμμετοχή όλων των Νοσοκομείων των Ολυμπιακών πόλεων (17-18.05 2004) Αθήνα. Συμμετείχαν ιατροί του Ε.Κ.Α.Β. και πολλών ειδικοτήτων κυρίως από μονάδες εντατικής θεραπείας και επείγουσας αντιμετώπισης περιπτώσεων από βιολογική, χημική και πυρηνική απειλή μαζί . Η παρουσίαση των θεμάτων έγινε σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο τονίζοντας τις διάφορες μορφές μαζικής καταστροφής σε συνδυασμό με τα πλέον κατάλληλα μέτρα προφύλαξης και αντιμετώπισης.. Αξέχαστη ήταν η επισήμανση ότι οι μαζικές καταστροφές συμβαίνουν όταν τα καταστροφικά αποτελέσματα των φυσικών ή των τεχνικών δυνάμεων υπερνικούν την ικανότητα μιας κοινότητας να κατανέμει κατάλληλα τους υπάρχοντες πόρους.
Τα κύρια χαρακτηριστικά των φυσικών καταστροφών (σεισμός, πυρκαγιές, πλημμύρες, καύσωνας, παγετός)έχουνε σαν αποτέλεσμα την προκήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και χαρακτηρίζονταν από :παρατεταμένη διακοπή ρεύματος ,διακοπή παροχής νερού, διακοπή τηλεπικοινωνιών ,επιδημίες λόγω κατανάλωσης μολυσμένου ή ακατάλληλου νερού).Βασικός κανόνας για την σωστή αντιμετώπιση αυτών των συμβάντων είναι η ύπαρξη και η λειτουργία σχεδιασμού διαχείρισης περιστατικών με σύστημα ενιαίας διοίκησης συμβάντος ,με κέντρο το Υπουργείο Υγείας ,το Σ.Ο.Τ.Υ (συντονιστική οργάνωση τομέας υγείας ),τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Ε.Κ.Α.Β .Φύγαμε ικανοποιημένοι και έτοιμοι να εφαρμόσουμε τις γνώσεις που αποκομίσαμε. Παράλληλα μας διαβεβαίωσαν την κρατική υποστήριξης με το σχέδιο Ξενοκράτης(για τον εθνικό σχεδιασμό) και Φιλοκτήτης (σχέδιο για τα ολυμπιακά νοσοκομεία).Οι ολυμπιακοί αγώνες περάσανε χωρίς να ανοίξει μύτη και αφήσανε τις καλύτερες εντυπώσεις στους ξένους επισκέπτες μας και σε όλο τον κόσμο.
Τι έγινε τώρα; Τι φταίει; Εδώ και δύο μήνες ζούμε έναν παρατεταμένο εφιάλτη. Με συναισθήματα οργής και θλίψης παρακολουθούμε μία Ελλάδα που κάηκε και μετράει θύματα ( 63 νεκρούς,83 πυροσβέστες τραυματισμένους και 7 σε βαρεία κατάσταση με εκτεταμένα εγκαύματα); Που πήγανε οι τόσες εμπεριστατωμένες γνώσεις; Για τι δεν αξιοποιήθηκαν οι ιατροί με γνώσεις στο αντικείμενο της ασύμμετρης απειλής και των μαζικών καταστροφών;. Για τι το Υπουργείο Υγείας δεν έστειλε κλιμάκιο γιατρών εξειδικευμένων σε αναπνευστικά προβλήματα και στην εγκληματική νόσο? Για τι δεν συντονίστηκαν οι διάφορες υπηρεσίες; Πώς χαρακτήρισαν την κατάσταση ως ασύμμετρη απειλή; Ποιους θέλουν να φωτογραφήσουν ή να χαρακτηρίσουν ως φταίχτες ;Τι κρύβεται πίσω από την βιασύνη ή ίσως άγνοια του όρου ;Τι υπάρχει από πίσω και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί εκτός από την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να ανταπεξέλθει σε αυτή την συνεχώς εξελισσόμενη κατάσταση;

Δημοσίευση στο stixoi.info: 30-08-2007