Cairo

Δημιουργός: jenny

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info


CAIRO

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Το χρώμα της Ανατολής και της Αφρικής σε εντυπωσιάζει μόλις πατάς στο Κάιρο. Οι γυναίκες φοράνε μπόυργκα και σέρνουν τα πόδια τους νωχελικά. Έχουν προσεχτικά καλυμμένο το πρόσωπο με μαύρο λεπτό ύφασμα με δύο σχισμές για τα όμορφα μαύρα μάτια τους. Τα παιδιά ,που είναι ντυμένα ευρωπαϊκά, τρέχουν χαρούμενα δίπλα τους .Οι περισσότεροι άντρες φοράνε κελεμπίες ως τους αστραγάλους και παίζουν κομπολόι. Στον αέρα νιώθεις μία παράξενη μυρωδιά, μείγμα από μπαχαρικά, σκόνη και διάφορα λαχανικά που σαπίζουν κάτω από καυτό ήλιο. Οι περαστικοί αδιαφορούν για τους κάδους που ξεχειλίζουν. σαν κάτι που ανήκει έτσι και αλλιώς στο περιβάλλον.
Τα περισσότερα αυτοκίνητα ,που κυκλοφορούν ,είναι από την δεκαετία του 70 και είναι χτυπημένα. Δίπλα σου περνάνε χιλιάδες βαν (μικρά λεωφορεία που μοιάζουν με τα ντολμούς που βλέπεις στην Τουρκία) και είναι ο πιο διαδομένος τρόπος μεταφοράς επιβατών. Βογκάνε από το βάρος των επιβατών και σταματάνε όπου θέλουνε. Τα ταξί σου κορνάρουν από μακριά. Σε ακολουθούνε και σε περιμένουν. Να σε κερδίσουν ως πελάτης. Οι μικροπωλητές σου βάζουν ,βιαστικά και λίγο επιθετικά ,την πραμάτεια τους στα χέρια . Μπας και τσιμπήσεις. Η βαβούρα στο δρόμο σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη τροχονόμου σε αγχώνει αλλά και σε κάνει να γελάσεις. Το πέρασμα στην αντίθετη όχθη, δηλαδή στο δρόμο απέναντι ,είναι ηρωική πράξη. Πώς οδηγούν έτσι αυτοί οι άνθρωποι; Τα περισσότερα αυτοκίνητα περνάνε με κόκκινο και οι ,στατιστικά αποδεχτές, πιθανότητες σου να φτάσεις ζωντανός απέναντι είναι ελάχιστες προς ανύπαρκτες. Γύρω σου όλοι γελάνε και περνάνε ανάμεσα στα αυτοκίνητα που έρχονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Έτσι όπως αψηφούν τον κίνδυνο σε κάνουν να αναρωτηθείς ποιος έχει δίκιο αλλά όταν βλέπεις ότι όλοι τους επιβιώνουν ηρεμείς. Η αναρχία και η τρέλα της κυκλοφορίας δεν συνοδεύεται από ατυχήματα, όλα προσλαβαίνονται στο πάρα πέντε.
Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του ραμαζανιού. Πέντε φορές την ημέρα οι μουεζίνοι καλούνε το πλήθος να προσευχηθεί ξεκινώντας από τι 5 το πρωί.. Η πόλη λειτουργεί κατά την διάρκεια της ημέρας με χαμηλούς ρυθμούς, τα καταστήματα ανοίγουν στις 11 και κλείνουν στις 5 το απόγευμα. Οι αιγύπτιοι είναι πολύ θρήσκοι και ακολουθούν με μεγάλη αφοσίωση την παράδοση, τα έθιμα και τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Τίποτα δεν κινείται μέχρι την δύση του ήλιου. Αντέχουν στωικά όλη την ημέρα, χωρίς φαί χωρίς νερό μέχρι τις 6 το απόγευμα. Με την δύση του ήλιου η πόλη ζωντανεύει .Συγκεντρώνονται γύρω από τα πολλά τζαμί που υπάρχουν σε όλες τις συνοικίες. Μετά μοιράζονται ,από τα πλούσια μέλη της τοπικής κοινωνίας, στους φτωχούς μερίδες φαί. Εντυπωσιάστηκα που σε απόσταση αναπνοής υπάρχουν ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες και λίγες συναγωγές. Οι κόπτες ,που είναι χριστιανοί επωφελούνται των γιορτών (μουσουλμανικών και χριστιανικών) και ξεχωρίζουν στο πλήθος. Άλλωστε αυτοί διατηρούν παραδόσεις της εποχής των φαραώ ενώ υιοθετούν και μουσουλμανικά έθιμα όπως η περιτομή.
Μετά τις 7 το βράδυ ανοίγουν τα καταστήματα και μένουν ανοικτά έως και τις 12 το βράδυ. Μερικοί εύποροι πάνε σε κέντρα διασκέδασης για να ακούσουνε ωραίες φωνές και να θαυμάσουνε γυμνασμένα κορμιά στο οριεντάλ χορό της κοιλιάς. Η περίφημη Ούμ Καλσούμ (1898-1075) άφησε γερή κληρονομία και υπάρχουν πολλές νέες φωνές που ξεχωρίζουν. Φεύγοντας σταματάς στην προβλήτα για το πλοιάριο της επιστροφής. Όταν βλέπεις ότι ο βαρκάρης σφυρίζει ενώ κρατάει το τιμόνι με τα δάκτυλα του ποδιού του τον αμφισβητείς αλλά αποδεικνύεται τελικά ότι η βάρκα είναι σταθερή και ασφαλής για τέτοιες διαδρομές και δοκιμασίες. Η βραδιά κλείνει υπέροχα με την βαρκάδα στο Νείλο ,με τραγούδια και χορό πάνω σε πλωτό πλοιάριο

Δημοσίευση στο stixoi.info: 24-09-2008