Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
123857 Τραγούδια, 262756 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

Μέσα στο παλιό μου σπίτι - 1965      
 
Στίχοι:  
Μάνος Χατζιδάκις
Μουσική:  
Δήμος Μούτσης


Μέσ’ απ’ το παλιό μου σπίτι
βγαίνει ένας καπνός,
είναι σαν φωνή που βγαίνει
κι αναστεναγμός,
είναι σύννεφο και μπόρα
και βαρύς καημός.

Μέσα στο παλιό μου σπίτι
ήλιος δε θα μπει,
σβήσανε τα όνειρά μου
σαν της νύχτας το κερί
και στο παραθύρι η γλάστρα
έχει μαραθεί.




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 100%  (2 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 10641
      Σχόλια: 6
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Δίσκος 45 στροφών
1965
[1] Μια βαθιά υπόκλιση σ...
1997
[2] Δίσκος 45 στροφών
1968
[2] Επίσημη αγαπημένη
1968
[2] Δήμος Μούτσης - Πρώτ...
1973
[2] Το δάκρυ μας σταλιά ...
1979
[2] Γρηγόρης Μπιθικώτσης...
1985
[2] Δήμος Μούτσης - Τα κ...
1990
[2] Η Ελλάδα του Γρηγόρη
1994
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   Viennezos, Michael @ 07-04-2003
   Viennezos
04-03-2008 20:20
Η ηχογράφηση της πρώτης εκτέλεσης με τον Πουλόπουλο και η κυκλοφορία της σε δίσκο 45 στροφών έγινε το 1965. Τον Ιανουάριο του 1966 ακολούθησε η ηχογράφηση με τον Μπιθικώτση· το σχετικό 45άρι, όμως, κυκλοφόρησε μόνο το 1968.
Και στις δύο ηχογραφήσεις την ορχήστρα τη διευθύνει ο συνθέτης.

Όσο για την πατρότητα των στίχων βλ. το πιο πάνω σχόλιο. Συνήθως ως στιχουργός αναφέρεται ο Πουλόπουλος. Εξαίρεση αποτελεί λ.χ. ο δίσκος "Γρηγόρης Μπιθικώτσης για πάντα Νο. 1", όπου οι στίχοι αποδίδονται στον Χατζιδάκι. Σύμφωνα με όσα λέει το παραπάνω σχόλιο, αυτή η καταχώριση όντως θα πρέπει να είναι η σωστή.
   tzanidisjohn
10-08-2022 18:34
Υπάρχει και μια άλλη εκτέλεση του 1965, είναι η πρώτη, που δεν κυκλοφόρησε τότε, με διαφορετική σειρά στίχων:

Μέσα απ' το παλιό μου σπίτι
βγαίνει ένας καπνός
είναι σαν φωνή που βγαίνει
κι αναστεναγμός
είναι σύννεφο και μπόρα
και βαρύς καημός
μέσα απ' το παλιό μου σπίτι
βγαίνει ένας καπνός

Είναι σύννεφο και μπόρα
και βαρύς καημός
μέσα απ' το παλιό μου σπίτι
βγαίνει ένας καπνός

Μέσα στο παλιό μου σπίτι
ήλιος δε θα μπει,
σβήσανε τα όνειρά μου
σαν της νύχτας το κερί.
και στο παραθύρι η γλάστρα
έχει μαραθεί

Μέσα στο παλιό μου σπίτι
ήλιος δε θα μπει
και στο παραθύρι η γλάστρα
έχει μαραθεί
μέσα στο παλιό μου σπίτι
ήλιος δεν θα μπει.-

Βρήκε θέση στις εκδόσεις:
♦2005 CD Χ10 Comp. Box Set "Γ. Μπιθικώτσης - 50 Χρόνια" ℗ Capitol Records 0946 350557 2 6
♦2006/09 CD Comp. "Γ. Μπιθικώτσης – 14 Μεγάλα Τραγούδια Νο 2" EMI – 00946 373781 2 5
♦2007/12 - 2008 CD X75 "VA-Λαϊκό Τραγούδι 1954-1967" Έκδοση Το Βήμα / 1966 Box 13 cd-2
♦2010 CD X6 Comp. "Γ. Μπιθικώτσης – Τα Μεγάλα Τραγούδια" Έκδοση Real News / EMI 07096228
   netriofron
19-10-2016 16:36
Γιάννης Πουλόπουλος ,45ρακι της LYRA-1125
Γρηγόρης Μπιθικώτσης ,45ρακι της Columbia (SCDG 3744)
   vbotis
22-10-2011 20:35
Είναι η πρώτη μελωδία που έγραψε ο Μούτσης. Την άκουσε ο Χατζιδάκις του άρεσε και έβαλε αυτός τους στίχους. Το αφηγείται ο ίδιος ο Μούτσης στην εκπομπή "Αφιερώματα". Εκεί αναφέρεται οτι ηχογραφήθηκε πρώτα με τον Μπιθικώτση

(στο 7:20)

http://www.youtube.com/watch?v=6X1C_Hb7zYA
   meletios
14-01-2008 14:50
megale MOUTSI
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
στην πραγματικότητα οι στιχοι είναι του Μάνου Χατζηδακι αλλα λογω οτι ήταν σε διαφορετική εταιρία εβαλαν το όνομα του πουλόπουλου


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο