Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
131037 Τραγούδια, 269516 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 Μία ντομάτα την ημέρα
 
Μία ντομάτα την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα!

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Στο μικρό μπαλκονάκι μου ανάμεσα στα λουλούδια και τα φυτά μου αναπτύχτηκε άναρχα μία ντοματιά. Υπαίθρια. Πολέμησε με τις αντίξοες συνθήκες, με τους ανέμους και με την σκόνη της πρωτεύουσας και έριξε μπόι. Τόλμησε να βγάλει κίτρινα μικρά λουλούδια που μετά από λίγες ημέρες έγιναν καρπούς. Σήμερα έχω ,πάνω στο γραφείο μου, μία ωραία ντομάτα. Μοσχοβολάει. Κοκκίνισε σε λίγες ημέρες και τώρα περιμένω ανυπόμονα να την γευτώ. Δεν είχε χημικά και ούτε ορμόνες .Εγώ πρόσφερα απλόχερα την αγάπη και την φροντίδα μου και ο καλός καιρός της Αθήνας βοήθησε ουσιαστικά στην ανάπτυξη και ομορφιά της .Από εμφάνιση έπαιρνε δέκα Ήταν ζουμερή και η γεύση της ήταν καλή ,ένα γλυκόξινο μείγμα με πολύ άρωμα. Ίσως στο μέλλον θα ασχοληθώ με την παραγωγή της Έριξα μία ματιά στο Ιντερνέτ για να βρω τα θετικά στοιχεία της ντομάτας και βρήκα τα ακόλουθα:.

Η ντομάτα είναι ένα μονοετές φυτό. Το όνομα της προέρχεται από την λέξη tomatl της γλώσσας Ναχουάτλ. Οφείλει το κόκκινο της χρώμα σε μία χρωστική αντιοξειδωτική ουσία (licopena, licopina...) που ανήκει στην κατηγορία των καρωτινοιζών. και έχει διάφορες ονομασίες όπως „pomo d’oro“ (χρυσό μήλο στην Ιταλία ) ή „paradiesapfel“ φρούτο του παραδείσου στα γερμανικά .Η επιστημονική της ονομασία είναι Solanum lycopersicum ή Lycopersicum esculentum ανήκει στην οικογένεια των solanacee, κοντά σε άλλα λαχανικά όπως η πατάτα ,η μελιτζάνα, η πιπεριά .Αρχικά χρησιμοποιήθηκε σαν διακοσμητικό φυτό .Κατάγεται από το Περού από όπου την πήρανε οι ισπανοί και την έφεραν στην Ευρώπη το XVI αιώνα. Καλλιεργήθηκε εκτενώς και θεωρείται από πολλούς φρούτο ενώ είναι λαχανικό. Η παραγωγή της ,σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται σε 60.000.000 τόμους/χρόνο (2005).
Περιέχει>90% νερό, 150 mg% αλάτι ,βιταμίνη A, B1, B2, B5, B6, C, E, K και ιχνοστοιχεία K, Fe, Mg, Se. Και αντιφλεγμονώδες ουσίες. Μερικοί επιστήμονες επιμένουν ότι η συχνή χρήση της ντομάτας στην δίαιτα χαμηλώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και LDL. Το ελαιόλαδο βελτιώνει αισθητά την βιοδιαθεσιμότητα και την απορρόφηση της licopena. Είναι γνωστή η επίδραση της ενάντια στο καρκίνο προστάτη, πνευμόνων, εντέρου ,μαστού και ουροδοχοκύστεως. Είναι ιδανική για το αδυνάτισμα καθότι περιέχει μόνο 20 θερμίδες/100 gr.
Μία ντομάτα την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα! Είναι κοινό μυστικό ότι η δίαιτα που περιέχει υψηλό ποσοστό λαχανικών και φρούτων μας εξασφαλίζουν μακροβιότητα και μας προστατεύουν ενάντια στο καρκίνο. Μία σπουδαία μελέτη που διήρκεσε 35 χρόνια (1970-2005) με 500.000 περιπτώσεις απέδειξε ότι η φυτοφαγία περιορίζει αισθητά την ανάπτυξη καρκίνου. EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition)", Έμεινα πολύ ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της ΄΄παραγωγής΄΄ μου και φυσικά από τις προοπτικές μου ως παραγωγός ντοματιών. Να βγω στην λαϊκή και να ανταγωνίζομαι τους πραγματικούς παραγωγούς. Μετά θυμήθηκα ότι αποτελεί και πολύ καλό υλικό για να εκφράσω άμεσα την απαξίωση μου απέναντι στον πολιτικό κόσμο της χώρας μου. Να ενταχτώ στην λαϊκή οργή και να πετάω ντομάτες στους πολιτικούς μας όποτε τους βλέπω. Μετά το ξανασκέφτηκα. Κρίμα δεν είναι τόσο καλή ντομάτα να την πετάξω;








 Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 4
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Κατηγορίες
      Γεγονότα - Ιστορία - Μυθολογία
      Ομάδα
      Πεζά
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

tzenilio@gmail.com
 
agrafos
16-05-2010 @ 10:52
καλο φιλεναδα..
εγω περιμενω ακομα τις ντοματιες μου
οπου ναναι.....
alithia poios
16-05-2010 @ 11:51
:-) ωραιο
μην το σκεφτεσε τις ντοματες να τις τρως και ασει τα αυγα για τους πολιτικους
ΕΛΠΗΝΟΡΑΣ
16-05-2010 @ 12:18
Για πολιτικούς,ντομάτα,
jenny μου,δεν χαραμίζω.
Μια και τα 'καμαν σαλάτα,
έν' αγγούρι τους χαρίζω.
::hug.::
jenny
16-05-2010 @ 21:16
sas evharisto i ta sholia ke to perasma.File Elpinora sostos.....

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο