Ο άνθρωπος με το γάντζο

Δημιουργός: jenny

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΓΑΝΤΖΟ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Σε μία καινούργια κυβέρνηση όπου δεν προβλέπεται να υπάρχει Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας έμεινε ο ίδιος γλαμουράτος Αβραμόπουλος στην Αθήνα μας και μάλλον και στην επαρχεία έχει εμφανιστεί ο άνθρωπος με το γάντζο. Άνθρωπος που σαν προέκταση του χεριού κρατάει ένα μεταλλικό γάντζο με πλαστικό χερούλι. με το οποίο καρφώνει σακούλες στον κάδο. Ο κυνηγός όχι των θαλασσών αλλά των σκουπιδιών. Ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου, με ελεύθερο πρόγραμμα και πολλές υπερωρίες είτε βρέχει είτε χιονίζει διαθέτει τον ίδιο εξοπλισμό. Μία πλαστική σακούλα και ένα γάντζο. Ενίοτε, προφανώς ανάλογα με την επιτυχία της επιδρομής ,κουβαλάει και ένα πρόχειρο καροτσάκι για τα …λάφυρα.
Τι πετάμε όμως εμείς ,οι άλλοι στα σκουπίδια:
το 20-30% είναι συσκευασίες ,το 40-45% είναι οργανικά απόβλητα.(Φλούδες λαχανικών, τσόφλια αβγών, ξερά φύλλα και κλαδέματα από τις γλάστρες ή τον κήπο)Το 30% είναι χαρτί από εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία.
Κατά εποχές κάνοντας ένα ξεκαθάρισμα στο σπίτι πετάμε και άλλα υλικά όπως: ρούχα που δεν μας κάνουν πια ή είναι φθαρμένα, ηλεκτρικές συσκευές που δεν λειτουργούν ή δεν μας χρησιμεύουν πια, παιχνίδια, βιβλία, έπιπλα.
Πρώτη φορά είχα δει ρακοσυλλέκτες, στην Σουηδία και στις Η.Π.Α. Με ρούχα ξεσκισμένα και βρώμικα ΄΄ αλίευαν ΄΄ καθημερινά τα πεταμένα γυάλινα μπουκάλια και μεταλλικά κουτάκια από τις μπίρες και τα αναψυκτικά. Οι περισσότεροι ήταν αλκοολικοί που μετά πήγαιναν στα σούπερ-μάρκετ για να τα εξαργυρώσουν στα ειδικά αυτόματα μηχανήματα. Το χρηματικό ποσό ήταν αξιόλογο άσχετα αν το ξαναχρησιμοποιούσαν για να αγοράσουν τα μπουκάλια τους.Ήταν παράλληλα και ένας εύστοχος τρόπος της πολιτείας να καθαρίσουν οι δρόμοι από τα μπουκάλια και τα μεταλλικά κουτιά. και κυρίως να ανακυκλωθεί το αλουμίνιο και το γυαλί.
Στους δρόμους της Αθήνας αυτοί με το γάντζο είναι ευπρεπείς εμφανισιακά, δεν είναι ρακένδυτοι.Καβαλάνε τους καινούργιους κάδους σκουπιδιών ,που προμηθεύτηκε ο Δήμος Αθηναίων, ανοίγουν το άνω παραθυράκι και σκαλίζουν με το γάντζο τους. Μερικοί φοράνε πλαστικά γάντια άλλοι με γυμνά χέρια εξετάζουν, διαλέγουν και ενίοτε αδειάζουν τον κάδο. Φεύγοντας αφήνουν ένα βουναλάκι από ρούχα. Για να μην κουραστεί ο επόμενος…κυνηγός θησαυρών. Διαπιστώνεις ότι δεν αναζητούν τα ανακυκλώσιμα υλικά αλλά πάσης φύσεως αντικείμενα. Είδη ρουχισμού και μικροαντικείμενα που μπορούν να πουληθούν στο Μοναστηράκι ή σε τελική ανάλυση και να χρησιμοποιηθούν από τους ίδιους ή τις οικογένειές τους. Άλλωστε τα μηχανήματα ανακύκλωσης που διαθέτει ο Δήμος Αθηναίων, και που δεν υπάρχουν σε πολλές επαρχιακές πόλεις, δεν λειτουργούν τις περισσότερες φορές. Ο κόσμος τους έχει πάρει χαμπάρι και τοποθετει ,κοντά στους κάδους σακούλες πλαστικές διάφανες με παλιά ρούχα , διπλωμένα και καθαρά .Σπάνια ψάχνουν στα σκουπίδια και οι συνταξιούχοι αναζητώντας εφημερίδες σε μία πόλη που κυκλοφορούν τουλάχιστον 10 δωρεάν εφημερίδες και περιοδικά.Τελευταία βλέπω μία απαράδεκτη εικόνα μάζας ανθρώπων που ψάχνουν μέσα στα σκουπίδια αξιοποιήσιμα φρούτα και λαχανικά όταν οι λαϊκές αγορές τελειώνουν .Γέροι συνταξιούχοι και κυρίως γυναίκες που κάνουν την περηφάνια τους σκόνη για να ζήσουνε!
Ο Δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης και ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος δεν τα βλέπουνε αυτά; Δεν το καταλαβαίνουν ότι το να διοργανώνουν γεύματα αγάπης τα Χριστούγεννα και το Πάσχα δεν φτάνει; Απαιτούνται πιο ριζικές λύσεις για τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας;

Δημοσίευση στο stixoi.info: 07-01-2009