Η γενιά της περιπλάνισης

Δημιουργός: jenny

afieronete stus neus pu akoma trehune sta xena gia na eklpirosune ta onira tus

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗΣ
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Στην χώρα μας το παραγωγικό έλλειμμα (έλλειμμα σε εργατικό προσωπικό) αυξάνεται καθημερινά. Παράλληλα οι επενδύσεις ελλήνων εκτός Ελλάδος ξεπερνάνε τις επενδύσεις των ξένων στην χώρα μας. Η ανεργία στους νέους μας κορυφώνεται (25%) .Η πλειοψηφία αυτών είναι πτυχιούχοι που κατέχουν μία εξειδίκευση την οποίαν έχουνε πάρει στο εξωτερικό.
Σήμερα οι νέοι μας βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο. Να συνεχίσουν επ αόριστου τις σπουδές στο εξωτερικό για να έρθουν ενήλικες πλέον να φάνε το φαί της μαμάς; Να περιπλανηθούν και να μη επιστρέψουν ποτέ στην μάνα πατρίδα; Να επιμένουν να κυνηγήσουν τις εργασίες που σχετίζονται με το επίπεδο σπουδών τους ή να κατεβάσουνε τον πήχη; Να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους δίνει η ελεύθερη αγορά εργασίας φτάνοντας σε εντελώς αντίθετη και διαφορετική ειδίκευση από την ονειρευμένη και την θεμιτή ή να περιμένουν να έρθει μία άσπρη ημέρα; .Ο κατ΄ανάγκη επαγγελματικός προσανατολισμός τους συνοδεύεται από απογοήτευση (της μη αξιοποίησης των δυνατοτήτων τους, των τόσων χρόνων στα θρανία) και πίκρα για τα όνειρα που χάθηκαν. ΄΄Οι νέοι θα γίνουν πιτσαδόροι και γκαρσόνια και οι κοπέλες (Ελληνίδες και αλλοδαπές) καθαρίστριες. Στην καλύτερη περίπτωση θα βρίσκουν μια απασχόληση χωρίς νόημα, χωρίς ασφάλιση, στο έλεος του κάθε εργοδότη ΄΄. Με αυτά τα μελανά χρώματα περιγράφει ο Ευτύχης Μπιτσάκης στην Ελευθεροτυπία την γενιά της περιπλάνησης.
Η γερασμένη κοινωνία μας έχει δημογραφικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να αλλάζει η αναλογία εργαζόμενος: συνταξιούχος υπέρ του τελευταίου.Τα παιδιά μας δεν μπορούν να ριζώσουνε. Σαν μοντέρνοι περιπλανώμενοι Ιουδαίοι δεν βρίσκουνε δουλειά πουθενά. Η διαρκή τους περιπλάνηση σχετίζεται με τις μειωμένες δυνατότητες της μάνας πατρίδας να τους απορροφήσει σε μία εργασία που να σχετίζεται με την εξειδίκευση τους.Είναι προσγειωμένοι, δεν θέλουνε να γίνουν αστροναύτες. Θέλουνε να έχουνε μία αξιοπρεπή διαβίωση, να κάνουν οικογένεια και να ζήσουν στην Ελλάδα. Αυτοί θα μπορούσανε να λύσουν το δημογραφικό πρόβλημα αλλά βρίσκονται περισσότερο εκτός παρά εντός.Δεν έχουνε επαγγελματικό μέλλον. Βιώνουμε μία άτυπη και συνάμα διαχρονική μετανάστευση εγκεφάλων έτσι όπως κάποτε μετανάστευσε η εργατιά στην Γερμανία και στην Αμερική. Φεύγανε για μερικά χρόνια,ριζώνανε και δημιουργούσανε καινούργιες οικογένειες εκεί. Ενσωματωνόταν στις ξένες κοινωνίες .Την δεκαετία 1950-1970 άδειασε η Ελλάδα και ελάχιστοι επέστρεψαν για να συνεχίσουν την ζωή τους εδώ.
Οι νέοι μας αγωνιούν. Μαζεύουνε πτυχία, συγκεντρώνουνε μόρια και γεμίζουνε τους τοίχους με διπλώματα. Μονίμως με μία βαλίτσα στο χέρι χτυπάνε πόρτες ,πάνε σε interview ,ξοδεύουνε νεύρα και λεφτά. Πληροφορούνται και τρέχουνε να προλάβουνε τις ευκαιρίες τους. Δεν εγκαταλείπουν εύκολα .Είναι νέοι και πρέπει να τρέξουνε αλλά….δεν βλέπουνε φώς από πουθενά. Οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ δεν λειτουργούν τόσο αξιοκρατικά και τα διπλώματα που χρυσοπληρώθηκαν από τους γονείς σκουριάζουν σε ένα συρτάρι. Αν δεν βρεθεί πολιτικό μέσον δύσκολα φτάνεις κάπου. Κανείς δεν απόρεσε με την ιστορία της νεαρής που ενέδωσε στις ορέξεις του προϊστάμενου της για να πάρει ένα πόστο που δικαιούτανε με βάση τα πτυχία της. Πώς να αξιοποιήσουνε τις δυνατότητες τους οι νέοι όταν δεν υπάρχουνε δουλειές;
Η φυγή των ΄΄εγκεφάλων ΄΄ συνοδεύεται από την απογοήτευση του ιδίου του νέου και την πίκρα της οικογένεις που δεν χάρηκε τα παιδιά τους. Πρώτα με τις σπουδές έξω υπήρχε μία δικαιολογία. Τώρα ,που έχουνε εγκατασταθεί στο εξωτερικό, γίνονται οικογενειάρχες και έρχονται μόνο στις διακοπές. Τα παιδιά των παιδιών τους διαπρέπουν σε πολλά επίπεδα καθώς ακολουθούν άλλο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά είναι ξένα. Δεν μιλάνε ελληνικά και δεν ξέρουνε ούτε την ιστορία και ούτε την ομορφιά της χώρας που ανάθρεψε τους γονείς τους. Η μάνα Ελλάς έδιωξε τα παιδιά της μένοντας ορφανή και χωρίς απογόνους.

Δημοσίευση στο stixoi.info: 15-03-2008