Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/stixoi/public_html/core.php on line 23

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/stixoi/public_html/sec.php:2) in /home/stixoi/public_html/gr/Lyrics/index.php on line 364
stixoi.info: Ο Τρυγητής
 
Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
129933 Τραγούδια, 269263 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

Ο Τρυγητής - 1996       
 
Στίχοι:  
Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Μουσική:  
Θανάσης Παπακωνσταντίνου


Τα κάλλη σου βατόμουρα κι είπα να σου τα κόψω.
Αγκάθια μ’ αγκυλώσανε μα ό,τι είναι θα τελειώσω.
Εμένα κι αν μου τ’ αρνηθείς κι ώσπου να καμαρώσεις
θα’ ρθει ο άγριος τρυγητής κι ό,τι έχεις θα του δώσεις.
Γι’ αυτό λοιπόν τα κάλλη σου σε μένα να τα δώσεις.

Παράβλεψε τα λάθη μου και τα ελαττώματά μου.
Κοίτα πώς τρέμει η ανάσα μου και τ’ ακροδάχτυλά μου.
Στο φως που τρέχει γρήγορα ν’ ανέβεις γητευτή μου
κι αν γελαστώ κι αν τυφλωθώ, θα’ ναι η αμοιβή μου.
Στο φως ν’ ανέβεις και να ρθεις, αυτή’ ναι η γιορτή μου.

Θέλω να πω στους βάρβαρους και στους ειδωλολάτρες
πως έχω βάρος και Θεό και γι’ αυτονών τις πλάτες.
Θεό που κάθεται στη γη ξέρω τη γειτονιά του
που `χει την αυταρέσκεια και δε θωρεί μπροστά του.
Μα σαν θα `ρθει ο τρυγητής, θα βρει τη γιατρειά του.
Θα `ρθει ο άγριος τρυγητής, να βρει τη γιατρειά του.




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 100%  (10 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 38265
      Σχόλια: 6
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Της αγάπης γερακάρης
1996
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   Ricardo, Ricardo @ 24-10-2004
   longieth
22-04-2013 23:54
http://www.youtube.com/watch?v=vEiiIR-nwQM
   katerinakon
28-05-2008 02:02
κομματάρα!Η Μελίνα γράφει και στίχους...Θεά! ::theos.::
   Ανώνυμο σχόλιο
13-08-2006 17:22
Ναι, έχει μια σελίδα που λέγεται ΟΡΓΑΝΙΚΑ εκεί υπάρχουν φωτογραφίες και επεξηγήσεις για τα όργανα.
   Ανώνυμο σχόλιο
07-08-2006 13:49
Νταούλι παίζει ο Κώστας Θεοδώρου - Νταούλι: Η πανελλήνια ονομασία του είναι νταούλι ή ταβούλι, παβούλι, τούμπανο, τύμπανος ή τούμπανος. Είναι ένα ρυθμικό όργανο, το οποίο δεν παίζεται μόνο του, αλλά πάντα μαζί μ' ένα τουλάχιστον μελωδικό όργανο. Μαζί με το ζουρνά αποτελούν μια μικρή ορχήστρα, την ζύγια, γνωστή συνήθως στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το νταούλι είναι ένας κύλινδρος που οι δύο του βάσεις αποτελούνται από δέρμα τεντωμένο με σκοινί. Οι διαστάσεις του διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και εξαρτώνται από τον νταουλιέρη. Η διάμετρος της δερμάτινης επιφάνειας του νταουλιού μπορεί να είναι από 25 εκατοστά μέχρι 1 μέτρο και η απόσταση ανάμεσα στις δύο επίπεδες επιφάνειες μπορεί να είναι από 20 μέχρι 60 εκατοστά. Για να φτιαχτεί ένα νταούλι πρέπει πρώτα να ετοιμαστεί η κυλινδρική επιφάνεια. Έτσι ετοιμάζουν πρώτα ένα ξύλινο σκελετό σε κυλινδρικό σχήμα και κατόπιν καρφώνουν πάνω σε αυτόν λεπτό ξύλο συνήθως από κόντρα πλακέ. Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν περισσότερα κομμάτια λεπτού ξύλου το οποίο κυρτώνανε αφού πρώτα τα μούσκευαν και κατόπιν τα στραβώνανε βάζοντάς τα πρώτα σε φωτιά. Αφού ετοιμαστεί η παράπλευρη επιφάνεια ανοίγουν μια τρύπα για να ξεθυμαίνει ο αέρας όταν χτυπάμε το νταούλι αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να σκιστεί το δέρμα. Το δέρμα που χρησιμοποιείται για τις παράπλευρες επιφάνειες είναι συνήθως δέρμα τράγου, γίδας και σπάνια προβάτου. Το δέρμα του νταουλιού είναι χωρίς τρίχωμα και η αφαίρεση του τριχώματος γίνεται αφού αφήσουν το δέρμα για 3 μέχρι 5 ημέρες μέσα σε ασβεστόνερο. Κατόπιν το ξύνουν με γυαλί και το λεπταίνουν παράλληλα όσο θέλουν. Στην συνέχεια το τεντώνουν και το εφαρμόζουν σε ξύλινο στεφάνι το οποίο είναι λίγο μεγαλύτερο από την βάση του κυλίνδρου που είναι ήδη έτοιμο. Αφού εφαρμόσουν τα δύο δέρματα στις δύο βάσεις του κυλίνδρου ανοίγουν τρύπες γύρω-γύρω στην περιφέρεια του δέρματος σε ίσες αποστάσεις και περνούν ένα σκοινί ενώνοντας τις τρύπες του ενός δέρματος με το άλλο, ύστερα το σφίγγουν για να τεντώσει το δέρμα. Το νταούλι παίζεται με δύο ξύλα, ένα στο κάθε χέρι. Στο δεξί χέρι είναι ο κόπανος και στο αριστερό μια λεπτή βεργούλα η βίτσα. Συνήθως ο κατασκευαστής φροντίζει το ένα δέρμα να είναι πιο χοντρό πιο δυνατό γιατί από εκεί θα χτυπάει ο κόπανος και ο ήχος είναι πιο βαθύς ενώ το δέρμα που χτυπάει η βίτσα δεν χρειάζεται να είναι χοντρό γιατί ο ήχος της είναι πιο ψιλός. Ο κόπανος χτυπάει τους ισχυρούς χρόνους ενώ η βίτσα τους ασθενείς.
   Ανώνυμο σχόλιο
07-08-2006 13:44
ΤΡΥΓΗΤΗΣ Κιθάρες: Μπάμπης Παπαδόπουλος /Κοντραμπάσο, ζάρμπα, νταούλι, πιατίνια: Κώστας Θεοδώρου /Ζαρμπ: Κρουστό σε σχήμα ποτηριού που κατάγεται από την Περσία. Είναι γνωστό και ως tombak. Κατασκευάζεται από ξύλο μουριάς ή φουντουκιάς και καλύπτεται από δέρμα κατσίκας. Χαρακτηρίζεται από τους μελωδικούς ρυθμούς του αλλά και τις σολιστικές του δυνατότητες.
   Ανώνυμο σχόλιο
11-12-2005
Ρε σεις,(που αντιδράτε με τους στίχους), δεν καταλαβαίνω τον λόγο, ένα τραγούδι λέει τις σκέψεις του δημιουργού! Τίποτα παραπάνω τίποτα παρακάτω!! Αν δεν σας αρέσεις είναι δικαίωμα σας, δημοκρατία έχουμε!! Εγώ οφείλω να πώ οτι θεωρώ τους στίχους Αρχοντικούς και υποκλίνομαι!!!


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο