Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
129624 Τραγούδια, 269201 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

Συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους


Ποιος έχει δημιουργήσει το stixoi.info;
Το stixoi.info δημιουργήθηκε, εξελίχθηκε και συντηρείται από μια οργάνωση αλλοδαπής προέλευσης, με την επωνυμία Paradosi, αγνώστων λοιπών στοιχείων, πέρα από το ότι τα μέλη της ανήκουν στην πρωτόγονη φυλή "Μεχινάκου". Όλη η σχεδίαση της σελίδας, το σχήμα της βάσης δεδομένων, ο κώδικας, η ιδέα του "στιχάκια" καθώς και τα γραφικά αποτελούν προϊόν εθελοντικής και αυθεντικής εργασίας της Paradosi, με αφετηρία εκκίνησης το απόλυτο μηδέν, χωρίς να χρησιμοποιηθεί ούτε κατά το ελάχιστο έτοιμος κώδικας ή οτιδήποτε άλλο που προϋπήρχε, γνωστό ή άγνωστο. Όλες οι καταχωρίσεις είναι πνευματική ιδιοκτησία των ανθρώπων στους οποίους αποδίδονται με σαφή τρόπο ή αυτών που τις δημοσιεύουν, μόνο όταν πρόκειται για δικές τους δημιουργίες. Εξαίρεση στα της μητρότητας στοιχείων της σελίδας αποτελεί η απεικόνιση οποιασδήποτε φιγούρας του "στιχάκια", του οποίου ο σχεδιασμός σε κάθε του μορφή είναι αποτέλεσμα εθελοντικής εργασίας της Κάτιας Ρίσκα, η οποία ευχαριστείται θερμώς, καθώς και τα εικονίδια συναισθημάτων (emoticons), τα οποία έχουν συλλεχθεί από το web, από πηγές που δεν απαιτούσαν την αναφορά τους σε οποιαδήποτε χρήση. Το stixoi είναι γραμμένο σε PHP και αλληλεπιδρά με βάση δεδομένων MySQL. Αποτελείται από περίπου 26000 γραμμές κώδικα γραμμένου 100% με το χέρι, χωρίς κανένα εργαλείο ανάπτυξης, και η βάση του από 32 πίνακες.

Τι σχέση έχει το stixoi.info με το stixoi.gr;
Δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση. Το stixoi.gr απλώς παρέχει άμεση παραπομπή στο stixoi.info, χωρίς πάντως την άδεια του stixoi.info. Ωστόσο, το stixoi.info ευχαριστεί οποιονδήποτε κάνει κάτι παρόμοιο, συμβάλλοντας στην προβολή του.

Τι κερδίζω αν γραφτώ;
Αν δε γραφτείς μέλος, δεν έχεις δικαιώμα να καταχωρίσεις τίποτα σε οποιαδήποτε κατηγορία. Ωστόσο, το δικαίωμα ανάγνωσης υπάρχει, οπότε αν δε σε απασχολεί η αποστολή στίχων, μεταφράσεων ή δικών σου δημιουργιών, τότε ίσως δεν είναι απαραίτητη η εγγραφή σου.

Έκανα εγγραφή αλλά δε μου έχει έρθει email ενεργοποίησης. Τι να κάνω;
Καταρχάς, υπομονή. Μερικές φορές το email αργεί, αλλά στο τέλος έρχεται. Αν περάσει μια μέρα και δεν έχει έρθει, τότε επικοινώνησε με τον διαχειριστή: galanta@galanta.biz και εξήγησέ του. Πριν το κάνεις αυτό, ρίξε μια ματιά στον φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, ίσως το email να μπλοκαρίστηκε...

Τι είναι ο στιχάκιας;
Ο στιχάκιας είναι η μασκότ του stixoi. Πρόκειται για ένα διαβολάκι, που επιλέχτηκε να είναι το σύμβολο της σελίδας. Η ιδέα και η βάφτιση έγιναν από την Paradosi ενώ ο σχεδιασμός της φιγούρας έγινε από την Κάτια Ρίσκα, και πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός, διότι όπως προδίδει και η όψη του, είναι σατανικός...

Γιατί υπάρχουν λάθη στους στίχους;
Το περιεχόμενο των στίχων προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο τους καταχωρεί το εκάστοτε μέλος του site. Είναι φυσικό, αν αναλογιστεί κανείς πόσοι άνθρωποι στέλνουν στίχους, να υπάρχουν πολλά λάθη. Γι' αυτό το λόγο, υπάρχει η δυνατότητα αποστολής διορθώσεων. Σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή η προσπάθεια εσκεμμένης εξαπάτησης, με αποστολή λάθος στίχων ή διορθώσεων, οι "ένοχοι" θα αποκλείονται δια παντός από το χώρο αυτό. Οι διορθώσεις δε γίνονται αυτόματα αλλά μόνο έπειτα από τον έλεγχο του διαχειριστή.

Διάβασα τις μεταφράσεις και είναι χαζομάρες. Πώς το επιτρέπετε;
Είναι αδύνατον και πέρα από τους σκοπούς του stixoi, να γίνεται έλεγχος στην ποιότητα και την αξιοπιστία των μεταφράσεων που αποστέλλονται. Το μόνο που ελέγχεται είναι η δομή τους, ώστε να αντιστοιχίζονται, κατά το δυνατόν, σειρά ελληνικού κειμένου προς σειρά μετάφρασης. Η μετάφραση είναι δύσκολο έργο, και κανένας δεν ισχυρίζεται ότι όλες είναι πετυχημένες ή έργα τέχνης. Αυτό όμως δε σημαίνει τίποτα ως προς το δικαίωμα οποιουδήποτε να καταχωρεί μεταφράσεις.

Υπάρχουν παραδοσιακά τραγούδια με δύο ή περισσότερες περιοχές προέλευσης. Τι γίνεται με αυτά;
Προς το παρόν, και μάλλον και εσαεί, είναι δυνατή η ταξινόμηση κάθε παραδοσιακού τραγουδιού σε μία μόνο περιοχή. Στην πραγματικότητα, πρέπει να είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις που ένα τραγούδι υπάρχει σε περισσότερες περιοχές με ακριβώς την ίδια στιχουργική εκδοχή. Συνήθως θα πρόκειται για παραλλαγές του ίδιου θέματος. Επομένως, μπορούν να γίνονται και διαφορετικές καταχωρίσεις.

Επιτρέπεται να σχολιάζω όσο και με όποιο τρόπο θέλω;
Το stixoi δεν είναι φόρουμ, δε φτιάχτηκε ως τέτοιο και δεν μπορεί να λειτουργήσει ως τέτοιο. Η συσσωρευμένη εμπειρία των προηγούμενων ετών λειτουργίας δείχνει ότι τα σχόλια χωρίς περιορισμό οδηγούν σε αλόγιστη χρήση, που επιφέρει προβλήματα χώρου και φόρτου. Προς το παρόν επιτρέπεται η προσθήκη μόνο τεσσάρων σχολίων σε κάθε καταχώριση, σε οποιαδήποτε ενότητα της σελίδας. Η κριτική επί των τραγουδιών, των ποιημάτων και του περιεχομένου τους είναι ελεύθερη, αρκεί να μην επικεντρώνεται, εσκεμμένα, σε επίθεση έναντι των συντελεστών ή των μελών που σχολιάζουν. Οι όποιες προσωπικές διαφορές δε θα επιλύονται δημόσια στο site αυτό. Σε αυτό πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη βάση, καθώς στο παρελθόν έχουν υπάρξει διάφορα κρούσματα και ο χειρισμός τους δε συνιστά βάση για το χειρισμό τους από εδώ και πέρα.

Η δισκογραφία έχει ελάχιστους δίσκους. Κοιμάστε κύριε στιχάκια;
Το κοντέρ των στίχων έδειξε περίπου 16000 χωρίς να έχει καταγραφεί μέχρι αυτό το σημείο ποτέ η δισκογραφία των τραγουδιών. Ως εκ τούτου, έγκειται στην προσπάθεια των μελών από εδώ και πέρα, να εμπλουτίσουν τις σχετικές πληροφορίες, αποστέλλοντας διορθώσεις.

Κατοχυρώνονται οι δημιουργίες μου που δημοσιεύω για πρώτη φορά στο stixoi;
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η πρώτη δημοσίευση οποιασδήποτε πρωτότυπης δημιουργίας, σε οποιοδήποτε δημόσιο, ακόμη και ηλεκτρονικό, μέσο, συνιστά κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας για τον εμπνευστή της, με ημερομηνία κατοχύρωσης την ημερομηνία δημοσίευσής της. Στο πλαίσιο αυτό, ναι είναι κατοχυρωμένη οποιαδήποτε δημιουργία δημοσιεύεται στο stixoi.info. Πέρα από αυτό, δε γίνονται περαιτέρω ενέργειες, ωστόσο η βάση του stixoi.info είναι διαθέσιμη ως αποδεικτικό στοιχείο σε οποιονδήποτε χρειαστεί να την επικαλεστεί για προστασία της πνευματικής του ιδιοκτησίας. Επίσης, οποιοσδήποτε προβαίνει σε δημοσίευση δημιουργιών του, μπορεί να προβαίνει και σε συμπληρωματικές ενέργειες κατοχύρωσης, όπως π.χ είναι η αποστολή αντιγράφων τους με συστημένη αλληλογραφία είτε προς τον ίδιο του τον εαυτό, με τήρηση σφραγισμένου του φακέλου, είτε, προτιμότερο, προς κάποιο δικηγόρο ή συμβολαιογράφο. Για οποιαδήποτε βοήθεια, το stixoi.info είναι διαθέσιμο σε όλα του τα μέλη.

Υπάρχει περιορισμός στο περιεχόμενο των δημιουργιών των μελών;
Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας αριθμητικός, αλλά ούτε και ουσιαστικός περιορισμός ως προς το περιεχόμενο. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο δε θα γίνονται δεκτές οι καταχωρίσεις οι οποίες θίγουν με προσβλητικό τρόπο και ύφος, την ηθική υπόσταση και την προσωπική ζωή άλλων μελών ή και γενικότερα άλλων ανθρώπων. Όταν αυτές γίνονται αντιληπτές, θα διαγράφονται. Σε περίπτωση επανειλημμένων τέτοιου είδους καταχωρίσεων από συγκεκριμένο μέλος, θα του αφαιρείται το δικαίωμα αποστολής νέων δημιουργιών. Επιπλέον, δεν επιτρέπονται σε καμία περίπτωση ανακοινώσεις, καμίας απολύτως μορφής και απο οποιονδήποτε. Όποιος θέλει να απευθυνθεί στα άλλα μέλη, μπορεί να το κάνει είτε μέσω του ημερολογίου του, είτε ζητώντας από το διαχειριστή να προσθέσει συγκεκριμένο θέμα συζήτησης στην αντίστοιχη στήλη.

Κάποιος με απέκλεισε από το σχολιασμό των δημιουργιών του. Τι του έκανα;
Αυτό ίσως να το ξέρετε μόνο οι δυο σας. Η λογική του site είναι το εκάστοτε μέλος να ελέγχει απολύτως το χώρο του, είτε διαγράφοντας τα ανεπιθύμητα σχόλια είτε αποκλείοντας συγκεκριμένους χρήστες. Ο αποκλεισμός δε συνεπάγεται αδυναμία ανάγνωσης, η οποία παραμένει ελεύθερη σε όλους, αλλά αδυναμία σχολιασμού και συμμετοχής σε κοινόχρηστες δημιουργίες.

Τι είναι τα κοινόχρηστα;
Πρόκειται για δημιουργίες μελών, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως κοινόχρηστες από τον εκάστοτε αποστολέα, και στις οποίες μπορεί οποιοδήποτε μέλος να συνεισφέρει, δημιουργώντας έτσι ένα ποίημα με πολλούς δημιουργούς. Οι αποκλεισμένοι χρήστες δεν μπορούν να συμμετέχουν. Επιτρέπεται μέχρι μία κοινόχρηστη καταχώριση κάθε μία εβδομάδα, ώστε τα κοινόχρηστα να δίνουν πραγματικά μια διαφορετική νότα. Τα κοινόχρηστα ποιήματα δεν προσφέρονται για να υπάρχει ελεύθερος σχολιασμός μέσα στο χώρο του ποιήματος αντί για αυτόν των σχολίων. Σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή τέτοια χρήση, η καταχώριση θα χαρακτηρίζεται μη κοινόχρηστη με επακόλουθο τη διαγραφή κάθε συμμετοχής σε αυτήν.

Τι είναι τα αθυρόστομα - ακατάλληλα;
Πρόκειται για μια κατηγορία δημιουργιών που δεν είναι ορατή στα μη μέλη, ενώ ακόμη και για τα μέλη, πρέπει να ενεργοποιηθεί η πρόσβαση μέσω της σελίδας του προφίλ. Όταν μια καταχώριση ταξινομηθεί στα ακατάλληλα, δεν μπορεί να αλλάξει και να πάει σε άλλη κατηγορία. Τα ακατάλληλα δεν είναι δυνατότητα ανταλλαγής ύβρεων, αλλά μια ευκαιρία να γράψουμε για θέματα, με τρόπο που συνήθως δεν είναι αποδεκτός σε δημόσιο χώρο. Στο stixoi επιτρέπεται και αυτό το ύφος, με τους όποιους περιορισμούς διέπουν γενικότερα το χώρο (βλέπε προσωπικές αντιπαραθέσεις). Ταξινόμηση στα ακατάλληλα μπορεί να γίνει και εκ των υστέρων, από τον διαχειριστή.

Έχω πρόβλημα με κάποιο μέλος, τι να κάνω;
Αν το πρόβλημα είναι προσωπικό, επικοινώνησε μαζί του με προσωπικό μήνυμα. Αν αφορά το site, ενημέρωσε το διαχειριστή. Σε καμία περίπτωση, απολύτως καμία, δε θα γίνουν δεκτές καταχωρίσεις - ανακοινώσεις, σχόλια κλπ, που να εκθέτουν αυτό το πρόβλημα. Όλα αυτά θα διαγράφονται, όπως και κάθε άλλη υποψία δημοσιοποίησης προσωπικών διαφορών, ιδιωτικών συζητήσεων κλπ. Δεν υπάρχει εξαίρεση για κανέναν.

Πόσα βγάζετε;
Υπάρχει κάποιος που βγάζει λεφτά από αυτή την προσπάθεια. Αυτός είναι η εταιρεία Echolima Web Services, στην οποία πληρώνεται μηνιαία συνδρομή φιλοξενίας. Δυστυχώς δεν πείσαμε τους Αμερικανούς (Καναδούς για την ακρίβεια) για το θεάρεστο της προσπάθειας...Πέρα από αυτούς, δεν υπάρχει άλλος που βγάζει ή θέλει να βγάλει λεφτά. Διαφημίσεις δε δεχόμαστε, ούτε οικονομικές ενισχύσεις. Επίσης, η τακτική που ακολουθείται σε κάθε σχετική πρόταση, είναι απλώς να αποστέλλεται σύνδεσμος προς την παρούσα ιστοσελίδα.

Δηλαδή, δεν μπορώ να βοηθήσω;
Μπορείς να βοηθήσεις καταγράφοντας στίχους ελληνικών τραγουδιών και να τους στείλεις μέσω της σελίδας. Ιδιαίτερη χαρά δίνει η προσθήκη παραδοσιακών και ρεμπέτικων τραγουδιών, στα οποία το stixoi.info και η Paradosi έχουν ιδιαίτερη αδυναμία.

Δε σας πιστεύω.
Μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια...